Açık denizde mahsur kalan 100'den fazla Rohingyalı Müslüman Endonezya'ya ulaştı

Budist Myanmar zulmünden kaçan ve çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 100'den fazla Rohingyalı Müslüman, Endonezya donanması tarafından 18 saatlik kurtarma operasyonunun ardından Açe eyaletine ulaştırıldı.

Ekleme: 31.12.2021 12:15:09 / Güncelleme: 31.12.2021 12:21:48 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şiddetli yağmur ve soğuk havada açık denize açılan ahşap teknenin güvenli olmaması nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren Rohingyalı Müslümanlar 18 saatlik kurtarma operasyonun ardından Endonezya donanmasına ait bir gemi ile kurtarıldı.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan mülteciler, Cuma sabahı erken saatlerde Endonezya'nın kuzeybatısındaki Açe eyaletinde karaya çıkarılarak ülkenin Covid-19'a karşı protokolünün bir parçası olarak sağlık birimleri tarafından hemen taramadan geçirildiler.

 

Edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz pazar günü 100'den fazla Rohingyalı Müslümanı taşıyan ahşap teknenin Açe kıyısı açıklarında sallanırken gören balıkçıların haber vermesi üzerine günlerce süren görüşmelerin ardından kurtarma operasyonu başlatıldı.

Motoru bozulan ve suya düşen mülteci teknesi, başlangıçta Endonezya makamları tarafından ret edilmiş, Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de dahil STK'lar tarafından yapılan çağrılar üzerine Endonezya Hükümeti, mültecilerin karaya çıkmalarına izin verme kararı almıştı.

Perşembe günü, Endonezya donanmasına ait bir gemi, mülteci teknesini, mültecilerin karaya çıkabilecekleri Lhokseumawe limanına çekti.

Yaklaşık 12 saat olarak düşünülen kurtarma operasyonu; yüksek gelgitler, fırtına ve büyük dalgalarla nedeniyle 18 saat kadar uzadığı belirtildi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar