Ukrayna'da devlet kurumlarına "siber kuşatma"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, hükümete bağlı bazı kamu kurumlarının internet sitelerine siber saldırı düzenlendiğini duyurdu. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Ekleme: 14.01.2022 12:39:44 / Güncelleme: 14.01.2022 12:39:44 / Dünya
Destek için 

Ukrayna’da aralarında Dışişleri Bakanlığı’nın da bulunduğu bazı bakanlıkların internet sitelerine siber saldırı düzenlendi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, geniş kapsamlı siber saldırı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra bazı bakanlıklar ve kamu kurumlarının web sitelerinin çalışmadığını duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Nikolenko, uzmanların sorunu çözmeye çalıştığını ve siber suçlarla mücadele polisinin de soruşturma başlattığını bildirdi.

RUS İSTİHBARATINA BAĞLI SANDWORM HACKER GRUBU

Rus istihbaratına bağlı Sandworm hacker grubunun, geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri (ABD)  ve Ukrayna'da devlet kurumlarına yönelik siber saldırı düzenlediği ortaya çıkmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) açıkladığı rapora göre, hükumetin Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU ile bağlantılı bir hacker grubunun Amerikan bilgisayarlarını hacklemek için teknik bir güvenlik açığından yararlandığı bildiirlmişti.

Açıklanan bir danışma belgesine göre NSA, “GRU Özel Teknolojiler Merkezinden 74455 numaralı alandaki Rus internet korsanlarının, en az Ağustos 2019’dan bu yana Exim Mail Transfer Agent yazılımındaki bir güvenlik açığından yararlandığını tespit ettik. Bu kötü amaçlı siber programdan sorumlu siber aktörler genel olarak Sandworm ekibi olarak biliniyor” diye bildirmişti.

UKRAYNA ŞİRKETLERİNE DE SALDIRDILAR

Demokrasiyi Güvence İttifakında Yeni Teknolojiler Üyesi Lindsay Gorman, konu ile ilgili, “Bir spearphishing (bir kurumun bilgilerini kopyalayarak çalmak) kampanyası, Ukraynalı güç dağıtım şirketlerinin bilgi sistemlerine nüfuz etti, bunların kontrolünü ele geçirdi ve daha sonra kesintiler hakkında bilgi gönderilmesini önlemek için dağıtılmış hizmet reddi saldırıları kullandı” ifadelerini kullanmıştı.