Konya'nın yöresel lezzetleri İstanbullularla buluştu

"Konyalılar Buluşması" adıyla İstanbul'da düzenlenen yöresel günlerde, yerel lezzetler İstanbullularla buluşturuldu.

Ekleme: 07.01.2022 16:20:08 / Güncelleme: 07.01.2022 16:29:00 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dün Yenikapı etkinlik alanında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla resmi açılışı yapılan "Konyalılar Buluşması" vatandaşların yoğun ilgisiyle devam ediyor. Çoğunluğu Konya'dan olmak üzere farklı illerden çok sayıda kişi katılarak ürünlerini tanıtma ve satma imkânı buluyor.

Peynirden sucuğa, zeytinden una, tatlı çeşitlerinden marmelatlara, sarma çeşitlerinden etli ekmeğe kadar çok sayıda ürünün sergilendiği fuarı ziyaret eden vatandaşlar hem ürünleri tadıyor hem de satın alabiliyor.

Sergiledikleri yöresel ürünlerle ilgili İLKHA muhabirin konuşan katılımcılar, bin bir emek ve zahmetle hazırlanan ürünlerin yapım aşamaları ile ilgili bilgi vererek ürünlerinin farklı kesimler tarafından tanımasını, sahip oldukları lezzetlerin farklı bölgelerde de tüketilmesini istediklerini ifade ettiler.

Haşim Doğan

Elazığ Karakoçan'da ürettikleri bal, pekmez, tereyağı gibi ürünleri tanıtmak ve satmak için fuara katılan Haşim Doğan, "Halkın ilgi alakası fena değil. İlk 2 gün sakin geçiyor. Hafta sonu genelde yoğun oluyor. Elazığ'da ürettiğimiz balları, tereyağlarını, pekmezleri burada satışa sunuyoruz." dedi.

"Hem memleketimizi temsil ediyor hem ürünlerimizi tanıtıyoruz"

Konya Karaman'dan fuara katılan ve doğal kasap sucuğu üretip satan Metin Akgöz, "Konya Tanıtım Günleri için memleketimizi temsilen güzel sucuklarımızla birlikte buraya geldik. Sucuklarımız kesinlikle mide yakmaz. Bu sene hava soğuk olduğu için fuarın çok etkisini göremedik ama normalde çok etkili oluyor. Hem memleketimizi hem de ürünlerimizi tanıtıyoruz. Gayet güzel geçiyor." diye konuştu.

Cihan Ünver

35 yıldır meyvelerden marmelat yapıyor

35 yıldır kendi elleriyle marmelat üretip kendi markasını oluşturan Cihan Ünver, "Kuşburnu yapıyorum 35 senedir. Kuşburnu, elmacık, kızılcık, elmalık, alıç gibi meyvelerin imalatını yapıyoruz. Şu anda da stantlarımıza koyduk, satıyoruz. Kuşburnu astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geliyor. Bildiğiniz gibi c vitamini hiçbir meyvede bu kadar yoktur. Kızılcık, vücuttaki bütün iltihabı atar. Elma ve erik şeker hastaları için çok iyi geliyor. Biz ona alıç elması diyoruz. Ekşi elma ve dağ eriğinden yapıyoruz. Bir diğeri ise alıç. Alıç da kalp damarlarını açan, yaylada yetişen bir meyvedir. Elmaya benzer ama boyutu küçüktür." şeklinde konuştu.

İbrahim Kurnaz

Yapımı 4-5 ay süren tulum peynirinin kilosu 100 TL'den satılıyor

Yapımı 4-5 ay süren tulum peyniri ve daha birçok çeşit peyniri satışa sunmak, memleketinin tanıtımını yapmak için Konya Karaman'dan gelen İbrahim Kurnaz, kilosu 100 TL'den satılan tı-ulum peynirinin yapım süreci ve fuara gösterilen ilgiyle ilgili şunları söyledi:

Konya'dan geliyoruz. Konya'nın yöresel peynirini getirdik. Obruk ve keçi peynirini getirdik. Karaman, Ayrancı yöresine özel bir peynirdir. Tulum, yüzde 50 keçi yüzde 50 inek sütünden tam yağlı olarak yapılıyor. Sadece tuz ve mayadan oluşan bir peynirdir. Lezzeti çok güzeldir. Bu peynirler 4-5 ay mağaralarda dinlendiriliyor. Dinlendikten sonra mayalanıyor. Peynir kıvamına geldikten sonra satışa sunuyoruz. Bu peynirleri İstanbul'a getirdik. Peynirlere yoğun ilgi var. Alan müşteriler de çok memnun. Biz de ilgiden memnunuz. Sütler, yazı sıcağında yaylalardan toplanıyor. Sıcak ortamda toplanıp muhafaza etmesi çok zor. Yörük kadınları tek tek biriktirip, kaynatıp parça parça peynir yapıp tulumlara basıyorlar. Peynirin şu anki aşamaya gelmesi 4-5 ay sürüyor. Kahvaltıda hemen tükettiğimiz bu peynir 4-5 ayda hazırlanıyor.

Furkan Demir

Taş fırında 8 saat pişen sarmalar

Ankara Beypazarı'ndan sarma, dolma, kurutulmuş ürünler ve yöresel tatlılarla fuara katılan Furkan Demir de şöyle konuştu:

"Konya halkına özel Ankara Beypazarı'ndan geldik. Yerel ürünlerimizi satıyoruz. Sebze ve meyve kurularımızı, vitamin depolarımızı satıyoruz. Ürünlerimiz kesinlikle doğaldır. Sarmalarımız taş fırında özel olarak 8 saat pişmektedir. Kendi buharında harlana harlana zeytinyağı ile pişiyor. İçlerinde et yok ama etten daha güzel lezzet veriyor. Domates kurularımız, kekiklerimiz var. Buraya geldiğinizde adeta Beypazarı'nı yaşıyorsunuz." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler