Kayseri’de “Sağlıkta Şiddet: Nedenler ve Çözüm Önerileri” adlı çalıştay düzenlendi

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesinde, Kayseri Tabip Odası tarafından “Sağlıkta Şiddet Nedenler ve Çözüm Önerileri” adlı çalıştay yapıldı.

Ekleme: 08.01.2022 17:25:06 / Güncelleme: 08.01.2022 17:34:00 / Güncel / Kayseri Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Çalıştay hakkında bilgi veren Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Şahin, sağlıkta şiddet ve bunun nedenlerini ve çözüm önerilerini sunmaya çalışacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

”Bu çalıştayı yapma nedenimiz hem ilimizde hem de ülke çapında bu şiddet olaylarının maalesef giderek artmasıdır. İşin tuhafı bunu biz gündeme getirdikçe buna tepki gösterdikçe atılan çok ciddi bir adım olmadığı gibi sanki mesele daha da meşrulaşıyor ve bir çözüm yöntemi haline geliyor gibi görünüyor vatandaşlar arasında.” dedi.

“Çözüm sadece şiddet uygulayanların ceza alması değil”

Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Şahin

Yapılan çalışmalarda ciddi bir kesimin, halkın sağlık hizmetlerinden memnun olmadığı zaman sağlık çalışanlarını dövebileceğini ve bununla kendi sorunlarını çözebileceğini inandıklarını ve böyle düşündüklerini ifade eden Şahin, “Bu çok önemli bir mesele, acilen üzerine eğilmek gerekiyor. Tabii meseleyi sadece cezai bir mesele olarak görmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu meseleyi sadece şiddet uygulayanlara ceza verelim veya yaptırım uygulayalım denklemine indirgememek gerekiyor. Bir kere meselenin nedenlerini ortaya çok iyi koymak gerekiyor, biz bugün bunu yapmaya çalışacağız. Tabii bu nedenleri ortaya koyduktan sonrada en önemli nedenlerden başlayarak çözümüne de eğilmek lazım. Çözümü sadece şiddet uygulayanların ceza alması değil, bunun kesinlikle böyle olduğunu düşünüyorum. Bizim üzerimize düşen şeyler de var. Yapılması gereken, bizim tarafımızdan hekimler ve sağlık çalışanlarının yapması gereken şeyler de var ama daha önemlisi sağlık sistemimizde güncelleme gerekiyor, yenileme gerekiyor ve tabii hukuk sistemimizde de aynı şekilde güncelleme ve yenileme gerekiyor. Devletimizin bütün ilgili birimleriyle, basının ilgili birimleriyle halka bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Tabii ki bütün insanların fiziki dokunulmazlığı vardır ama bunun özellikle sağlık çalışanlarının üzerinde vurgulanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Sağlık çalışanlarının yüzde doksanından fazlası hayatında en az bir kez en azından sözlü şiddete uğruyor ya da tehdit alıyor”

Şahin, “Aldığınız hizmetten memnun olmadığınızda bir garsonu dövebiliyor musunuz? Bir garson, hekim benzetmesi yapmak için söylemiyorum ama hizmet aldığınız hiçbir kurumda, örneğin bir emniyete gittiniz oradaki polisten hizmet alıyorsunuz, oradaki bir polisi dövebiliyor musunuz? Bunu yapamadığınıza göre bir sağlık çalışanını da dövemezsiniz, bu kadar basit. Sadece dövmekten ibaret de değil, sağlık çalışanlarının yüzde doksanından fazlası hayatında en az bir kez en azından sözlü şiddete uğruyor ya da tehdit alıyor, bunu da yapamazsınız. ‘Yani biz dövmüyoruz ama siz aslında dayağı da hak ediyorsunuz’ gibi bir cümleyi de kullanamazsınız çünkü bu da şiddettir. Dolayısıyla bunun halkın zihnine işlenmesi gerekiyor. Bu sözler söylenemez, bu fiiller yapılamaz, sağlık çalışanı dokunulmazdır. Tabii ki aldığınız hizmetten memnun olmadığınız durumlar olabilir, bu durumda yapmanız gereken şeyler resmi olarak bellidir, ilgili makamlarda hakkınızı arayabilirsiniz ama asla ve asla bir sağlık kuruluşu içerisinde ya da hekim veya sağlık çalışanı dışarıya çıktığında ona verdiği hizmetten dolayı tehdit edemezsiniz, sözlü şiddet uygulayamazsınız. Biz bunları vurgulamaya çalışacağız, çözüm önerilerini tabip odası olarak ortaya koymaya çalışacağız.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)










Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar