Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bu yıl 5 Şubat tarihinde başlayan kazı çalışmalarının, 31 Aralık tarihinde sonlandırıldığını belirtti.
Yıldız, kazı çalışmaları sırasında bulunan tarihi eserlerin, hem bölgenin daha geriye gitmesini sağladığını hem de turizm potansiyelinin artmasına yol açtığını söyledi.
Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Prof. Yıldız, "Diyarbakır İç Kale Artuklu Sarayı 2021 yılı çalışması bugünden itibaren sona erecek. 5 Şubat tarihinde başladığımız kazı çalışmasını 31 Aralık tarihinde sonlandırmış oluyoruz. Toplam 40 kişilik bir ekibimizle 330 günlük çalışma yaptık. Yapılan çalışmalarla birçok sürprizlerle karşılaştık. Geçen yıla kadar 8 bin yıldır kesintisiz olarak Amida Höyük'te yaşam var diyorduk ama bu yıl tarih 9 bin yıla dayandı. Çünkü özellikle Saray Kapı'ya yakın kısmı açmalarında Orta Neolitik Döneme ait çok sayıda seramik buluntularına rastlandı. Dolaysıyla rahatlıkla diyebiliriz ki 9 bin yıldır Amida Höyük'te kesintisiz olarak yaşam devam ediyor. Yeni kazılarla bu tarih daha da ileriye gidecektir." şeklinde konuştu.
Bu yıl, 782'si bomba olmak üzere 900'ün üzerinde eser tespit ettiklerini ve neolitikten yani milattan 7 bin yıl önce başlayıp Osmanlıya kadarki bütün dönemlere ait eserler bulunduğuna dikkat çeken Yıldız şöyle konuştu:
"Bu yılki buluntular arasında neolitik döneme ait seramikler, taş el baltaları, halaf dönemine ait yoğun seramik örnekleri, Osmanlı döneminin bombaları ve silahları, Osmanlı Eyyubilerine ait sikkeler, erken dönemde kullanılan mühür örneği, neolitik ve kalkolitik döneminde kullanılan kemik iğneler dikkat çeken eserlerimizdir. Kazının son günlerinde Artuklu Sarayı'nda kullanılan bol sayıda mermer örneklerine de rastlandı. Bu mermer örneklerinde de Artuklu Sarayı'nda günümüzde hem Diyarbakır'da hem de Elâzığ'da çıkarılan bütün mermer örneklerinin kullanıldığına da şahit olduk." ifadelerini kullandı. (İLKHA)