DSÖ'den "Omicron varyantı" uyarısı

​Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un Omicron varyantının Delta varyantına göre daha az şiddetli olmasına rağmen özellikle aşı yaptırmayanları 'hastanelik etmeye ve öldürmeye' devam ettiği uyarısında bulundu.

Ekleme: 12.01.2022 23:05:11 / Güncelleme: 12.01.2022 23:05:11 / Güncel
Destek için 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Giderek artan enfeksiyonlara, hemen hemen her ülkede Delta varyantının yerini alan Omicron sebep oluyor." açıklamasını yaptı.

Omicron'un Delta'ya kıyasla daha az ağır hastalıklara yol açmasına rağmen halen tehlike arz ettiğini belirten Ghebreyesus, "Haftalık can kaybı sayısı neredeyse 50 binlerde ve bu çok fazla. Virüsle yaşamayı öğrenmek, bu ölüm rakamlarını kabulleneceğimiz anlamına gelmemeli." dedi.

Halen 90 ülkede nüfusun yüzde 40'ına Covid-19 aşısı uygulanamadığını belirten Ghebreyesus, aşılamalardaki açık kapatılmadan salgınla etkili mücadelenin mümkün olmadığını ifade etti.

Ghebreyesus, DSÖ'nün mevcut Covid-19 aşılarının Omicron varyantına karşı etkisini yakından takip ettiğini belirterek, "Dün Covid-19 Aşıları için Teknik Danışma Grubu, aşılara daha geniş erişim sağlanması ve salgının enfeksiyonunu önlemek için daha fazla aşıya ihtiyaç olduğu konusuna vurgu yaptı." dedi.

Danışma Grubu"nun, "önceliğin güçlendirici dozdan ziyade ilk doz aşılamalarda olduğu" tavsiyesini hatırlatan Ghebreyesus, hastaneye kaldırılanların büyük çoğunluğunun aşısız kişilerden oluştuğunu vurguladı. (İLKHA)