Prof. Dr. Cumhur Taş, ruh sağlığına ilişkin değerlendirmelerde, uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Ruh sağlığının iyi olması için tavsiyelerde de bulunan Taş, ruh sağlığının iyi olması için önce beden sağlığının yerinde olması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:
Ruh sağlığının iyi oluşu yani mental iyi oluşu aslında bir çiçeğin sulanmasına ya da bir bilgisayarın sürekli açık kalmasına benzetiyorum. Yaşamda bir şeylerin iyi olabilmesi için sürekli onu beslemek, yeri geldiğinde küçük sorunlar çıkarttığında ilgilenmek, daha iyi hissetmesi için elimizden geleni yapmak gerekir. Beden sağlığını korumak için sağlıklı yaşamaya özen göstermek gerekir. Şeker hastalığı, tansiyon rahatsızlığı, kalp rahatsızlıklarından korunmak için aktif spor yapıyoruz, diyetimize dikkat ediyoruz, stresli durumlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Bunlar bedenimizin iyi olması için yapmamız gerekenlere örneklerdir.
Beyni de dinlendirmek gerekiyor
Zihinsel sağlık ne kadar iyiyse bu sistemi yönettiği için bedensel sağlığın da ona paralel şekilde iyi olduğunu kaydeden Taş, "Ruh sağlığımızın iyi olması için de beynimizin çalıştığı dönemleri ve dinlendirdiğimiz dönemleri birbirinden ayırt etmemiz gerekiyor. Sürekli düşünen ve çalışan bir beyin sürekli ısınan bir bilgisayar gibi arıza çıkartmaya mahkumdur. Bu eksende bakınca mutlaka boş zaman etkinliklerini iyi planlamak lazım. Yaşamınızda değer olarak addettiğiniz konulara kendinizi adamamız lazım. Değer olarak addettiğiniz şey aile ise aileye kendinizi adamak ve bununla ilgili aktiviteler yapılması gerekiyor. Değer olarak addettiğiniz şey iyilik yapmak, insanlara yardımcı olmak ise bunlarla ilgili aktivitede bulunmak ve çalışmalar yapmak gerekiyor. Kişinin değer olarak addettiği şey başarılı olmaksa başarı yolunda kendini adamak ve bununla ilgili çalışma yapmak ruh sağlığına hep olumlu gelecek şeylerdir." diye belirtti.
Sosyallikten uzak insanın ruh sağlığı sorunu yaşaması kaçınılmazdır
Salgın sürecinde beden sağlığına yapılan yatırımların fazlasıyla azaldığını ve aksatıldığını belirten Prof. Dr. Cumhur Taş, "Bu da ruh sağlığımızı olumsuz etkiledi. Ayrıca ruhumuzun en önemli gıdası sosyalliktir. İnsanlarla yüz yüze etkileşimin ve yüz yüze iletişimin azalmış olması ruh salığımızı olumsuz etkileyen en önemli faktördür. Yalnızlaşan insan, sosyallikten uzaklaşan insanın ruh sağlığı sorunları yaşaması kaçınılmazdır. Çünkü o zaman duyduğunuz tek ses kendi iç sesiniz oluyor ve iç sesimiz bize her zaman iyi şeyler söylemiyor. Bazen sürekli negatif düşünce üreten bir makine gibi olumsuz şeyler de üretebiliyor. İnsanlardan aldığınız geri bildirimler ya da onlarla geçirdiğiniz boş zaman aktiviteleri aslında bizim bu sürekli negatif düşünmeye yatkın zihin tarafımızın daha az konuşmasına ya da daha kısık sesle konuşmasına sebep oluyor. Bu da bizim ruh sağlığımız için ziyadesiyle olumlu bir şey." dedi.
Pandemi hasarları kendimizi adadığımız değerlerle aşılabilir
Beynin ve zihnin diğer tüm organlarımızdan çok daha esnek, elastik ve gelişime açık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Cumhur Taş, "Bu elastikiyet, bu plastiklik, bu genişleme hücresel anlamda elbette yeni hücreler gelişmesiyle değil ama çok sağlıklı bağlantılar oluşmasıyla hızlıca sağlanabiliyor. Bu sebepten ötürü pandemi döneminde oluşan hasarlar yine pandemi dönemi sonrasında olumlu sosyal aktivitelerle, yüz yüze olumlu etkileşimlerle, insanların kendilerine ve ailelerine vakit ayırmalarıyla, hayatları için değer olarak addettiği durumlara daha çok kendini adamalarıyla hızlıca düzelebilecek sorunlardır." değerlendirmesinde bulundu.
Sosyal etkileşim iyi geliyor
Herkesin zihninin olumsuz düşünceler ürettiğini kaydeden Taş, "Belki de bu olumsuz düşüncelerin gün boyu düşünülmesini engellemek adına düşünce saatleri oluşturmak iyi bir strateji olarak önerilebilir. Burada bütün gün olumsuz şeyleri düşünmek yerine hayatınızla ilgili olumsuzlukları günün belirlediğiniz bir saatine sıkıştırmayı ve o saati düşünme saati olarak kabul etmek, diğer saatlerde de bu sıkıntıları düşünmemek bir strateji olarak geliştirilebilir. Bunun yanında insana iyi gelen şey sosyal etkileşimdir ve sosyal etkileşiminizi size iyi hissettiren kişilerle birlikte arttırmanızın ruh sağlığınıza olumlu etkilerinin olacağı muhakkak bir gerçektir." dedi.
Değerlerimize sahip çıkmalıyız
"Hepimizin bu hayatta kendini adadığı değerleri vardır. Bu değerler bizim pusulamız gibidir" diyen Prof. Dr. Cumhur Taş" "Pusulamıza sahip çıkarsak, değerlerimizin bize gösterdiği yolda kendimizi adayarak yolumuza devam edersek pandemi döneminin yarattığı hasarlardan en kısa sürede sıyrılarak ruh sağlığımızı olabilecek en iyi seviyede korumaya, sürdürmeye ve geliştirmeye devam ederiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)