Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), aralık ayı bölge ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.
Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi tarihi bir rekora imza attı. Bölge, bir önceki yılın Aralık ayına göre ihracatını yüzde 9,1 oranında artırarak 1 milyar 119 milyon 787 bin dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin öncü şehri Gaziantep için ise yüzde 10,3’lük artış ile 972 milyon 119 bin dolarlık ihracat kayda alınırken, şehir tarihinin en yüksek aylık ihracatına imza attı.
2021 ve aralık ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Biliyorsunuz 2021 zorluklarla geçen bir yıl oldu. Yılsonuna doğru yaşanan kur hareketleri belirsizliği artırırken, pandeminin ekonomi üzerinde bıraktığı etkilerde yıl boyunca hissedildi. Bu şartlar altında üye firmalarımız bizleri rahatlatacak ihracat rakamlarına imza attılar. Bölgemiz ve Gaziantep, pandemiyle gelen olumsuz şartlara meydan okurcasına tüm zamanların en yüksek aylık ve yıllık ihracatlarını gerçekleştirerek yine tarih yazdı. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum.” diye konuştu.
“2021 rekor yılı oldu”
2021 yılının rekor ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2021 yılında bölgemiz, geçtiğimiz yıla göre ihracatını yüzde 26,4 artırarak 11 milyar 717 milyon dolarla tarihinin en yüksek yıllık ihracatına imza attı. Gaziantep ise 10 milyar 92 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 27,3 oranında artırarak en yüksek yıllık ihracatını gerçekleştirdi. Bu rakamlarla 2021 yılını geride bırakırken, 2022 yılına büyük bir gurur ve umutla giriyoruz. Başarılı ihracatçılarımız, ülkemiz adına her şeyin daha güzel olacağının habercisi. Bu vesileyle Bölge ihracatçılarımızı gönülden kutluyor, her birinin yeni yılını tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“116 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi”
Bölgedeki ihracatçı sayısını paylaşan Kileci, “Bölgemiz, aralık ayı boyunca 2 bin 591 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 831 olarak hesaplandı. Bu rakamlarla ihracatçı sayısı bakımından bölgemiz için en yüksek aralık ayı, Gaziantep için ise tüm zamanların en yüksek ayı olmuştur. Ayrıca 2021 Aralık ayında 116 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılında bu rakamlar artmaya ve ihracat ailemiz büyümeye devam edecek.” diye konuştu.
“Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep ihracatta tarih yazıyor”
Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında ise Ortadoğu ülkelerinin yüzde 38,4 payla ilk sırada yer aldığını bildirerek, şunları aktardı:
“AB ülkeleri yüzde 18,1 payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise yüzde 14,4 payla üçüncü sırada bulunuyor. 2021 yılında toplam 198 ülkeye ihracat yapıldı. Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Mısır ve Libya, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.”
Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile diğer gıda müstahzarlarının yer aldığını bildirdi.
Gaziantep’in 2021 yılını 10 milyar 92 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 5’inci ili olarak kapattığını bildiren Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 137,6’lık seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.
Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.
Diğer illerin ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 135,2 milyon dolar, Mardin'in 85,2 milyon dolar, Malatya'nın 53,2 milyon dolar, Diyarbakır'ın 27,3 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 22,6 milyon dolar, Adıyaman'ın 6,5 milyon dolar ve Kilis'in 6,3 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini aktardı.
“2021 yılını rekor ihracatla kapattık”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, salgına ve küresel krizlere rağmen Gaziantep’in 2021 yılında 10 milyar 92 milyon 165 bin dolar ihracatla rekor kırdığını söyledi.
“Her biri birer kahraman olan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışanlarımızı ve bu başarıda emeği olan herkesi yürekten kutluyorum” diyen Ünverdi, “Tüm zorluklara rağmen rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Bu Gaziantep’in müteşebbis ruhunun, cesaretinin, ticari zekasının ve asırlık tecrübesinin bir sonucudur.” dedi.
Ünverdi, Türkiye’nin toplam ihracatının 225.4 milyar dolara ulaşmasının sevindirici olduğunu ve bunda da Gaziantep’in önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.
“Şehrimiz 2021’de en fazla ihracat yapan 5’inci il olma başarısını gösterdi”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan aralık ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren Ünverdi, şunları kaydetti:
“Şehrimizden yaptığımız aralık ayı ihracatımız bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,3 oranında artışla 972 milyon 157 bin dolar olarak gerçekleşti. Gaziantep’in 2021 yılı toplam ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 27,3 oranındaki rekor artışla 10 milyar 92 milyon dolara ulaştı. Şehrimiz 2021 yılında en fazla ihracat yapan 5’inci il olma başarısını gösterdi.”
