Yer tahsis edilmeyen hayvan besicileri zor durumda

Şanlıurfa'da hayvan besicilerinin kendilerini tahsis edilen yer konusunda sorunlar yaşadığını belirten HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, "Şanlıurfa'da tarım ve hayvancılık bitirilmek mi isteniyor?" dedi.

Ekleme: 30.12.2021 13:35:10 / Güncelleme: 30.12.2021 13:36:22 / Ekonomi / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde hayvancılık ile uğraşan besiciler, yaklaşık 4 yıl önce küçükbaş hayvancılık besi tarımsal kalkınma kooperatifini kurdu.

Yer tahsisi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ile görüşen kooperatif üyeleri, canlı hayvan pazarının hemen yanı başında 370 dönümlük bir arazinin kendilerine tahsis edilmesi noktasında görüşmeler yaptı.

Büyükşehir Belediyesi ile yer tahsisi konusunda protokol imzaladıklarını savunan besiciler, aradan yıllar geçmesine rağmen kendilerine tahsis edilen arazinin başkalarına verileceğini iddia etti.

Canlı hayvan pazarının yanında yapılan et kombina tesisinin alt yapı sorunundan dolayı tesisin pis sularının çevreyi kirlettiğini belirten besiciler, tüm şikayet ve başvurularına rağmen sonuç elde edemediklerini savundu.

 

Et kombina tesisinin hemen ilerisinde çöp toplama merkezinin bulunduğunu belirten besiciler, çöp kokusundan dolayı mağdur olduklarını ifade etti.

Gaziantep Belediyesinin besicilere 3 ile 5 dönüm arasında yer tahsis ettiğini belirten besiciler, aynı tavrı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinden beklediklerini vurguladı.

Şanlıurfa'da hayvan besicileri için tahsis edilen arazinin başkalarına verileceğini ileri süren besiciler,  HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ile görüşerek destek istedi.

HÜDA PAR Eyyübiye İlçe Başkanı Osman Gülebak ve partililerle birlikte hayvan besicilerini ziyaret eden Özaslan,  hayvan besicilerinin talepleri ile ilgili yetkililere seslendi.

Ziyaretleri kapsamında Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi ile görüşen Özaslan, daha sonra sorunları yerinde inceledi.

"Maalesef Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen görevi yapmıyor"

Hayvancılık ile uğraşan esnafın büyük problemleri olduğunu belirten Özaslan, "Bugün canlı hayvan borsasına geldik. Esnaf kardeşlerimizin büyük bir problemi var. Bunun için bizleri buraya davet ettiler. Dediler ki 'Bize çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Biz burada üretim yapıyoruz ve bir üretim üssü kurmak istiyoruz. Maalesef Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen görevi yapmıyor. Çok çelişkili cevaplar veriyor.' Bu sorunu ortadan kaldırmak ve içerisine düşmüş oldukları durumdan çıkabilmek için bizden yardım istediler. Bizde HÜDA PAR olarak onlara dedik ki 'Size söz veriyoruz. Her zaman yanınızda olacağız.' Bugün bu yüzden buraya geldik. Buradaki esnaf kardeşlerimizi ziyaret ederek sorunlarını dinledik. Burada çok ciddi bir problem var." şeklinde konuştu.

"Hayvancılığı bitirmek istiyorlarsa yaptıkları şey doğrudur"

Hayvan besicilerinin sorunları ile ilgili Büyükşehir Belediyesine seslenen Özaslan, "Şanlıurfa denilince akla 2 şey gelir: Tarım ve hayvancılık. Şanlıurfa, tarım ve hayvancılığın üretim merkezidir. Burada eğer hayvancılığın önünü kesmek ve üretimi durdurmak istiyorsanız Şanlıurfa Belediyesinin şu anki davranışı doğru olarak yorumlanabilir. 'Hayvancılığı bitirmek istiyorum' diyorlarsa yaptıkları şey doğrudur . Yok eğer 'Ben hayvancılığı bitirmek istemiyorum . Hayvancılığı ve  üreticiliği desteklemek, hayvancılığı canlandırmak istiyorum' diyorlarsa şu an tam bir yanlış içerisindeler. Büyükşehir Belediyesi buraya canlı hayvan borsası kurdu. Hemen yan tarafında et kombinası, saman pazarı, hayvan borsası var. Yine yanında 450 adet ahırda kendi parasıyla arsa alarak hayvancılık yapan esnaflarımız var." diye konuştu.

"Belediye burayı besicilere tahsis etmeyecekse  o zaman bu insanlar nerede hayvancılık yapacaklar"

Bölgede yapılan yatırımların şu anki ortalama maliyetinin 250 milyon ile 300 milyon lira arasında olduğunu ifade eden Özaslan, "300 milyona yakın bir yatırımı eğer çöpe atmak istiyorsanız o zaman doğru bir hamle yapmış olursunuz. Gelin hepsini sökün atın. Hayvan borsasını ve hayvan pazarını buradan kaldırın. Kaldırdıktan sonra da bu arsayı kime vereceksiniz ya da niçin kullanacaksanız çıkın basın açıklamasıyla açıklayın.En azından buradaki esnaf da rahat eder; fakat buradaki esnafı çıkardığınızda bütün maliyetin parasını vermek zorundasınız. Belediyenin en az bugün 300 milyon lira parası varsa gelsin esnafa dağıtsın. Yeni bir yer tahsis etsin esnaf da orada gitsin. Yok eğer benim param yok diyorsa yapacağı şey çok basittir. Yıllar önce buradaki esnaf kardeşlerimiz, belediye yetkilileri oturmuşlar. Ellerinde toplantı tutanakları var.  Burada 370 dönümlük bir arazi var. Diyorlar ki 'Burayı bize tahsis etsinler. Belediye tahsis ettikten sonraburada belediyenin uygun görmüş olduğu şartlarda betonarme yapı yapmaksızın küçük ahırlar yapalım. Hayvan borsasının hemen bitişiğinde burayı bir üretim merkezine dönüştürelim. ' En mantıklı olan şey de budur. Yok eğer belediye burayı besicilere tahsis etmeyecekse  o zaman bu insanlar nerede hayvancılık yapacaklar?  İsterseniz hayvan borsasını buradan taşıyarak başka yere götürün.  Bunu bir şekilde halletmemiz lazım. Akıl mantık bunu gerektirir." ifadelerini kullandı.

"Çöp merkezinin bitişiğinde et kombinasi var"

Çöp merkezinin yanında et kombine tesisinin kurulmasını çelişki olarak yorumlayan Özaslan, "Hemen yan tarafımızda Şanlıurfa'nın çöp merkezi var. Çöp merkezinin bitişiğinde et kombinası var. Et kombinası ile çöp merkezi nasıl bir arada bulunur. Ben gerçekten bu duruma şaşırıyorum. Bu bir akıl tutulmasıdır. Yan tarafta çöp merkezi var, hemen bitişiğinde et kombinasi var. Bu etler kesildikten sonra nereye gidiyorlar?  Bu etleri biz yiyoruz. Sizin aklınız mantığınız bunu alıyor mu? Bu duruma nasıl izin verirseniz? Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerekir. Yaklaşık 2-3 ay önce çöp merkezdeki türbinlerin bir tanesini buraya  taşıdılar. Yeni bir tribün kurdular. Enteresan bir şey! Eğer tribün burada kurulacaksa hemen çöp merkezinin bitişiğinde kursaydınız hayvan pazarın hemen bitişiğinde yapmanın mantığı nedir?  Şanlıurfa Büyükş ehir belediye başkanına ve Şanlıurfa'nın 14 milletvekiline sesleniyorum. Eyyübiye'nin çöp merkezinden çok ciddi kokular geliyor, insanlar bu kokudan çok rahatsız oluyor. Buradaki 371 dönümlük araziden de çok kötü kokular gelmeye başladı. Eğer bu 371 dönümlük arazi yarın imar alanına dönüşürse birilerine peşkeş çekilirse bunun sorumlusu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve iktidar milletvekilleridir. Herkes bu suça ortaktır. Buradan yetkilileri uyarıyorum. Şanlıurfa'da hayvancılığı bitirmek mi istiyorsunuz." dedi.

