Kademeli fatura dar gelirliyi koruyacak mı ? Yoksa Gizli zam mı ?

Yılbaşında elektrikte kademeli tarifeye geçilmesi beklenirken, doğal gazda da kademeli tarife için çalışmalar sürdürülüyor. Bazı kesimler tarafından ‘gizli zam’ olarak eleştirilen uygulama, eleştirilerin aksine vatandaşın cebini koruyacak mı yoksa bu uygulama gerçekten gizli zam mı gelin hep birlikte bakalım ?

Ekleme: 27.12.2021 09:56:41 / Güncelleme: 27.12.2021 10:45:37 / Ekonomi
Destek için 

Elektrikteki kademeli tarifeye bakalım

Elektrikteki kademeli tarifede 4 kişilik hane halkının 100 metrekarelik bir evdeki temel elektrik enerjisi ihtiyacı, Türkiye ortalaması hesaplanarak dikkate alınacak. Böylece, evdeki asgari ihtiyaçları karşılayacak bir ilk kademe belirlenecek. İlk kademedeki miktarı aştığınız anda, ikinci kademeden faturalandırılacak. Küçük bir farkla dahi olsa ikinci kademeden fiyatlandırılacak buda asgari düzeydeki aileleri zor duruma sokabilecek durumda.

Doğal gazda devreye alınacak tarife de tıpkı elektrikteki gibi olacak. Yine, 4 kişilik hane halkının bir evdeki doğalgaz ihtiyacı temel alınacak. BOTAŞ’ın çalışmaları sonucunda ortalama doğalgaz tüketimi belirlenecek. Birinci kademede herkesin faturası aynı olurken, belirlenen tutarın üzerine çıkan kullanımlarda ise aradaki fark ikinci kademeden hesaplanacak.