Cezayir, Paris Büyükelçisi Muhammed Davud'u geri gönderiyor

Cezayir, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "sömürge dönemi açıklamalarına" tepki olarak 3 ay önce çağırdığı Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'un görevine döneceğini açıkladı.

Ekleme: 05.01.2022 22:35:09 / Güncelleme: 05.01.2022 22:39:38 / Dünya
Destek için 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 2 Ekim 2021'de Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeleri, iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdüğünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamıyla yeniden yazıldığını, gerçeklere dayanmadığını ve Fransa'ya düşmanlık üzerine inşa edildiğini" ileri süren Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor." demişti.

Bunun üzerine Cezayir Cumhurbaşkanlığı, "Macron'un ifadeleri Fransız sömürgeciliğine karşı direnen 5 milyondan fazla şehidin anısına yönelik kabul edilemez bir hakaret" diyerek Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını kınamıştı.

Cumhurbaşkanı Tebbun, ülkesinin Paris Büyükelçisi Davud'u istişare için ülkeye çağırmıştı. (İLKHA)