Bazı öğretmenler yasaya uymuyor mu?

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başlamıştı.

Ekleme: 15.01.2022 16:27:09 / Güncelleme: 15.01.2022 16:27:09 / Eğitim
Destek için 

Mersin’de bir öğretmen, bazı okullarda seçmeli dersler konusunda Bakanlık tarafından gönderilen talimata göre hareket edilmediğini, Kürtçe derslerin formdan çıkarıldığını iddia etti.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başlamıştı.

Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinin de yer aldığı dersler hakkında öğrencilerin tercih ettiklerini 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor!

Kürtçe dersleri seçmek yasal bir hak olmasına rağmen, bazı il ve ilçede okul idarelerinin aileleri bilgilendirmeden Kürtçe dersleri formdan çıkarıp deforme ettiği ileri sürülüyor. Bu nedenle veliler seçilecek dersler içerisinde Kürtçenin de varlığından haberdar olamıyor.

Mersin’den Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir orta okul öğretmeni, “Bakanlığın gönderdiği seçmeli derslerin müfredatının uygulanmadığını görüyoruz. Okullar bu yönetmeliğe uymayarak suç işleniyor. Okullarda bu suçları tespit ettik. Bazı yöneticiler, yönetmeliğe uymak yerine keyfi bir şekilde Kürtçe dersleri formdan çıkarıyor. Veya bazı okullarda formları ailelere hiç göndermiyorlar. Yine bazı okullarda öğrencilerin ailelerine haber vermeden kendi inisiyatifi ile ders seçiyorlar. Ya da Kürtçe öğretmeni olmadığı için bu dersin görülemeyeceği söyleniyor” dedi.

Bakanlık yönetmeliğinin 6’ıncı maddesine göre okul idarelerin aileleri ve öğrencileri dersler hakkında bilgilendirmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken öğretmen, “Maalesef Türkiye'de hiçbir okul bunu yapmıyor” diye konuştu.

Rûdaw bu konu hakkında yapılması gerekenleri anlatması için Diyarbakır Eğitim-Birsen Şube Başkanı Ramazan Tekdemir’e sordu. Tekdemir:

“Tekdemir, seçmeli derslerin tercihinin engellenmesinin suç olduğuna vurgu yaparak, “Seçmeli ders formları üzerinde oynamak, deforme etmek suçtur. Bunu kabul etmiyoruz. Okul yönetimi bu formu ailelere göstermeli ve onlar hangi dersi istiyorsa seçmeli. Bu ailelerin hakkı” dedi.

Öte yandan Diyarbakır, Batman, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van baroları da ailelere çağrıda bulunarak, bu konuda engellerle karşılaşan ailelere destek vereceklerini bildirdi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Okullarda engel çıkarılırsa eğer aileler bize başvurabilir. Biz de o aileler adına okul idarelerini şikayet edebilir, haklarında dava açabiliriz” diye konuştu.

Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi.

Müfredat, 12 yıllık mecburi Türkçe eğitiminin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında, öğrencilerin bir sınıf ya da yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî, Kirmançkî) ders alınabileceği yönündeydi.

2013-2014'te 30 bin, 2015-2016'da 80 bin öğrencinin Kürtçe seçmeli dersleri tercih ettiklerini biliniyor. Bu yıl ilginin daha fazla olması bekleniyor.