Gaziantep’ten 2021 yılında en fazla ihracat yapılan sektörler hakkında değerlendirmelerde bulunan Ünverdi, “Tarımsal sanayi ve hububat ürünleri sektörümüzde bir önceki yıla göre yüzde 30,8 artışla 2 milyar 467 milyon 515 bin dolar, halıda yüzde 22,9 artışla 2 milyar 273 milyon 971 bin dolar, tekstil ve hammaddelerinde yüzde 36,7 artışla 1milyar 855 milyon 357 bin dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde yüzde 23,5 artışla 1 milyar 163 milyon 118 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüzde yüzde 9,9 artışla 409 milyon 124 bin dolar ihracat gerçekleştirilmiştir.” şeklinde konuştu.
“Enerji maliyetlerindeki yüksek artışlar rekabetimizi etkileyecektir”
1 Ocak’ta duyurulan elektrik zammına ve bugün açıklanan enflasyon rakamlarına da değinen Ünverdi, sanayi ve ticarethane abone gruplarına yüzde 50 ve üzerinde kullanıma bağlı olarak zam yapılmasının sanayicilerin maliyet hesaplarını yeniden gözden geçirmesine neden olacağını belirterek, şunları dile getirdi:
“Küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen ihracatımızdaki artışlara sevinirken enerji maliyetlerindeki yüksek artışlar tabi ki rekabetimizi etkileyecektir. Tüm dünyada enerji maliyetleri artıyor, ancak yapılan zamların en azından belli oranlarda sınırlı tutulması maliyet değişimlerinde büyük farklar oluşmasının önüne geçecektir. TÜİK verilerine bakıldığında da aylık ve yıllık enflasyon rakamlarında tüketici ile üretici fiyat endeksi arasında büyük fark olduğunu görüyoruz. Bu da sanayicinin maliyet yükünün bir yansımasıdır. Tüketici fiyatları yıllık yüzde 36,08 artarken, üretici fiyatları ise yıllık yüzde 79,89 artış gösterdi. Bu nedenle üretici üzerindeki yükün azaltılması gerekiyor ki buna bağlı olarak enflasyonunun da önüne geçilebilsin.” diye konuştu.
Zorluklar olsa da Türkiye’nin gücüne her zaman güvendiklerini ve sanayiciler olarak bundan sonra da kararlılıkla üretmeye devam edeceklerini kaydeden Ünverdi, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tüm dünya büyük bir darboğazdan geçiyor ve inşallah ülke olarak daha çok çalışarak el birliği ile daha güzle günlere birlikte kavuşacağız. Yeni yıla ihracatta rekorla başladık ve böyle devam etmesini temenni ediyorum. Yüreğini ortaya koyarak ülkemize değer katan herkese teşekkür ediyor, 2022 yılının her anlamda çok daha güzel olmasını diliyorum.”
“Gaziantep ihracatta tarih yazdı”
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, tarihi bir başarı sergileyerek ihracatta önemli bir eşik olan 10 milyar dolar seviyesini aştıklarını belirtti.
Aralık ayında gerçekleştirilen 972 milyon 157 bin dolarlık ihracat ile ocak-aralık döneminde 10 milyar 92 milyon 165 bin dolara ulaşan Gaziantep’in ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 27,3 arttığını bildiren Yıldırım, Gaziantep’in bu ihracat rakamıyla 2021 yılını en fazla ihracat gerçekleştiren 5’inci il olarak kapattığını aktardı.
Son yıllarda küresel anlamda büyük zorluklar yaşandığını ve ülke ekonomisinin de bu dönemde yara aldığını söyleyen Yıldırım, “Açıklanan ihracat verileri yüzümüzü güldürüyor. Aralık ihracatımızı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3, Ocak-Aralık dönemi ihracatımızı ise bir önceki yıla göre yüzde 27,3 gibi önemli bir düzeyde artırdık. Geleceğimiz açısında umut veren ve göğsümüzü kabartan bu önemli başarı için en başta ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve onların çok değerli çalışanlarını canı gönülden kutluyorum. Evet, rakamlar yüzümüzü güldürüyor, şehir ve ülke olarak önümüzdeki yıllarda hedeflerimiz giderek büyüyor. Ancak pek çok kalemde yapılan zamların yarattığı maliyet baskısı ile bu pek de mümkün görünmüyor. Üretimin, istihdamın, ihracatın artarak devam edebilmesi için, yeni hedefler için ekonomik iklimde öngörülebilirlik şart. Son yapılan zamlar maliyet hesabı yapabilmemizi daha da zorlaştırdı. Bunun yanında rekabet gücümüz de gün geçtikçe zayıflıyor. Ekonomi yönetiminin, reel sektörün sesini duymasını ve yapıcı adımlar atmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)