Gaziantep’te sokak hayvanları sahiplendiriliyor

Gaziantep’te sokaklarda başıboş dolaşan, yaralı ve yardıma muhtaç kedi ve köpekler, muayene ve bakımları yapıldıktan sonra sahiplendirilerek sıcak yuvaya kavuşturuluyor.

Ekleme: 28.12.2021 15:55:13 / Güncelleme: 28.12.2021 15:57:17 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Gaziantep'te geçtiğimiz hafta 4 yaşındaki Asiye Ateş’in iki pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğraması sonucu ağır yaralanmasının ardından pitbull köpekleri ve sokaklarda başıboş dolaşan sokak hayvanları yeniden gündeme geldi.

Sokaklarda yaşayan başıboş köpekler özellikle de okula giden çocuklarda ve erken saatlerde işe giden insanlarda tedirginliğe neden olurken, kamuoyu ise her geçen gün sayıları artan başıboş köpekler ve pitbull cinsi köpeklere bir çözüm bulunması istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda, sokaklarda bulunan başıboş hayvanların yerinin barınaklar olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm belediye başkanlarına sesleniyorum; sıcak ve güvenli barınaklar kurarak gönül kazanabilirsiniz." demişti.

Geçtiğimiz hafta sonu kentte yapımı tamamlanan projelerin açılış törenine ve AK Parti Gaziantep İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılmak üzere Gaziantep’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören ve toplantıda yaptığı konuşmalarda ise belediyelere sokak hayvanlarına sahip çıkmaları çağrısında bulunmuştu.

Gaziantep’in en büyük barınaklarından biri olan Köpek Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Erdoğan’ın sözlerine uygun şekilde yaklaşık 18 yıldır sokak hayvanlarının bütün ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor.

Büyüklüğü ve barındırdığı türler bakımından dünyanın en büyük hayvanat bahçeleri arasında yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi bünyesinde kurulan Köpek Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, başıboş sokak hayvanlarının en güvenli evi oldu.

Köpek Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, sokaklarda başıboş dolaşan, yaralı ve yardıma muhtaç olan kedi ve köpekleri toplayarak tedavisini yapıyor. Burada tedavi edilen kedi ve köpekler, tüm bakımları yapıldıktan sonra da merkezde kurulan barınaklarda koruma altına alınıyor veya sahiplendiriliyor.

Tecrübeli personeller tarafından özel ekipmanlarla yakalanarak merkeze getirilen ve bütün bakımları yapıldıktan sonra merkezde kurulan doğal barınaklarda koruma altına alınan kedi ve köpekler, hayvan sahibi olmak isteyen vatandaşlara ücretsiz veriliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanı Celal Özsöyler, İLKHA muhabirine, sokaklarda başıboş kalan, yaralı, yardıma muhtaç kedi ve köpeklere de sahip çıktıklarını söyledi.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi bünyesinde kurulan Köpek Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakım ve tedavilerini yaptıkları sahipsiz sokak hayvanlarının besin ihtiyaçlarını şehrin çeşitli noktalarına konumlandırdıkları besleme noktalarında düzenli olarak karşıladıklarını belirten Özsöyler, kent genelindeki sahipsiz sokak hayvanlarının takipçisi olduklarını, tedavi, bakım ve beslenme ihtiyaçlarını gidererek sahiplendirdiklerini ifade etti.

Bu kapsamda 2021 yılında yaklaşık 6 bin sokak hayvanının tedavisini tamamlayıp binin üzerinde sokak hayvanına yeni yuva bulduklarını belirten Özsöyler, sokak hayvanlarının mama sıkıntısını ise gerek belediyeye bağlı barınakta gerekse de belirlenen 200 besleme noktasında günlük olarak giderdiklerini söyledi.

Barınaktaki ve besleme noktalarındaki sokak hayvanlarına aylık 7 tona yakın mama dağıttıklarını ve kent genelindeki üniversitelerden, askeri alanlardan ve otellerden toplanan yemek artıklarının da hayvanlara takviye yem olarak verildiğini bildirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatını tamamladığı ve yakın zamanda hizmete açacağı Burç Yazıbağ’da 15 dönüm arazi üzerine kurulu Sokak Hayvanları Köpek ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, mevcut barınakla birlikte faaliyet göstereceğini bildiren Özsöyler, merkez hakkında bilgi verdi.

Özsöyler, “Tesiste kedi ve köpekler için ayrı bakım ve rehabilitasyon bölümleri oluşturuldu. Daha ferah ve modern yapıdaki merkezde ameliyat alanları, bakım odası, yoğun bakım üniteleri, hasta hayvanlar için karantina bölgeleri ve yiyeceklerin muhafazası için soğuk hava depoları bulunuyor.” dedi. (İLKHA)