İşgalci Amerika’nın tek derdi: Petrol!

İşgalci ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG/PKK’nin kontrolündeki Haseke ilinde günlük 3 bin petrol varil üretim kapasitesine sahip rafineri kuruyor. İşgalci ABD’nin Suriye’ye barış için girmediği, Kürtlerin hakları için girmediği bir kez daha belli oldu.

Ekleme: 10.01.2022 17:46:07 / Güncelleme: 10.01.2022 17:46:07 / Güncel
Destek için 

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İşgalci ABD, Suriye'de kendi ordusunun ve YPG/PKK’nin akaryakıt ihtiyacını karşılayabilmek için Haseke'nin kuzeydoğusunda yer alan Rumeylan sahasındaki Mabadah bölgesinde petrol rafinerisi inşa etmeye başladı.

Irak’tan temin edilen rafinerinin parçaları, Suriye ile Irak arasındaki el-Velit sınır kapsından sokuldu. Günlük 3 bin varil petrolün üretileceği tesis, para karşılığında YPG/PKK mensupları tarafından işletilecek. İlerdeki süreçte PKK’nin kontrolündeki sahalarda da benzer rafinerilerin kurulması bekleniyor.

Enerji kaynaklarının büyük kısmı YPG/PKK kontörlünde

Deyrizor ve Haseke illerinde YPG/PKK kontrolündeki bölgeler, petrol ve doğal gaz açısından Suriye'nin en zengin enerji kaynaklarına sahip bulunuyor. Irak sınırına hakim Deyrizor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Kenti ikiye bölen Fırat Nehri'nin doğusu Suriye'nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor.

YPG/PKK, ABD desteğiyle Suriye'deki petrol kaynaklarının yüzde 70'inden fazlasını işgal etmeye devam ediyor. PKK, Deyrizor'un kuzeydoğu kırsalındaki en büyük gaz tesisi Koniko'yu 23 Eylül 2017'de, Suriye'nin en büyük petrol sahası el-Ömer'i 22 Ekim 2017'de işgal etmişti. HABER MERKEZİ-AA