Skandal karar! Diyanet'in açtığı o dava reddedildi!

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bir içkiye ‘âlâ’ adını veren Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş. aleyhine açtığı dava reddedildi. Karar büyük tepki çekti.

Ekleme: 30.12.2021 23:49:35 / Güncelleme: 31.12.2021 00:07:54 / Güncel
Destek için 

Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘âlâ’ kelimesinin Allah’ın yüceliğini temsil ettiğini ve 'Allah’ın sıfatlarından birisi olduğunu' belirterek, bu kelimenin alkollü bir içki türünde marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı gerekçesiyle içkiye ‘âlâ’ adını veren Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş. aleyhine dava açmıştı.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yazısında şöyle denildi:
"Bir alkollü içeceğe isim olarak verildiği belirtilen ‘âlâ' kelimesi, Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçede ‘iyi, pekiyi, yüksek, pek yüksek, pek güzel, nefis, enfes’ gibi anlamlara gelmektedir. Türkçede kullanılan 'Cenneti alâ' tabiri de cennetin en yüksek katı anlamına gelmektedir. Arapçada ‘a’la’ kelimesi ise Türkçedeki 'ala' telaffuzundan biraz daha farklı telaffuzla, 'daha yüksek, en yüksek, yüce, en üstte' gibi sözlük anlamlarıyla değişik kullanımlara sahiptir. Kur'an-ı Kerim’de bu kelime, Allah’ın yüceliğini ifade eden bir sıfat olarak kullanıldığı gibi Musa Peygamber’in Firavun ve sihirbazları karşısındaki durumu ve gökyüzündeki yücelen ufku nitelemek için de kullanılmıştır. Allah-u Teala, Kur’an-ı Kerim’de içki ve türlerini 'şeytan işi, çirkin, kötü işler' kapsamında değerlendirmektedir. Bu kelime, Türkçede 'iyi, pekiyi' anlamında kullanılmış olsa da Cenab-ı Hakk’ın sıfatlarından biri olan A’la’yı çağrıştırmakta, Kur’an-ı Kerim’de sure ismi olarak geçmekte, gelenekte dini çağrışımda bulunmakta ve Allah’ın haram kıldığı bir nesneyi övme-yüceltme anlamı taşımaktadır. Söz konusu bu ismin bir içki türüne ad/marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı değerlendirilmektedir."
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en yüksek karar ve danışma organı olduğunu dava dilekçesinde belirten Av. Selami Açan, “Kurul tarafından, söz konusu markanın dini değer içerdiği belirtilmiştir. Tüm bu sebeplerle tescil edilen 'Yeni Rakı Âlâ' markasının hükümsüzlüğüne karar verilmesini istiyoruz" dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, gerekçesini sonradan açıklamak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı davayı reddetti. Karar büyük tepki çekti. 

Etiketler: