Esnaf kış sezonunda da umduğu ticareti bulamadı

Uzun bir süredir durgun olan işlerinin kış sezonunda da istedikleri kadar hareketlenmediğini belirten Batman esnafı, diğer senelere oranla işlerinde ciddi bir düşüş olduğunu ve umduklarını bulamadıklarını söyledi.

Ekleme: 12.01.2022 12:30:09 / Güncelleme: 12.01.2022 12:34:07 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batmanın en işlek caddelerinden olan Çarşı Mahallesi Ulu Camii esnafı, her zaman kış aylarında satışlarının çok iyi olduğunu, ancak artan maliyet ve ekonomik sıkıntılardan dolayı bekledikleri hareketliliğin olmadığını söyledi.

Esnaf, piyasada genel olarak yaşanan durgunluğun enflasyonda yaşana artış ve halkın alım gücünün düşmesinden kaynaklanabileceğini kaydetti.

 

İLKHA’ya konuşan esnaf, bu süre zarfında kira, çek, vergi giderlerini karşılayamayan kimi esnafın kepenk kapattığına işaret ederek yetkililerden sicil affı ve faizsiz kredi desteğinde bulunmalarını istedi.

Gerekli desteğin sağlanmaması durumunda birçok kişinin iflas edeceğinin altını çizen esnaf, çok zor günler geçirdiklerini ifade etti.

“Millette de esnafta da alım gücü kalmadı”

Hayrettin Hayme

Kış sezonunda umdukları hareketliliği bulamadıklarını ifade eden esnaf Hayrettin Hayme, “Kışlık giyim satışlarında bayağı bir durgunluk var. Şu anda satışlarımız çok kötü düşmüş durumda. Sattığımız ürünün yerini dolduramıyoruz. Alış fiyatları çok yükseldiği için yeni ürün alamadığımız gibi müşteride alamıyor. Millette de esnafta da alım gücü kalmadı. Daha önce 120 liraya sattığımız pantolonun bize gelişi 130 liraya yükseldiği için biz bunun üzerine nasıl kar koyum satacağız ve bunu müşterilerimize nasıl anlatacağız bilemiyoruz. Elimizde olan ürünleri bile satamıyoruz. Sattığımız ürünün yerini doladurmadığımız için beklemedeyiz.” ifadelerini kullandı.  

“Durum böyle devam ederse birçok işyeri kapanacaktır”

Geçmişi arar olduklarını ifade eden Hayme, “Eskiden işlerimiz daha iyiydi en azından evimize bir şeyler götürebiliyorduk. Şu anda ise sattıklarımızı elektrik faturası ve masraflarımıza veriyoruz. Maliyetlerimiz yüzde 120 armış durumda. Önceden elektrik faturamız 50-60 lira gelirdi şu anda 500-600 lira geliyor, 8 liraya yediğimiz yemek şu anda 35-40 lira olmuş durumda. Bir ay sonra yeni sezon açılacak para olmadığı için gidip sipariş veremiyoruz. Durum böyle devam ederse bir sürü mağaza kapanacaktır, inşallah böyle olmaz ama gidişat bunu gösteriyor.” diye konuştu.

“Satışlarımız yüzde 70 düştü”

Halit Çetiz

Devletin esnafı ayakta tutabilmesi için gerekli destek paketlerini vermesi gerektiğini söyleyen bir diğer esnaf Halit Çetiz, “Bu seneki satışlarımız geçen senelere göre çok sönük geçti. Bu çarşımız lüks bir yer değil, durumu normal ve düşük olan insanların alışveriş yaptığı yerdir. Bu seneki satışlarımız geçen senelere göre yüzde 70 düştüğü gibi maliyetlerimizde ise yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. Fiyatların yükselmesi ve halkın alım gücünün düşmesinden dolayı müşteride eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Eskiden esnaf çek ile mal alabiliyordu ama şu anda onu da alamıyor. Bu kötü durum karşısında devlet esnafa destek çıkması lazım, mesela esnafa sicil affı veya destek paketi getirmesi gerekir.” dedi.

“Esnaf, devletten sicil affı ve faizsiz kredi desteği istiyor”

Fethullah Konak

Esnafın yaşadığı sıkıntıların çözümü için devletin esnafa sicil affı ve faizsiz desteği vermesi gerektiğini belirten Fethullah konak, “Şu anda satışlarımız bayağı durgun. Esnaf devletten sicil affı ve bankalardan yaşadığı sorunlara destek istiyor. Birçok esnaf bu konuda sıkıntı yaşamaktadır. Esnafa faizsiz kerdi verilmesini istiyoruz. Şu anda her şeyin fiyatı fahiş oranda armış durumda. Bu nedenle sattığımız ürünün yerini de dolduramıyoruz. Halkın alım gücü düştüğü için mağazaya gelen eli boş çıkıyor. Bu nedenle eski günlerdeki işlerimizi çok arıyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“Esnafın dayanacak gücü kalmadı”

Celal Kaplan

Bir diğer esnaf Celal Kaplan ise şunları söyledi:

“Satışlarımız geçen yıla oranla yüzde 70 bir düşüklük var. Esnafın 2021 yılında geçirdiği zorluklar 2022 yılına girmesiyle kendini daha çok göstermeye başladı. Bu yüzde esnafların yüzde 90’ı banka borç bataklığında olduğunu söyleyebiliriz. Esnaf şu anda yeni mal alamıyor alan da satamıyor. Çünkü insanların alım gücü çok düşmüş durumda. Bununla beraber esnafında alım gücü düşüyor. Esnafı temsil eden kurum ve kuruluşların ve devletin esnafın sıkıntılarına dair bir çözüm geliştirmesi gerekiyor. Yoksa esnafın daha da dayanacak gücü kalmadı diyebilirim.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler