Tonga'da volkanik patlama sonucu 2 kişi öldü

Tonga'daki su altı yanardağının patlamasının ardından meydana gelen tsunamide başkent Nuku'alofa'da 2 kişi hayatını kaybetti.

Ekleme: 18.01.2022 11:30:13 / Güncelleme: 18.01.2022 11:30:13 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yeni Zelanda medyasının yetkilileri dayandırdığı habere göre, Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın 65 km kuzeyinde bulunan Hunga-Tonga-Hunga-Haapai sualtı yanardağının patlaması sonucu oluşan tsunami, Nuku'alofa'da bazı binaları yıktı. Volkan patlaması nedeniyle ayrıca şehirde yoğun kül birikti.

Yapılan çalışmalarda şu ana kadar 2 kişinin cesedine ulaşıldı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaiya Mahuta, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri uçakları tarafından başlatılan hava gözetiminden ilk verilerin alındığını söyledi.

Mahuta, "Görüntüler ve ayrıntılar Tonga Krallığı yetkililerine gönderildi, böylece önce hangi yardıma ihtiyaçları olduğuna karar verebilecekler." dedi.

Mahuta ayrıca, Nuku'alofa havaalanının pistinin şu anda külle kaplı olduğunu ve uçakları almaya başlamak için temizlenmesi gerektiğini söyledi. 

Hunga-Tonga-Hunga-Haapai yanardağ patlaması

Sualtı yanardağı Hunga-Tonga-Hunga-Haapai'nin patlaması 14 Ocak'ta Tonga Krallığı'nda başladı. 15 Ocak'ta, güçlü bir patlama ve aktif volkanik aktivite, bir dizi küçük tsunamiye neden oldu, bunun sonucunda başkentin kuzey kıyısında ve adanın batısındaki tatil yerleri ve yerleşim yerleri ağır hasar gördü.

Yanardağın patlamasıyla gökyüzüne 30 kilometrelik alanı kapsayan devasa bir kül bulutu yayıldı. Patlamanın büyüklüğü uzaydan çekilen görüntülere de yansıdı. Patlamayla dünya çapında bir şok dalgası oluştu.

Şu anda, takımada adalarının çoğu, yerel sakinlerin yaşamı ve sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturan külle kaplı ve denizaltı kablosunun hasar görmesi nedeniyle ülkenin dış dünya ile iletişimi ciddi şekilde sınırlı durumda.

Şu ana kadar 105 kişiden haber alınamıyor. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar