Adıyaman'da devam eden kazılarda 2 bin yıllık diploma bulundu

Kommagene Krallığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Adıyaman'daki Perre Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, 1898 yıl öncesine ait bronz askeri diplomaya rastlandı.

Ekleme: 28.12.2021 13:55:10 / Güncelleme: 28.12.2021 14:00:24 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Perre Antik Kenti'nde 2001 yılında başlayan ve aralıklarla devam eden kazı çalışmalarında bu yıl tarihi Roma çeşmesi çevresinde büyük blokal taşlar, su kanalları ve çeşitli mimari yapılar ortaya çıkarıldı.

Diploma üzerinde, bronz levha üzerine işli askeri diploma ortaya çıktı. Diploma üzerinde Roma Dönemine ait 20 yıl askerlik yapan ve bu askerliğin sonucunda evlenmeyi ve oranın vatandaşı olmaya hak kazandığı gibi bilgilere rastlanıldı.

Diplomanın dünya genelinde 100 bin adet basıldığı günümüzde ise 800'üne ulaşıldığı belirtildi.

Diploma üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde levhanın askeri diploma olduğunu dile getiren Alkan, "24 Mayıs itibari ile başladığımız kazılarda 15 açması kazısında mevsim şartlarının normalin üzerinde seyretmesi sonucu kazının son gününde önemli bir bulgu tespit ettik. İlk etaptaki yaptığımız incelemeler sonucunda Latince bir yazı ile bronz levha üzerine yazılmış bir yazıt olduğunu gördük. Bu yazıtı Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar'a gönderdiğimizde yapılan çeviride Suriye ülkesinde askerlik yapmış olan milattan sonra 123 yılında Hadrianus  zamanında Calcilius Antiquus'un 20 yıl boyunca askerlik yaptıktan sonra yapmış olduğu askerlik bir hizmet ödülü ve eşleri ile evlilik hakkı tanındığını ve Roma vatandaşlığı kazandığını  gösteren bir levha olduğu belirlendi." dedi.

Dünyada 100 bin adet basıldığını ve sadece 800'üne ulaşıldığını kaydeden Alkan, "Araştırmalarımız sonucunda bu levhalarda 100 bin adet basıldığı fakat büyük çoğunluğunun eritildiği düşünülmektedir ve günümüzde 800 âdetinin ortaya çıktığı bunların aralarında ise 650 tanesinde çalışıldığını bilmekteyiz. Kazı çalışmaları ise şuan sonlandırıldı mevsim şartları dolayısı ile bizim için heyecan verici bir durum. 2022 yılında ara verdiğimiz kazılara tekrardan devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)