İran ve Venezuela’nın BM'deki oy hakkı ellerinden alındı

Ambargo altındaki İran ve Venezuela dahil 8 ülke Birleşmiş Milletler'e (BM) ödemek zorunda olduğu finansal katkıyı geciktirdiği gerekçesiyle oy kullanma hakları ellerinden alındı.

Ekleme: 12.01.2022 22:32:55 / Güncelleme: 12.01.2022 23:37:23 / Dünya
Destek için 

BM Şartı'nın 19'uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa o ülkenin BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.

BM Genel Kurulu Başkanı Sözcüsü Paulina Kubiak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM üyesi 11 ülkenin örgüte olan ödemelerini geciktirdiğini, bu ülkelerden 8'inin bugün itibarıyla oy kullanma hakkını kaybettiğini söyledi. BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkını kaybeden ülkeler arasında İran, Venezuela, Sudan, Kongo, Gine, Papua Yeni Gine, Antigua ve Barbuda, Vanuatu yer alıyor.

İŞGALCİ ABD'NİN YAPTIRMLARI NEDENİYLE...

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ülkesinin BM'deki oy kullanma hakkının askıya alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İran'ın BM'nin kurucu ve aktif bir üyesi olarak BM ve diğer uluslararası örgüt ve kuruluşlara üyelik aidatlarını tam ve zamanında ödemeyi taahhüt ettiğini aktaran Hatibzade, "Maalesef üst üste iki yıldır ABD'nin acımasız ve yasa dışı yaptırımları nedeniyle ülkemizin ödemelerinde sıkıntılar yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

BM BU DURMU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI

Ülkesinin BM'ye borçlarını daha hızlı ödeyebilmek için güvenli bir kanal oluşturmaya çalıştığını ifade eden Hatibzade, BM Genel Sekreterliğinin de tek taraflı yaptırımlara maruz kalan ülkelerin özel durumunu dikkate alması gerektiğini kaydetti.

İran, önceki ABD Başkanı Donald Trump döneminde getirilen tek taraflı bankacılık yaptırımları ve dolar bazlı işlemler yapmasının engellenmesi nedeniyle BM'ye ödemesi gereken finansal katkı borcunu transfer edemediği için Genel Kurul'daki oy kullanma hakkını Ocak 2021'de de kaybetmişti. Tahran yönetimi, Haziran 2021'den ABD'nin yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de dondurulmuş olan mal varlığını kullanarak ödemeyi yapmış ve oy hakkını geri kazanmıştı.

İran'ın oy kullanma hakkını geri kazanabilmesi için 18 milyon dolardan fazla, Venezuela'nın ise 39,8 milyon dolar ödeme yapması gerekiyor.