Yaptığı hayırlı hizmetlerle adını duyuran Umut Kervanı Vakfı üyesi Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği, 2021 yılına ait faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Her geçen gün çalışma halkalarını genişleten Umut Kervanı, mazlum ve muhtaçların umudu haline geldi. Umut Kervanı Yardım Derneği yaptığı yardımlarla muhtaç, kimsesiz, fakir ve yetimlerin ihtiyaçlarını hafifletmenin gayreti içerisinde çalışmalarını yürütüyor.
Yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Bingöl Umut Kervanı Başkanı Mehmet Tamaç, faaliyetleri kapsamında 2021 yılında 6 bin 324 aileye 1 milyon 69 bin 992 TL değerinde ayni, nakdi, kırmızı et, kırtasiye malzemesi, giyim ve kahvaltılık yardımında bulunduklarını söyledi.
Açıklamasında, aralık ayındaki çalışmalara da yer veren Tamaç, "2021 yılı aralık ayında 43 aileye 8 bin 105 TL tutarında gıda, 159 aileye 8 bin 965 TL tutarında kırmızı et, 20 aileye 14 bin 500 TL nakit olmak üzere toplamda 222 aileye 31 bin 570 TL yardımda bulunduk." dedi.
"Küçük imkânlarla büyük sıkıntılara derman olmaya çalışıyoruz"
İyilik ve yardımlaşma konusunun önemine değinen Tamaç, sadakanın belaları def ettiğine dikkat çekti.
Tamaç, "Bingöl Umut Kervanı Derneği olarak bizler faaliyetlerimize başlarken öncelikle Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) buyurduğu gibi 'Yarım hurma ile olsa kendinizi ateşten koruyun.' Bu vesile ile bizler çalışmalarımıza başlarken dernek üye ve gönüllülerimiz ile istişarede bulunup tespit etiğimiz muhtaç kitlelerinin durumları hakkında değerlendirmelerde bulunup kimlerden ne gibi yardım alacağımızı ve yardımları az çok demeden kabul ediyoruz ve bir araya getirdikten sonra ihtiyaçları doğrultusunda muhtaç ailelerimize ulaştırıyoruz." dedi.
"Bir hayra vesile olan onu yapan gibidir"
Bingöl Umut Kervanı olarak yılın 12 ayı sahada olduklarının altını çizen Tamaç, "Muhtaç aileler hakkında sahada elde ettiklerimizi ve yardımlarımızı bir farkındalık oluşturmak amacıyla basın ve medya yolu ile bu ailelilerin bilgilerini hayırseverlerimiz ile paylaşıyoruz. Bu haberler doğrultusunda bağış yapmak isteyen kardeşlerimiz oluyor. Örnek verirsek bazen evdeki sadaka kutusunu getiren bir çocuk, bazen binada temizlik yapan bir bayanın yardımı, kimi zaman da dışarıda çikolata satan bir kardeşimizin yardımını görüyoruz. 'Bir hayra vesile olan onu işleyen gibidir.' düsturunu ilke edinerek bunu toplumun geneline yaymak istiyoruz." dedi.
Bingöl Umut Kervanı Başkanı Mehmet Tamaç
"Hastalığa, bela ve musibetlere karşı sadaka ile kendimizi koruyalım"
Tamaç, sözlerine şöyle devam etti:
"Halk olarak devam eden salgının ve ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bir zaman dilimindeyiz. Böylesi durumlarda unutmamak lazımdır ki bugün veren el olabiliriz; ama yarın da alan el olabiliriz. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hadiste buyurduğu gibi hastalığa, bela ve musibete karşı sadaka ile kendimizi korumalıyız. Bu hadis mucibince bizler iyilik ve yardımlaşma konusunda duyarsız kalamayız. Müslümanlar olarak nerede olursak olalım bu duyarlılık ve hassasiyetti göstermeliyiz. Çünkü bizim asli görevimiz; kulluk ve ibadetten sonra insanların ihtiyaçlarını gücümüz nispetince gidermektir. Dünyanın çok çetin bir imtihandan geçtiği bir süreçteyiz, bela ve musibetlerin yağmur gibi yağdığı her yerde bir afetin olduğu bir zaman dilimindeyiz. Seller, yangınlar, hortumlar ve kazalar gündemi her gün meşgul etmektedir. Belki de tüm bunlar insanlığımıza ve birbirimize şefkat etmediğimizden, merhametten uzaklaştığımızdan, yardımlaşma kültürünü bıraktığımızdan olabilir. 'Sadaka belayı defeder.' şeklinde buyuran Efendimizin öğretilerinden uzak kaldığımızdan olabilir." ifadelerini kullandı.