"Buranın başkalarına verileceği, hibe edileceği söyleniyor"

Belediyenin daha önce tahsis ettiği yeri besicelere dağıtmasını isteyen besi kooperatifi üyesi Hasan Buluktimur, "Öncelikle Sayın Başkan'ıma bizleri dinlemek ve dertimizi derman olmak amacıyla buraya gelmesinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Burası Eyyübiye Yeni Hayvan Pazarıdır. Yıllar önce kooperatifimiz kurulmuştur. Şanlıurfa'nın çöplerinin biriktiği alana yakın bir yerde hayvan pazarına 450 adet ahır projesi yapılmıştır. Yıllar önce Büyükşehir Belediyesinden, besi kooperatifi için yer talebinde bulunduk. Belediye Başkanı ile görüşerek protokoller imzalandı. Şu an durduğumuz yer bize tahsis edildi.  Buranın başkalarına verileceği, hibe edileceği söyleniyor. Buraya 22 milyon TL'lik bir hizmet yapıldı. Yanında 15 milyon TL'ye et kombinası  ve bina yapıldı. Esnaflarımız 300 metrekarelik alana 2 katlı 450 adet ahır yaptı. Besicilik yapmak için 300 metrekare alan yetmiyor. Büyükşehir Belediyesinden talebimiz;  Burada Büyükşehir Belediyesine ait araziyi esnafımıza dağıtsınlar. Eyyübiyeilçesinin yüzde 70'i hayvancılık yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalandı, projemizi sunduk. Büyükşehir Belediyesi 'izin verilmedi' diyerek bizi oyalıyor." ifadelerini kullandı.

"Hayvan besleyen kişi için 300 metrekare samanlığına yetmez"

Esnafın yaşanan gelişmelerin ardından hayvancılığa devam edemeyeceğini belirten besi kooperatifi üyesi Nusret Çevik, "12 sene önce bizi buraya getirdiler. Adam başı 300 metrekare yer bize vermişler. Hayvan besleyen kişi için 300 metrekare samanlığına yetmez. Gazinatep'te ise besicilere 3 dönümden 5 dönüme kadar yer tahsis etmişler. Açık ve kapalı yerleri, herşeyi var. Bu haliyle hayvanlara burada bakılmaz. Bu esnaf bu işi yapamaz. Çöp merkezi bize 300 metre uzaklıktadır. Et kombina tesisi buradadır. Etrafımızı kuşatmışlar ve bizi kıskaca almışlar. Burayı elimizden alacaklar. Belediye Başkanı'na sesleniyorum! 'Burada ranttan başka bir şey dönmüyor.' Esnaf bu haliylehayvancılığa devam edemez."  şeklinde konuştu.

"Bize yer verilmezse hayvancılığı nerede yapacağız"

Eyyübiye ilçesinde halkın yüzde 70'nin hayvancılıkla uğraştığını vurgulayan besi kooperatifi üyesi İsmail Aksoylar, " 4 yıl önce kooperatif kurduk. Zeynel Başkan kooperatif olarak bize 371 dönüm araziyi vereceğini söyledi. Bu arsanın bize verilmesini birileri engelliyor. Bize yer verilmezse hayvancılığı nerede yapacağız. Mevsimlik işçi olarak Batı'ya mı gidelim? Eyyübiye ilçesinin yüzde70'i hayvancılık yapıyor. Eğer bize yer tahsis edilmezse ne yapacağız? Belediye Başkanımız'dan rica ediyorum. Bu arazileri esnaf olarak bize versinler.

Besi kooperatifi üyesi Halil Aksoylar ise yaptığı açıklamada, "Bize burada yer tahsis edildi. Şimdi ise bu yeri başkasına verecekler. Biz hayvan pazarı esnafı olarak hakkımızı savunmak istiyoruz. Artık her haksızlığa 'dur' demek zamanı geldi. Biz hakkımızı istiyoruz. " (İLKHA)  



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar