Sur'da yıkım çalışmaları devam ediyor

​​​Diyarbakır merkez Sur ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki 5 bin yıllık surlarının etrafındaki çarpık ve kaçak yapıların yıkım çalışmaları sürüyor.

Ekleme: 01.01.2022 18:35:12 / Güncelleme: 01.01.2022 18:35:12 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

​Merkez Sur ilçesine bağlı Benusen Mahallesi'nde daha önce 300 kaçak yapı yıkıldı. 5'inci etap çalışmaları kapsamında 100 yapının daha yıkımı gerçekleşti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortak çalışma başlattığını belirten Münir Karaloğlu, Bu son etabın bütün finansmanı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının tarafında karşılandığını ifade etti.

Kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının devam ettiği Benusen Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, "Diyarbakır'a başladığım görev sürecim tam bir buçuk yıl oldu. Bir buçuk yıldır Diyarbakır'da çok farklı projeler uyguluyoruz ama en çok önemsediğimiz Diyarbakır 'Surlarının Yeniden Diriliş' mottosuyla başlatmış olduğumuz hem surlardaki temizlik ve restorasyonlar hem de surlarının etrafındaki kaçak yapıların temizlenme olayına çok önem veriyoruz. Daha önce Benusen Mahallesinde 4'üncü etap çalışmasını yapmıştık ve 300 bağımsız evleri yıktık. Şimdi de 5'inci etapta 100 bağımsız evin kaçak yapı yıkımıyla ilgili yüzde 90 vatandaşımızla anlaştık.

"2022 yılında da Diyarbakır'ı çarpık-kaçak yapılardan temizlemeye devam edeceğiz"

Karaloğlu, "Bu çalışmaları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak ortaklaşa yürütüyoruz. Bu son etabın bütün finansmanı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın tarafında karşılamaktadır. Benusen Mahallesinin tamamı bizim koruma imar planındadır. Bu bölge site alanı, tamamı yeşil alan ve regresyon alanıdır. Yıllar içerisinde vatandaşımız imarsız ve tapusu olmadan kamu alanlarına konut yaparak yerleşmişler. 15 yıldır bu evlerin yıkılmasıyla ilgili devlet kurumlarının kararı olmasına rağmen bugüne kadar el sürülmemiş. 1,2 ve 3'üncü etaplarında surlara yapışık evler vardı. Biz imkân ve kaynak yarattıkça İnşallah 2022 yılında da Diyarbakır'ı çarpık-kaçak yapılardan temizlemeye koşturmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Değerli Diyarbakırlılar bizimle beraber hayal edin ve sizinle beraber Diyarbakır'ı inşa etmeye ve güzelleştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler