Gaziantep’te sokak hayvanları için yapılan barınakta sona gelindi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 15 bin metrekare alan üzerine inşa edilen ve kısa bir süre sonra tamamlanması öngörülen yeni hayvan barınağında incelemede bulundu.

Ekleme: 31.12.2021 09:15:12 / Güncelleme: 31.12.2021 09:17:22 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlısı olacak Burç Yazıbağ’da 15 bin metrekare üzerine kurulu yeni Sokak Hayvanları, Köpek ve Rehabilitasyon Merkezi’nin inşaatında sona geldi.

Yakın zamanda hizmete açılacak merkezde incelemede bulunan Şahin, merkez ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

 

“Asiye Ateş kızımızın başına gelenlerin tekrar yaşanmaması için tedbir almalıyız”

Şahin, incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, “Hem Asiye Ateş kızımızın başına gelenlerin tekrar yaşanmaması için tedbir almamız gerekiyor hem de hayvanlarımızı korumamız gerekiyor. Bunlar birbirinin alternatifi değil, bunlar bir tartışma odağı da değil. Hepsini birlikte yapacak güce, kuvvete, aşka ve iradeye sahibiz. Bu tesis bunun bir göstergesi.” diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ayda yaklaşık 7 ton mamanın oluşturulan 200 farklı beslenme noktasında ve mevcut barınakta bulunan hayvanlar için kullanıldığını, ayrıca sivil toplum kuruluşlarına ayda 4 buçuk ton mama desteği verildiğini bildirdi.

Barınağın tüm paydaşlarla ortak bir aklın ürünü olduğunu belirten Şahin, “Veteriner Hekimler Odamıza, bütün teknik arkadaşlara ve sivil topluma teşekkür ediyorum. Bu projede ne olup ne olmamalı, teknik konuları, açık ve kapalı alanları, ısıtmalar, soğuk zincir, ameliyathaneler, hayvanların dinlenebileceği alanlar, engelli hayvanların kum havuzunda terapi olacağı alanlara kadar çok önemli ve ince ayrıntıları ile düşünülmüş özel bir proje. Bu projeyi STK’larımızla yaptık ve ete kemiğe bürünmesinde bütün ekibin tam anlamıyla bir takım çalışması var. Canlar bize emanet.” dedi.

“Gıda israfı ve sıfır atık açısından bizim yapmamız gerekenler var”

Yapılan son hukuki düzenlemelere değinen Şahin, “Çıkan hukuki düzenlemeye göre belediyelerimiz bu konuda bütçe ayırmak zorunda. Bu sistemi kurmalı ve gerekli altyapıyı oluşturmalılar. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bize düşen, bu konuda liderlik yapıp örnek olmak. Ameliyathanelerimizle bu proje daha da işlevsel bir hale gelecek. Hayvanlarımıza tek mama desteği değil, onlar için organik ürünlerle mama üretecek bir altyapı da oluşturuyoruz. Gıda israfı ve sıfır atık açısından bizim yapmamız gerekenler var. Gastronomi şehrindeyiz ve lokantadaki artan yemekleri toplatıp hayvanlarımız için mamaya dönüştürmeye çalışıyoruz. Çıkan ürünlerden onların istediği mama ürünü üretebilecek yeni bir ekosistem ve yapı kuruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şahin, hayvanların korunmasının tesis ve altyapı işi olduğunu ifade ederek, “Son zamanlarda yaşanan tartışmalara baktığımızda yasa, tehlikeli olan grupların insana zararlı olduğunu, insanla beraber yaşamasını suç sayıyor. Mutlaka barınaklarda sosyalleşmesi gerektiğini belirterek, rehabilitasyonunu hukuki olarak teminat altına alıyor. Hukuk devletinde bu önemli bir duruştur. Büyükşehir olarak canlarımızın 200 noktada temiz suyuna ve beslenmesine ulaşması için sistemimizi kurduk, bir taraftan da insana zarar veren ırkların rehabilite edilip sosyalleşmesi için tesislerimizi kuvvetlendiriyoruz.” dedi.

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri ise yeni tesisi bir veteriner hekim gözü ile incelediğini söyleyerek, “Eksikleri neredeyse yok denecek kadar az olarak düşündüğüm, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir barınak. Bunun için Başkan Fatma Şahin’e teşekkür ediyorum. Bizler için sokaktaki hayvanlarımızın yaşam standartlarının yükseltilmesi, meslek örgütü olarak ciddiyetle üzerine düştüğümüz bir konu. Burada daha öncesinde de olduğu gibi hayvanlara gerekli tedavileri yapılıp sahiplendirilecek, geriye kalanlar alınarak bölgelere bırakılacak. Bu konu ile ilgili hekim olarak bizler yakından ilgileniyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)