Letonya'da iki Rus ajanı yakalandı

Letonya’da silahlı kuvvetler ve ülkede bulunan NATO güçleri hakkında topladıkları bilgileri Rusya’ya sattığı iddia edilen iki şüpheli yakalandı.

Ekleme: 12.01.2022 13:04:34 / Güncelleme: 12.01.2022 13:04:34 / Dünya
Destek için 

Letonya’da Rusya adına casusluk yaptığı iddia edilen 2 kişi yakalandı.

Yakalanan şahısların, Letonya Silahlı Kuvvetleri ve NATO güçleri ile ilgili bilgileri Rus istihbaratına aktardığı bildirildi.

Letonya Devlet Güvenlik Servisi ve Askeri İstihbarat ve Güvenlik Servisi ortaklığında yürütülen operasyonda, Rus askeri istihbarat servisiyle uzun vadeli iş birliği yaptığı tespit edilen 2 kişi tutuklandı.

Delfi Haber Ajansının haberine göre, Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanan 2 şahıs, Letonya Silahlı Kuvvetleri ve ülkede bulunan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) güçleri hakkında topladıkları bilgileri Rus askeri istihbaratına aktardı.

Tutuklanan şüphelilerin unvanı ve isimleri açıklanmadı.

RUS CASUSU LİTVANYA VATANDAŞLARI TUTUKLANDI

Litvanya’nın Klaipeda şehrinde 12 Kasım 2021'de iki Litvanya vatandaşı, Rusya adına casusluk suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı.

Baltık Denizi’nin liman şehirlerinden olan Klaipeda’daki bir mahkeme, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) için veri toplamakla suçlayarak Litvanya vatandaşları; Aleksejus Greicius’u 4 yıl, Mindaugas Tunikaitis’i ise 18 ay hapis cezasına çarptırdı.

Radio Free Europe/Radia Liberty’nin aktardığına göre Rus yanlısı görüşleri ile tanınan Baltık Gençlik Derneği’nin tanınmış isimlerinden ve bu derneğin genel müdürü Greicius suçsuz olduğunu öne sürerken, Tunikaitis ise suçunu kabul etti. Duruşma ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle kapalı kapılar ardında yapıldı.

Soruşturma görevlileri, iki sanığın birbirini tanımadığını, ancak son yıllarda aynı FSB ajanıyla temas halinde olduklarını söyledi.

Greicius, 1940’larda Nazi işgali sırasında bir Yahudi’yi kurtardığı için İsrail’deki Yad Vashem Holokost Anma Merkezi’nin “Uluslararası Dürüstler” arasında saydığı Jonas ve Marijona Greicius’un torunu olarak biliniyor.

Etiketler: