Zamlardan dert yanan halk: Belediyeler sıkı denetim yapmalı esnaf da vicdan ile hareket etmeli

Dolar ve euro kurunun yukarı çıkmasıyla artan gıda fiyatlarının kur düşmesi sonrasında indirilmemesine tepki gösteren vatandaşlar, fiyatların düşürülmesi için belediyelerin sıkı denetim yapması gerektiğini ifade ettiler.

Ekleme: 28.12.2021 15:09:36 / Güncelleme: 28.12.2021 15:33:47 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Salgın süreci ile başlayan ve özellikle son bir yıl içerisinde yüzde 100'den fazla artan gıda fiyatları halkı ciddi oranda mağdur ediyor. Son 3 ay içerisinde dolar, euro ve altın fiyatlarının da neredeyse 2 katına çıkmasıyla birlikte neredeyse her gün değişen etiket fiyatları halkın büyük tepkisine neden oldu.

Yaklaşık 10 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni ekonomi modeli ile faiz oranlarının düşürülmesi sonrasında yüzde 40'a varan oranlarda düşen kurların ardından gözler başta gıda fiyatları olmak üzere tüm kalemlerde indirim yapılması için piyasaya çevrildi ancak beklenen indirim olmadı.

 

Yaşanan gelişmelerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan halk, dolar ve euro kurunun artmasını bahane ederek günlük zam yapan marketlerin kur düşmesiyle fiyatların indirilmemesine tepki gösterdi.

Sadettin Bayramoğlu,

"Kurlar düştü ama fiyatlar düşmedi"

Kurlara bağlı olarak marketlerin fiyatlara her gün zam yaptığını söyleyen Sadettin Bayramoğlu, "Dolar şuanda yüzde 30 düştü fakat marketler en fazla 5 lira 10 lira indirim yaptılar. Aslında düşürmediler. Dolar 18 liradan 11 liraya düştü euro da 20 liradan 13 liraya düştü ama maalesef bu indirimler bizi tatmin etmiyor. Esnaflar, 'reyonlardaki mallar bitsin fiyatları düşüreceğiz' diyorlar. Eskiden de reyonlarda mallar vardı. Dolar, euro yükselince yükselttiler. Bu fiyatlar böyle kalır çünkü milletimiz açgözlü. Bizler 2 bin 800 lira emekli maaşı ile geçinen insanlarız. Allah gözlerini doyursun." dedi.

Gökmen Saka

"İnşallah fiyatlar düşer de herkes rahat nefes alır"

Fiyatların düşeceğinden ümitli olduğunu belirten Gökmen Saka da, "Fiyatlar düşecek İnşallah. Bu fiyatlar böyle kalmaz. Herkes bunu düşürmeye çalışacak. Pahalıya aldılar ucuza satamıyorlar. Ondan dolayı bu önümüzdeki bir ay içerisinde yüzde 20-25 düşer. Benim kanaatim budur. İnşallah düşer herkes rahat bir nefes alır." diye konuştu.

Hasan Karayakalı

"Dolar yükseliyor diye her gün etiket değiştirdiler ama inince değiştirmediler"

Fiyatların pahalılığından dert yakınan Hasan Karayakalı, "Kurlar düştü ama marketler hiç oralı değil. İlgilenen yok devletin o kadar zabıtası var çıkarsın zabıtaları bütün marketleri dolaşsınlar. Her tarafta pahalılık, başka bir şey değil. Dolar yükseliyor diye her gün etiket değiştirdiler. Dolar düştü ama ortada bir şey yok. Zabıtalar sokakta ufak tefek esnafları kovalıyorlar, çıkıp büyük esnafları kovalasınlar. Versinler cezalarını en azından devletimiz kazansın." şeklinde konuştu.

Mehmet Tiftik

"Zabıtalar fiyat denetimi yapıp pahalı satanlara bol bol ceza kesmeli"

Belediye zabıtalarının marketlere yeteri kadar denetim yapmadığını vurgulayan Mehmet Tiftik, ise şöyle konuştu:

Mevcut durumda memurlarımız çalışmıyor. Dünyanın maaşını alıyorlar dükkân dükkân gezip faturaların alış fiyatını, satış fiyatını kontrol etmeliler. Etiketleri görüp faturalara bakılıp cezaları yazılması lazım. Maalesef bakmıyorlar. Belki 500 tane belediye var ama koltuklarına oturup ellerinde telefonla uğraşıyorlar. Belediyeler çalışmalı. Fakiri fukarayı düşünmüyorlar, sürekli zam yapıyorlar. Ben de esnafım. Dolar düştü fiyatlara yine zam koymuşlar. Zabıtalar gezip bol bol ceza yazacak. Hem devlet kazanacak hem de fırsatçılar pahalıya mal satamayacak.

Cemal Özkılıç

"Devlet fiyatların önüne geçemez! Esnaf vicdan ile hareket etmeli"

"Dolar ve euro yükseldiği zaman aldığımız her ürün yükseliyordu. Şu anda dolar ve euro 7-8 lira aşağıya çekildi ama hiçbir değişiklik yok." diyen Cemal Özkılıç ise şunları kaydetti.

"Ben dün bizzat Bağcılar'da bir iki markete gittim ve marketteki raf fiyatlarına baktım. İnanın hiç düşürmemişler, hep aynı kalmış. Ben de gıda sektöründen geldiğim için bu işi biliyorum. Samimiyetle söylüyorum ki, hiçbir değişiklik yapılmamış. Bunun önüne de geçilemeyeceğini düşünüyorum. Denetim sırasında fiyatlar değiştirilip denetim sonrasında farklı fiyatlar konulabilir. Keşke bu durumların önüne geçilebilse. Yazık! İnsanlar mağdur oluyor. Daha önce 3 liraya aldığımız ürünü bugün 6-8 liraya alıyoruz. Süt 10,5 lira olmuş, daha önce pastörize sütü 5-6 liraya alıyorduk. Diğer sütü de aynı fiyatlardan alıyorduk ama şimdi 8 lira olmuş. Dolayısıyla bunun önüne kesinlikle geçilemeyeceğini düşünüyorum. Bunun parti ile de alakası yok. Her ürünün başına bir memur dikilemez. Fiyatların belirlenmesinde insanların karakterleri, vicdanları ile alakalıdır. Vicdanın el veriyorsa zam geldiğinde yükseltilmişse düştüğünde de fiyat indirilmeli. Aksi halde bunun önüne geçemeyiz." (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar