Bakan Akar: ABD'den parça alımında "ambargo denmese de" gecikme var

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'den malzeme ve yedek parça alımında "ambargo denilmese de gecikmeler" yaşandığını söyledi. Bakan Akar, S-400 konusunun da bir tercih değil, zorunluluk olarak ortaya çıktığını belirtti.

Ekleme: 09.01.2022 08:55:07 / Güncelleme: 09.01.2022 09:27:32 / Güncel
Destek için 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Akar, gazetecilerle buluşmasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Türkiye'ye karşı, bazı dost ve müttefik olarak bilinen ülkelerden yedek parça, bir sistem, bir malzeme, silah, mühimmat alışverişinde açık-kapalı bir gecikmenin bulunduğunu belirten Bakan Akar, şu ifadelere yer verdi:

Adına ambargo denilmiyor fakat gecikmeler var. Biz bunu muhataplarımıza hatırlatıyoruz. Şunu söylüyoruz: TSK'nın bu şekilde zafiyeti, zayıflatılması, isteklerini alamamasından dolayı aynı zamanda NATO'nun zayıflatılması demek. 2021 yılında hazır kuvvet olarak NATO'nun nöbetini tuttuk. Herhangi bir kriz olsaydı birliklerimiz gidecekti. Bu tür örtülü-kapalı ambargolardan dolayı, herhangi bir şekilde istenilen malzemeyi temin edemiyorsak bu zafiyet doğuracak. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. NATO'ya karşı 70 yıldan beri sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmiş bir orduyuz, ülkeyiz. Hâl böyleyken siz şimdi NATO'da müttefikiz diyorsunuz fakat diğer yandan da ihtiyaçlarımızı parası mukabilinde vermiyorsunuz.

S-400 konusu bir tercih değil, zorunluluk

S-400 konusunun bir tercih değil, zorunluluk olarak ortaya çıkan bir tedarik çalışması olduğunu ifade eden Bakan Akar, "Herhangi bir saldırı, tehdit olmazsa kimseye zararı olmayan bir sistem bu. Önceliğimiz ülkemizin, 84 milyonun güvenliği. Müttefiklerimizin vermediğini Rusya'dan temin ettiğimiz bir sistem." şeklinde konuştu.

Bakan Akar, S-400 konusunda makul ve mantıklı çözümler bulunabileceğini, Türkiye'nin bu konuda haklı olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye'nin ABD ile en önemli probleminin YPG/PKK olduğunu dile getiren Bakan Akar, "Bu artık açık ve net, PKK'nın sözde elebaşları tarafından da ifade edilmiştir ki, YPG'nin PKK'dan farkı yoktur; YPG, PKK'nın Suriye'deki teröristleridir. Hâl böyleyken ABD gibi bir müttefikimizin bunları desteklemesi, müttefiklik ruhuna son derece aykırı. Bu konuda ABD'li müttefiklerimizin bir an önce doğru karar vermelerini bekliyoruz." dedi. (İLKHA)