Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üzerinden TBMM Genel Kuruluna hitap eden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, inşallah bu ay içinde TBMM'ye gelecek" demişti.
Öğretmenlik Meslek Kanunun, öğretmenlerin statü, hak, görev ve yetkilerini yeniden tanımlayacak ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzeyde olması gerektiğine dikkat çeken ÖĞ-DER Siirt Şube Başkanı Murat Kalkan, çıkarılacak kanununla ilgili inanç ve değerlere uyum vurgusunda bulundu.
“Öğretmenler için çıkarılacak kanunun ruhu çok önemli”
Murat Kalkan
Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin yıllarca beklediği bir düzenleme olduğunu ifade eden Kalkan, “Tabi kanunla ilgili taslağının içeriğinde nelerin olduğu henüz belli değil. Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak kanunun çıkmasını uzun yıllardır dillendiriyorduk ve 2019 yılında kanunla ilgili bir rapor hazırlamıştık. Tabi bu kanunun atama kriterlerinden tutun özlük haklarına kadar kapsayıcı olması gerekiyor. Öğretmenler için kanunun ruhu çok önemli, kanunun ruhu millî ve manevi değerlerle örtüşmesi gerekiyor.” dedi.
“Öğretmenin görevi net tanımlanmalı”
Öğretmenin görevinin net bir şekilde tanımlanması gerektiğini ve çıkarılacak kanunda muğlak ifadelerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Kalkan, “Nizâmülmülk’ün siyasetnamesinde şöyle bir ifadesi var: ‘Bir kişiye ancak tek bir görev tanımlanabilir.’ Şu an günümüze baktığımızda hem öğretmenler hem de idarecilerin görevlerine baktığımızda birden fazla alanı dışında görevler üstlenilmiştir. En basit bir örnek mali işler, ihaleler, iş güvenliği, sağlık olsun öğretmenler kendi işi dışında işlerle ilgilenmek zorunda bırakılıyor. Bunları yaparken adli ve idari durumlarla da karşı karşıya kalıyor ve öğretmenin itibarı zedeleniyor.” diye konuştu.
Tüm öğretmenler mutlaka kadrolu olmalı ve öğretmenler arasındaki kadrolu sözleşmesi ayırımının kaldırılması gerektiğini ifade eden Kalkan, “Çıkarılacak kanun, daha önceden verilen hakları ortadan kaldırmamalı, bu kanun öğretmenleri diğer kamu kurumları nezdinde güçlendirmeli, 29 Ekim ve 10 Kasım gibi etkinliklerde öğretmenler dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Bu durum öğretmenin itibarını zedeliyor. Öğretmen meslek alanı dışında başka bir göreve verilmemeli, öğretmene sunucu, mihmandarlık, yiyecek içecek sunumu görevi veriliyor. Bu görevler öğretmenin itibarını zedeliyor. Bu tür görevlendirilmelerden kaçınılmalı.” ifadelerini kullandı.
“Öğretmene karşı işlenen suçlar öğretmenlik meslek kanununda mutlaka yer almalı”
Öğretmenlere karşı işlenen suçlarda ceza artırımının mutlaka uygulanması gerektiğini dile getiren Kalkan, “Törenlerde bir bakıyorsunuz 60 yaş ve üzeri öğretmenler saatlerce ayakta bekletiliyor. Bu da öğretmenlik için hiç de şık olmayan bir durumdur. 2018 yılında 360 ek gösterge sözü verilmişti halen bu sözün yerine getirilmesi bekleniyor. Bu kanunun acilen yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu kanun öğretmenin itibarını yüzde yüz korumaz, öğretmeni güçlendirir ve bir artıdır. Ancak öğretmenin itibarı kendi şahsiyetidir ve öğretmenin kendisidir.” dedi. (İLKHA)