PİYANGO KUMARDIR HARAMDIR

Topluma kolay yoldan zengin olma hayali satarak harama sürükleyen “Milli Piyango” kumarı gündeme gelmeye devam ediyor. İkramiye kendisine çıkmayan; çıkana kin besliyor, haset ediyor. İkramiye çıkanın ise hayatı alt üst oluyor, yuvaları dağılıyor. Kumarı oynatanlar dışında herkesin kaybettiği bu kumar çeşidi toplumun maddi manevi çöküşene neden oluyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, “Milli Piyango”nun reklam ve propaganda ile kumar olma konusunun ortadan kalkmayacağını belirterek, “Bunun haramlığı Kur’an’la, sünnetle ve icma-i ümmetle sabittir.” dedi.

Ekleme: 27.12.2021 11:07:00 / Güncelleme: 27.12.2021 11:07:00 / Güncel
Destek için 

Mehmet Tahir Özsoy/DOĞRUHABER

Gayri 'Milli Piyango' topluma maddi manevi zarar vermeye devam ediyor. İnsanlara kolay yoldan zengin olma hayali satarak harama sürükleyen bu illet reklamlarla çekici hale getiriliyor. “Çıkarsa hayır işlerinde kullanırım” ve benzeri şeyler diyerek kendini kandıran ya da şeytanın tuzağına düşürdüğü bu insanlar bu kumar çeşidi ile ateşle oynadıklarından gafil bir şekilde hayallere dalmaktadırlar. Bunun haram olduğuyla ilgili hiçbir tereddütün olmadığını ifade eden İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, “Milli Piyango”nun reklam ve propaganda ile kumar olma konusunun ortadan kalkmayacağını belirterek, “Bunun haramlığı Kur’an’la, sünnetle ve icma-i ümmetle sabittir.” dedi.

“PİYANGO ŞÜPHESİZ Kİ HARAMDIR”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Şimşek, şöyle devam etti: “Bütün İslam alimleri istisnasız bunun haram olduğuna dair ittifak etmişlerdir. Türkiye’de başta Diyanet olmak üzere bütün Ulema piyango biletlerinin haram olduğunda hemfikirdirler. Bütün dünya alimleri bunun haram olduğuna dair açık bir şekilde beyanatta bulunmuşlardır. Dolayısıyla bunun haram olduğu ile ilgili hiçbir ihtilaf yoktur. Hiçbir Müslüman, kadın ya da erkek olsun ‘acaba bu parayla şunu yapsam bunu yapsam bu haramdan kurtulur mu?’ gibi bir yanlışa düşmemeli. Haram olduğu şüphesizdir. Açık ve net olarak söylüyorum; ‘bugün yılbaşı adı altında bir bilet çekeceğiz ne olacak’ demek büyük bir cehalettir. O yüzden Müslümanların buna dikkat etmesi gerekiyor. Bu önemli bir husustur.”

“DEVLET KUMARLA MÜCADELE EDERKEN PİYANGO’NUN TEŞVİK EDİLMESİ BÜYÜK BİR GARABETTİR”

Diğer taraftan devletin kumar oynayan ve oynatanlara operasyon yaparken sözde “Milli Piyango”yu teşvik etmesinin büyük bir çelişki olduğunu vurgulayan Şimşek, “Her gün haberlerde kumarhane baskını ve benzeri haberleri izliyoruz. Yani kumar ve kumarhaneleri yasakladığı ve her gün polislerin bu mekanlara baskın yaptığı halde aynı işi, suçu yılbaşı bahanesiyle serbest bırakması büyük bir garabettir. Yapılan işin başında Milli yazması onu haram olmaktan çıkarmaz. Kimin eliyle yapılırsa yapılsın İslam bir şeye haram diyorsa haramdır. Bakın Allahu Teala Maide Sûresinin 90’ıncı ayetinde, ‘Ey iman edenler; içki, kumar, dikili taşlar, putlar ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki; kurtuluşa eresiniz.’ devamı olan diğer bir ayet-i kerimede ise, ‘şeytan, içki ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin yerleştirmeyi ve sizi Allah’ı zikretmekten alıkoymak ister, artık vazgeçtiniz değil mi?’ diye buyuruyor. Yani vazgeçiniz. Evet Kur’an’ın ‘şeytan işi pislik’ diye tabir ettiği bir pisliği ülkenin her tarafında yaygınlaştırmak, Müslümanları buna teşvik etmek, televizyonlarda gece gündüz bunun propagandasını yapmak, vitrinlerde, çarşı pazarlarda bunu meşru hale getirecek reklamlar yapmak bu pisliğe bulaşmaktır.” şeklinde konuştu.

“BU BİR FELAKETTİR”

Piyangonun kumarın bir türü olduğunu ve kumarın aileleri parçaladığının altını çizen Şimşek, son olarak şunları kaydetti: “Toplumda üretkenliği yok eden tembelliğe teşvik eden, ailelerin dağılmasına, toplumların fakirleşmesine, hayallerle yaşayan insanların çoğalmasına sebebiyet veren, hak etmediği bir kazancı elde eden ve şans oyunları gibi ifadelerle süslü hale getirilen bu haramlardan toplum olarak da, ailevi olarak da fert olarak da kendimizi korumamız gerekiyor. Çünkü bu felakettir. Kumar veya içki sebebiyle insanların namusu iffeti ayaklar altına alınmıştır. Aileler parçalanmıştır. Kur’an’da bunu söylüyor. Çünkü binlerce kişi kaybederken, beş-on kişi de kazanıyor. O kaybeden binlerce insanın kalbine nefretten başka bir şey giriyor mu? Hayır. Dolayısıyla bu toplumu tembelleştirerek, insanların hayal peşinde koşmasına sebebiyet veriyor. İnsanların üretkenliğinin önüne geçiyor. Bunun maddi manevi pek çok zararı daha var. O yüzden bir an önce bu yanlıştan dönülmeli. Kur’an’a dönülmesi lazım. Sünnete kulak verilmesi lazım. Allahu Teala bizleri bu hususta akıllıca davrananlardan eylesin inşallah.”

İŞTE SÖZDE BİLET TALİHLİLERİNİN HAZİN SONLARI!

“Milli Piyango”nun sözde talihlileri zannedilenin aksine ikramiyeleri kazandıklarına bin pişman. İşte piyango kazandıktan sonra huzurları kaçarak hayatları alt-üst olan sözde talihlilerden bazılarının son pişmanlıkları:

HUZURUM OLACAKTI!

Edirne`de 11 yıl önce Milli Piyango`dan büyük ikramiyeyi kazanan Ayhan Yalçınkaya; huzurunun bozulduğunu, kötü günler geçirdiğini ve Milli Piyango bileti aldığı için pişman olduğunu söyledi. Yalçınkaya, “Eskiden daha güzel bir hayatım vardı. Dostlarımı kaybettim” diye konuştu.

KOCASINI BOŞADI

Yeşim Akyol`a 2003`te 2 milyon TL çıktı. Kavga etmeye başladığı 8 yıllık eşiyle boşandı. Salih Bahtiyar da, 1985 ve 1997`de 2 büyük ikramiye kazandı. Bahtiyar, “Mafya beni bulacak” diye bunalıma girip eve kapandı. Salih Gümüşçay, 1989`da 5 milyon TL kazandı. Bir yıl sonra öldü. Tek başına yaşarken ölümünün ardından yüzlerce akrabası ortaya çıktı. DNA testi için mezarı açıldı. Necmi Yıldırım, 2004`te 10 milyon TL`nin dörtte birini kazandı, ikramiye yüzünden kavga çıkaran oğlu tarafından boğazından bıçakla yaralandı.

PARA BENİ PERİŞAN ETTİ

Ali Atıcı, çay ocağı işletirken 2004`te sayısal lotodan 543 bin TL kazanır. Ailesini kaybeden Atıcı`nın pişmanlık dolu sözleri ise şöyle: “Hayal edemeyeceğim kadar zengin oldum, ama hayatım da alt üst oldu. Huzurum kaçtı. Çıkan para beni perişan etti.”

HUZUR DEĞİL FELAKET GETİRDİ

Milli Piyango`nun 1990 yılbaşı çekilişinde bir milyar 250 milyon lira kazanan Adanalı Cem Postacı, paranın kendisine aradığı huzuru vermediğini söyledi. 1996`da oğlunu trafik kazasında kaybeden Postacı, “Talih kuşu bize huzur değil, felaket getirdi” diyor.

PARAYI TÜKETTİ ŞİMDİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR

İşportacı Hasan Özcan, 1993`te piyangodan büyük ikramiye kazandı. Parayı faize yatırıp evlendi. Uzun tatillere çıktı. Para hızla tükendi, son 11 milyarıyla da İmarzede oldu. Özcan şimdi asgari ücretle tornacılık yapıyor.

YILBAŞI ÇEKİLİŞLERİ NEDEN HARAMDIR?

Fetva Kurulu, "elde edilmesi ihtimale veya şansa dayanan ve karşılığında ödeme yapılan her türlü muamelenin kumar olduğunu, yılbaşı çekilişlerinin de aynı olduğunu" belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Yılbaşı çekilişleri neden haramdır?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi: "Yılbaşı çekilişlerinin haramlılığıyla ilgili birden fazla gerekçe zikredilebilir. Ancak bu husus salt fıkhî olarak ele alındığında meselenin arka planında karşımıza Allah Teâlâ'nın Kur'an-ı Kerim'de açıkça haram saydığı ve "pislik/iğrenç" olarak addettiği kumar çıkmaktadır. Sayısızca türü bulunan kumar, sadece masa başında para karşılığında oynanan oyunlar değildir. Bilakis ihtimal ve şansa dayanarak para karşılığında oynanan her türlü oyun, eğlence ve çekiliş kumardır. Bir oyunun kumar olup olmadığını belirten temel ölçü şudur: Elde edilmesi kesin değil de sadece ihtimale veya şansa dayanan ve karşılığında ödeme yapılan her türlü muamele kumardır. Yılbaşı çekilişleriyle ilgili durum da aynıdır. Milyonlarca insan bilet alıp, belki bu parayı kazanırım diye düşünüyor, ama bunun sonunda milyonlar değil sadece bir veya birkaç kişi kazanıyor. Yani az da olsa bir menfaat veriliyor ve bununla ilgili kazanma şansı ve ihtimali bekleniyor ki kumarda da aynı durum söz konusudur."