Üç balıkçının mesaisi her sabah 05.00 gibi başlıyor. 65 yaşındaki Kutbettin ve oğlu Haşim Karaaslan ile arkadaşları Zeynel Abidin Gündüz araçlarına aldıkları malzemeleri ile Ağrı'nın Hamur ve Tutak ilçeleri arasında akan ve Fırat Nehri'ni besleyen kollardan biri olan Murat Nehri'ne doğru hareket ediyor.
Hava sıcaklığının gece sıfırın altında eksi 32'yi gördüğü ve gündüz saatlerinde ise eksi 20 dereceye kadar düştüğü kentte ekmek parası peşinde koşan balıkçılar, dondurucu soğuklar nedeni ile yüzeyi buz tutan nehirde balık tutmaya çalışıyor.
Donan nehir yüzeyine malzemelerini bırakan üç balıkçı, eni ve genişliği 1,5 metre olan tahtadan yapılmış turun girebileceği bir alanı balta ile kırıyor. Daha sonra burada bulunan tura balıkları yönlendirebilmek için 60 metrekarelik alanda irili ufaklı kırdıkları deliklere yanlarında bulunan sopaları sokarak balıkları kovalıyorlar.
50 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü belirten Kutbettin Karaaslan (65), 7 çocuğunu balıkçılıktan kazandığı para ile büyüttüğünü belirtti.
Balık yakaladıkları sırada hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 20 dereceyi bulduğunu belirten Karaaslan, "65 yaşındayım, buz tutan Murat Nehir üzerinde balık tutmaya gelmişiz. Şuanda hava sıcaklığı eksi 21 derece gece ise eksi 31 dereceyi görüyor. Bazen balık yakalıyoruz bazen de yakalayamıyoruz. Yakaladığımızda da 10 kilogram ile 20 kilogram arasında balık tuttuğumuzda oluyor. Yakaladığımız balıkların kilogramını 5 TL ile 15 TL arasında satıyoruz." dedi.
Yarım asındır balık yakalıyor
Soğuk havanın kendilerini çok zorladığını belirten Karaaslan, buz tutan yüzeyde balık yakalamak için sırası ile takip ettikleri çalışmayı şu şekilde anlattı:
Bu karda kışta, soğuk havada buzu kırarak balık yakalamak çok zordur. Bizlerde ekmeğimizi balık yakalayarak çıkarıyoruz. 50 yıldır bu işle uğraşıyorum. Bir maaşım yok, 7 çocuğumu buradan kazandığım para ile yetiştirdim. Buzu kırdığımızda el turu ile balıkları tutuyoruz, tekne ile balık yakalamaya çıktığımızda ise serpme ile balıkları tutuyoruz. Mesaimiz sabah 05.00'da başlıyor ve saat 17-18 gibi işimizi bitirip, balıkları satarak evimizin yolunu tutuyoruz. Genişçe bir alan kırıyoruz buzda ve içine bıraktığımız tura balıkların gelmesi için diğer noktalarda açtığımız deliklere sopaları vurarak yönlendiriyoruz. Oraya doğru gelen balıkları yakalayan arkadaşımız onları buzun üzerine çıkarıyor. Bazen epey balık yakalıyoruz, bazen ise hiç balık yakalamadan eve döndüğümüz oluyor.
Isınmak için nehrin kenarında ateş yaktıklarını söyleyen diğer balıkçı Zeynel Abidin Gündüz ise, "Elimizdeki turu suyun altına koyabilmemiz için nehrin buz tutmuş yüzeyinde genişçe bir alan açıyoruz. Buradan 50-60 metre ileride balta ile buzun yüzeyinde delikler açıyoruz ve çubuklar ile balıkları kovalayıp turun üzerine getirmeye çalışıyoruz. Bu soğuk günlerde hemen hemen her gün balık yakalamak için evden çıkıyoruz. Tabi hava çok soğuk bide su ile uğraşınca çok üşüyoruz. Üşüdüğümüzde kenarda yaktığımız ateşler ile ısınıyoruz." ifadelerini kullandı.
Günün sonunda üzerlerine sıçrayan suyun donmasına aldırış etmeyen üç balıkçı sattıkları balıklardan elde ettikleri gelir ile evlerinin yolunu tutuyor. (İLKHA)