Yumurta fiyatlarına ilişkin açıklama!

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, düzenlediği basın toplantısında dövizin dalgalanmadan önce yumurta sektörünün indirim yaptığını söyledi.

Ekleme: 28.12.2021 18:13:15 / Güncelleme: 28.12.2021 18:27:26 / Ekonomi
Destek için 

Afyon, “Bir koli yumurta 45 liraya çıktı, 45’lik yumurta 55 liraya çıktı gibi söylemler var. Biz buna tamamıyla karşıyız. 30’luk yumurtanın tanesi markette 1-1,5 TL bandında.” dedi. Zammın iki gün geçerli olduğunu söyleyen Afyon, “Maliyetlerimiz sabit kalmasına rağmen yumurta fiyatlarımız geriye döndü. Bir adet yumurtanın maliyet karşılığı 200 gram yemdir. Benim sektörüm 200 gram karşılığı 1 adet yumurta almadığı sürece sürdürülebilir olamaz. Kurun düşüşü maliyetlerimizi bir tık düşürdü. Hala dolar bazlı emtia artışlarını engelleyemiyoruz oradan etkileniyoruz.” dedi.

Yüksek fiyattan satılan yumurtanın sağlıklı olduğuna yönelik inanışın yanlış olduğunu söyleyen Afyon, “Dolar yüksek iken large yumurtanın maliyeti 36 liraydı, şimdi 30-31 liraya geriledi. Ancak biz zaten fiyatımızı düşürmüştük. Ayrıca bir dönem 40-45 liraya yumurta satarken, bazı marketlerde 60-65 liraya kadar çıkan fiyat bizi de çok üzdü” ifadelerini kullandı.

Fahiş fiyatla yumurta satan marketler yüzünden üreticilerin fiyatını düşürmeye çalıştıklarının altını çizen İbrahim Afyon, sürdürülebilir üretim için maliyetin altında satış yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Maliyetin en büyük unsurunu yemin oluşturduğunu ve bu noktada yem fiyatında yaşanan gerilemenin, yumurta fiyatına da yansıyacağını vurgulayan Afyon, “Biz 7 aydır zararına satış yapıyoruz ama marketlerin kâr marjı da kontrol altında olmalı” şeklinde konuştu.

Etiketler: