Eczacılık meslek kuruluşları, Türkiye'de binin üzerinde ilacın temininde ciddi sorunlar yaşandığını ve ilaç tedarik sıkıntısından dolayı hem vatandaşların hem de eczacıların ciddi anlamda mağdur olduğuna dikkat çekiyor.
Eczacılık meslek kuruluşları ve eczacılar, artan döviz kuru ve planlama hataları nedeniyle Türkiye’nin daha önce hiç yaşanmayan bir ilaç kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerken, Sağlık Bakanlığı ise “ilaç tedariki konusunda sıkıntının olmadığını” söylüyor.
Geçtiğimiz haftalarda konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, “Döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği” iddiaları üzerine ecza depoları, eczanelere yapılan denetimlerin sıklaştırdığını ve 54 ecza deposu ile 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluğun tespit edildiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine bir açıklama yapan Türk Eczacıları Birliği de, “Bir kez daha altını özenle çizmek isteriz ki üretim ve tedarik kaynaklı ilaç yokluğunun sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir.” demişti.
Piyasada bulunamayan ilaç sayısının her gün arttığını ifade eden Türk Eczacıları Birliği, Türkiye'de çok ciddi bir ilaç yokluğu yaşandığını vurguluyor.
Soğuk algınlıklarının arttığı bu süreçte başta çocuklar olmak üzere yetişkin ilaçlarındaki tedarik sorunu devam ederken eczacılar ise doktorların hastalara önerdiği ilaçları almak isteyen hasta ve hasta yakınlarının, tedarik konusunda sıkıntılar yaşadığını, eczacı ve ecza depolarının taleplerin arttığı yaklaşık bin ilaca ulaşamadıklarını dile getiriyor.
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, tüm eczanelerde büyük bir ilaç sıkıntısının olduğuna dikkat çekti.
Yaklaşık bin ilacın temininde zorluk çektiklerini belirten Demirci, her eczanede “yok ilaçlar” listesinin uzadıkça uzadığını ifade etti.
Yetkililerin bulunamayan ilaç sorunu olmadığını söylemelerine rağmen sorunun halen devam ettiğini ifade eden Demirci, “Bu durumdan en az hastalar kadar bizim de mağdur olduğumuzu söyleyebilirim. Yetkililerin, bizlerin ve vatandaşlarımızın derdine ivedilikle çözüm bulmasını talep ediyoruz.” çağrısında bulundu.
“Vatandaşlar eczane eczane ilaç arıyor”
İlaçların olmamasından dolayı eczaneye gelen vatandaşları borç çevirdiklerini belirten Demirci, “Sağlık Bakanlığı, ‘ilaç sıkıntısı yok’ diye açıklama yapıyor ama sonuçta bir eczaneler olarak yaşadığımız bir gerçeklik var. Yani Türkiye'de özellikle son kasım ayından bu yana ilaçlarda giderek artan çok ciddi anlamda bir sıkıntı var. Bütün ilaçlarda sıkıntı yok ama belli bir bölüm ilaçlarda yaklaşık bine yakın ilaçta sıkıntının olduğunu söyleyebiliriz. İlaç sıkıntısının herkes biliyor, nedenini de herkes biliyor ama sonuçta eczanede hastalarla karşı karşıya kalıyoruz. Ya da hastaların ilaç ihtiyaçlarını karşılayamayan kişiler biziz. Vatandaşların eczane eczane ilaç aradığını gören de biziz. Ya da vatandaşların ilaçlarımı tamamlayamayan da biziz. Böyle bir sorun var.” dedi.
“Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor”
İlaç sorunun “ilaç sıkıntısı yoktur” açıklamalarıyla çözülmediğini belirten Demirci, “Böyle bir sorun var, bir defa bunu koyalım bir tarafa ve böyle bir sorunumuz var. Aslında özellikle son dört-beş yıldır her senenin sonunda karşılaştığımız bir sorun ama bu sene biraz daha can alıcı oldu. Çünkü bu ekonomide yaşadığınız çalkantıların ilaca, eczacılığa da yansımasıydı. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Çünkü ilaç diğer ürünlere benzemez. İlaç sağlıkla ilgili bir ürün ve insan sağlığını ilgilendiren, hayati öneme haiz olan bir üründür. Dolayısıyla bu konuya sahip çıkmak ve bu soruna eğilmek, bu süreci doğru yönetmek gerekiyor. Yalnızca Sağlık Bakanlığı’nı muhatap almak da doğru değil. Çünkü ilacın bir tarafı sağlıkla ilgili ama bir tarafı da ekonomik ve sosyal bir ürün olduğu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı da ilgilendiren bir tarafı var. Temel olarak da yapılması gereken; şu ilaç ile ilgili verilmesi gereken veya bir fiyat varsa bunun mutlaka belirlenmesi lazım. Sanayinin bu noktada önünün açılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye'nin böyle bir sorunu yaşamaması lazımdı”
İlaç sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Demirci, “Çözüm verilen bir tarih var; şubat ayının ortası gibi bir tarih veriliyor. Türkiye'de her yıl İlaç Fiyat Kararnamesi şubat ayının ortasında yayınlanıyor. Bu kararname şubat ayının ortasında yayınlandığı için yaklaşık bir buçuk-iki ay daha beklememek lazım. Bu netlikler bugünden ortaya konursa, bu konuda fiyatın ne kadar olacağı, artışın ne kadar olacağı ve güncellemenin ne kadar olacağı ortaya konursa en azından sanayinin de üretimle ilgili hesaplamaları yapıp, bu sorunun Türkiye'nin gündeminden kaldırılmasını bekliyoruz. Türkiye'nin bugün geldiğimiz noktada böyle bir sorunu yaşamaması lazımdı. Fakat ne yazık ki yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
“İlaç tedarikinde sorun devam ediyor”
Demirci, eczacılar olarak ilaç ile ilgili yaşanan sıkıntıdan dolayı vatandaşlarla karşı karşıya kaldıklarını ve vatandaşların eczaneleri suçladığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Yani hastalar şu anlamıyor. Bu sorunun eczanelerden kaynaklandığını sanıyorlar. Belki eczacının stok yaptığını düşünüyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Eczacının bir ilacı hastaya vermemesi gibi bir şeyin olmaması gerekiyor. Onun için bu noktada gerçekten sorumluluk mevkisinde olan kurumların görevlerini, sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor. Biz bunu bekliyoruz.” (İLKHA)