5G'ye geçiş: Uluslararası havayolu şirketleri ABD seferlerini askıya aldı

ABD'de 5G teknolojisine geçilmesi sürecinde oluşabilecek potansiyel riskler, uluslararası büyük havayolu firmalarını uçuşlarında düzenleme yapmaya itti.

Ekleme: 20.01.2022 09:56:00 / Güncelleme: 20.01.2022 09:56:00 / Dünya
Destek için 

ABD'de 5G teknolojisine geçilmesi sürecinde oluşabilecek potansiyel riskler, uluslararası büyük havayolu firmalarını uçuşlarında düzenleme yapmaya itti. British Airways bazı uçuşları iptal ederken, Emirates Havayolları seferlerini askıya aldı. Bazı havayolu firmaları ise bu ülkeye yapılacak seferlerde kullanılacak uçakları değiştirme yoluna gitti.

ABD'de havaalanları yakınlarındaki cep telefonu hizmetinin C-bant dizisinin etkinleştirilmesinin, uçakların navigasyon sistemlerini bozabileceği endişesi havayolu firmalarının önlem almasına neden oldu.

BAE'nin ulusal havayolu şirketi Emirates Havayolları, ABD'de 5G teknolojisine geçilmesinin potansiyel riskleri nedeniyle bu ülkeye yapılacak uçuşların askıya alındığını duyurdu.

Emirates Havayollarının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "ABD'de 5G mobil servisinin aktifleştirilmesi ile ilgili operasyonel endişeler nedeniyle bu ülkeye yapılacak uçak seferlerinin yarından (Çarşamba gününden) itibaren askıya alınmasına karar verildi." ifadelerine yer aldı.

Açıklamada, askıya alınan uçuşların Boston, Chicago, Dallas-Fort Worth, Houston, Miami, New York, Orlando, San Francisco ve Seattle Havalimanlarına yapılan uçak seferlerini kapsadığı kaydedildi.

British Airways'ten iptal duyurusu
İngiliz havayolu şirketi British Airways (BA), de ABD'de 5G teknolojisine geçilmesi sürecinde oluşabilecek potansiyel riskler nedeniyle bu ülke bağlantılı bazı uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, başkent Londra'daki Heathrow Havaalanı'ndan Boston, Chicago, Los Angeles, New York, ve San Francisco'ya yapılması planlanan "az sayıda" uçuşun iptal edildiği kaydedildi.

Hava yolu şirketinin açıklamasında, "Güvenlik, her zaman önceliğimizdir. ABD'deki durumu yakından izliyoruz ve önümüzdeki birkaç saat içinde programımızı gözden geçirmeye devam edeceğiz." ifadeleri yer aldı.

Fransız havayolu Air France ise ABD uçuşlarının normal takvime uygun devam edeceğini duyurdu.

ABD'li şirketlerde 5G uyarısı
ABD'nin önde gelen hava yolu şirketleri de 5G hizmetinin başlamasıyla havacılık sektöründe 'felaket' boyutunda bir krizin yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ülkenin en büyük yolcu ve kargo hava yolu şirketleri yaptıkları uyarıda AT&T ve Verizon'ın hizmete sunmaya hazırlandığı 5G teknolojisinin yeni C bandının potansiyel olarak çok sayıda uçağı kullanılmaz hale getireceğini ve on binlerce yolcuyu zor durumda bırakıp, tedarik zincirini, ilaç ve tıbbi malzemelerin nakliyesini zora sokabileceğini belirtti.

American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines gibi yolcu şirketlerinin yanı sıra UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Air ve FedEx Express gibi kargo şirketlerinin yönetim kurulu üyeleri ortak mektup imzalayarak "Büyük havaalanları uçuş için uygun hale getirilmediği takdirde seyahat ve taşımacılığın çoğunun gerçekleşemeyeceğini" bildirdi.

AT&T ve Verizon'dan güvence
5G teknolojisi sunan AT&T ve Verizon ise açıklama yaparak kullandıkları ekipmanın uçakların elektronik düzeneğini etkilemeyeceğini savundu.

Kaynak: Euronews