Hayaller geleceği inşa eder mi?

Seri, ilk olarak Paris'teki 1900 Dünya Sergisi için üretilmiş en az 87 kart içeriyor.

Ekleme: 12.01.2022 11:01:52 / Güncelleme: 12.01.2022 13:25:01 / Güncel
Destek için 

Bugün birçoğumuz gibi, geçmişte yaşayan insanlar da geleceğin neler getireceğini merak ediyordu. Fransız sanatçı Jean-Marc Ct ve meslektaşları, 2000 yılında dünyayı tahmin etmeye çalıştılar ve bunu eğlenceli çizimlere döktüler. İşte o kareler.

Seri, ilk olarak Paris'teki 1900 Dünya Sergisi için üretilmiş en az 87 kart içeriyor.

Finansal kısıtlamalar nedeniyle geniş kitlelere ulaşamayan kartlar yıllar sonra tekrar gün ışığına çıktı. Bilimkurgu yazarı Isaac Asimov onları yeniden keşfetti ve Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000 başlıklı bir kitap olarak yayınladı. Fransız sanatçı Jean-Marc Côté ve arkadaşları, 2000 yılının nasıl görüneceğine dair tahminlerde bulunup, bu tahminleri resmettiler.

O resimlerde görünen şey aslında geçmişte hayal olarak bakılan, görülen şeylerin bugün nasıl gerçeğe dönüştüğünü görmemiz açısından son derece önemlidir. “Hayal etmekten korkmayın” derken gelecek inşa etmek isteyenlerin zihin dünyalarında oluşturdukları kimi kurguların yakın bir zamanda onları gerçeğe çevirecek birilerinin çıkması açısından da bu resim bize çok şey anlatıyor.

Hayal dünyasında yaşamaktansa hayal edip onları gerçeğe çevirmek için önce düşünmek ve olabilecek bir kurgu kurmak en güzeli olsa gerek. Hayal kurmaktan korkmadan, çekinmeden zihin dünyamızdakileri şekillendirip sunmaktan çekinmemek lazım.

Buluşların bir çoğu önce hayal dünyamızda ortaya çıkar. Hayali olmayanın dünyasında bir şeyler hep eksik kalır.

Güzel şeyler hayal etmeden yaşamın bir anlamı çıkmıyor.

Hayal, umuda; umut bir hedefe dönüştüğünde insanlık yürüyüşünde yol alınır.