"Merhamet ve şefkati tekrar ihya etmeliyiz"
Hayır ve infak ruhunun yeniden ihya edilmesi gerektiğini belirten Tamaç, "Bu zor ve sıkıntılı günlerde merhamet ve şefkati tekrar ihya etmek, birbirimize sevdirmek amacıyla bizler sahada olmalıyız. Belki de bu şekilde unutulan hayır ve infak ruhunu birbirimize hatırlatarak yeniden canlandırabiliriz. Unutmayalım mazlum ile Allah arasında bir perde yoktur. Mazlumun ahı tutarsa kaçacak yer de yoktur." dedi.
"İhtiyaç sahiplerini gözetelim"
Merhamet ve sevgi ile sonraki nesillere güzel bir miras bırakılacağını ifade eden Tamaç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bizler birbirimize yardımcı olduğumuz müddetçe inanıyoruz ki toplumda bir huzur, sevgi ve kaynaşma meydana gelir. Bizlerden sonraki nesillere bırakacağımız güzel amellerden biri de yardımlaşma ve dayanışma olacaktır. Halkımızdan özellikle isteğimiz şudur: Bilsinler ki ortalama bir ev için ihtiyaç olarak ne lazım ise yardıma ihtiyacı olan aileler için de ayni ve nakdi olarak tüm bağışlara ihtiyacımız vardır. Ramazan ayında ve Kurban Bayramı zamanında merhametin tavan yaptığı bir dönemde, siz hayırseverlerin gözü ve kulağı üzerimizde olsun. Bingöl Umut Kervanı olarak Bingöl'ün 15 mahallesinde başvuruda bulunan ailelerin ihtiyaçlarını tespit edip düzenli olarak sizler sayesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Son olarak tüm duyarlı vatandaşlarımızı bu konu hakkında hassasiyet göstermelerini ve biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz." ifadelerine yer verdi.
"2021 yılında toplamda 1 milyon 69 bin 922 TL tutarında yardımda bulunduk"
"De ki: Şüphesiz Rabbim rızkı kullarından dilediğine bol bol verir ve dilediğine kısar. Allah yolunda her ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır." ayeti kerimesini hatırlatan Tamaç, "2021 yılında; 2 bin 424 aileye 333 bin 55 TL tutarında gıda yardımı, 3 bin 229 aileye 355 bin 245 TL tutarında kırmızı et yardımı, 9 aileye bin 183 TL tutarında kahvaltılık yardımı, 194 aileye 16 bin 774 TL tutarında kırtasiye yardımı, 81 aileye 131 bin 815 TL tutarında elbise yardımı, 387 aileye 231 bin 920 TL tutarında nakit yardım olmak üzere toplamda 6 bin 324 aileye 1 milyon 69 bin 992 TL tutarında yardımda bulunduk. Yapılan yardımlarla ilgili Bingöllü tüm hayırseverlerin yardım ve desteklerini bekliyoruz. Yüce Allah şimdiden hayırseverlerin yaptıkları ve yapacakları hayır ve sadakalarını kabul etsin, mallarını bereketlendirsin." dedi. (İLKHA)