Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatçıları ödüllendirildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne (GAİB) kayıtlı 13 bine yakın üyeden en çok ihracatı gerçekleştiren ilk 100 firma, düzenlenen tören ile “İhracatın Yıldızı” ödülünü aldılar.

Ekleme: 25.12.2021 15:20:23 / Güncelleme: 25.12.2021 15:20:23 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne kayıtlı 13 bine yakın üyeden en çok ihracat gerçekleştiren ilk 100 firmaya ödülleri takdim edildi.

“İhracatın büyümeye katkısı yüzde 6,8”

Törende konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin çeyreklik büyümelerine dikkat çekti.

Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu belirten Turagay, “Dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alıyor. İhracatımızın büyümeye katkısı son çeyrekte 6,8 puan olarak gerçekleşti. Toplam üç çeyrekte ihracatın büyümeye katkısı yüzde 5,1’dir. Bunlar Türkiye için ihracatın, döviz gelirinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.  Pandemi sürecini başarıyla yönettik ve siz kıymetli ihracatçılar sayesinde 2020 yılını daha rahat geçirdik.  Salgının yanı sıra konteyner başta olmak üzere birçok zorluk yaşadık. Ama tedarik zincirinde yaşanan kırılmayı ve süreci iyi yönettiğimiz için Avrupa’dan Türk mallarına talep attı. Avrupa Birliğine ihracatımız yüzde 34,1 oranında arttı ve 84 milyar dolara çıktı. Amerika’ya ihracatımız yüzde 45,1 oranında arttı ve 13,2 milyar dolara çıktı. Bunları siz değerli ihracatçılarımız yaptı. Bugün burada Güneydoğu Anadolu Bölgemizin en başarılı 100 ihracatçı şirketine ödüllerini takdim edeceğiz. Ama miktarı ne kadar olursa olsun bütün ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum başarılarının artarak devamını diliyorum.” dedi.

Turagay, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatının yılı 12 milyar dolar seviyesinde bitireceğine vurgu yaparak, bölge ihracatına 10 milyar dolarlık katkı sunan Gaziantep başta olmak üzere diğer ihracatçı şehirler olan Mardin, Malatya, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a da katkılarından dolayı teşekkür etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bütün üreticileri ve ihracatçıları tebrik ederek, salgın döneminde büyük zorluk yaşayan dünyaya Gaziantep’in verdiği hizmeti anlattı.

“Büyümeye devam etme anlayışımızı sürdüreceğiz”

Bütün dünyaya gıda, maske ve kumaş gönderdiklerini hatırlatan Şahin, “Büyümeye devam etme anlayışımızı sürdüreceğiz. Kutup yıldızı olacağız. Yüksek teknoloji üreteceğiz, yeşil şehir olacağız, yeşil sanayi olacağız, yeşil kalkınmayı yapacağız. Bunu nasıl yapacağınızı biliyorsunuz. Vizyon ve çalışkanlığınız için teşekkürler.” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güçlü ve zengin tarım alanlarına, gelişkin bir sanayiye ve dikkat çekici bir gastronomi zenginliğine sahip olduğuna dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracata güçlü katkılarından ötürü bütün ihracatçı şirketleri tebrik etti.

“Türkiye’nin yeni aylık ihracat hedefi 20 milyar doları aştı”

Salgının en zorlu ilk yılında gösterdikleri üstün başarıdan dolayı tedarik zincirinden kopmadıklarını dile getiren Gülle, “Tedarik zincirinden kopmamamız bize önemli avantaj sağladı ve bu avantaj sayesinde daha önce hiç ürün ihracatı yapmadığımız ülkelerle 23 milyar dolarlık ihracat yakaladık. Bunun önümüzdeki sene daha fazla artacağını görüyoruz. İhracatımız artarak devam edecek. Hedefimizin artık her ay 20 milyar dolar ve üzeri ihracat olduğunu görürsek önce 250 milyar dolar akabinde de 300 milyar dolar rakamına çok rahat ulaşırız. Pandemi bize ölçek ekonomisi bazında daha fazla yatırım yapmamız ve büyümemiz gerektiğini de gösterdi.” şeklinde konuştu.

Yakın bir zamanda Türkiye’nin toplam 2021 ihracat rakamını açıklayacaklarını belirten Gülle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birinci Türkiye’nin de beşinci ihracatçı şehri olan Gaziantep’in gösterdiği başarının son derece anlamlı olduğunu kaydetti.

Gülle, Gaziantep’in kurtuluşunun 100’üncü yılında bölge ihracatçılarını ödüllendirmenin son derece anlamlı olduğunu kaydetti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’ne (GAİB) Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin yıllar içinde ihracatta gösterdiği başarıya dikkat çekti.

“2021’de bölge ihracatı yüzde 30 büyüdü”

 “13 bine yakın firmadan oluşan ihracatçı ordumuzla 198 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyen Kileci, şunları kaydetti:

“Üretime, istihdama ve ihracata artarak devam eden katkınızdan ötürü çok teşekkürler. GAİB olarak üye şirketlerimizle oluşturduğumuz strateji, pandemi koşullarından daha da güçlü çıkmamıza yardımcı oldu. 2019 yılında 8,9 milyar dolarlık ihracat yaparken, bütün dünyanın hazırlıksız yakalandığı pandemi koşullarında yüzde 4,1’lik bir artış sağladık ve 2020 yılını 9,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. 2021 ise bölgemiz ihracatı açısından çok daha yüksek bir rakamla bitiyor. Seneyi 12 milyar dolara yakın bir seviyede tamamlamayı planlıyoruz. 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,1 büyümüştük. 2021 yılında bu oran yüzde 30 seviyelerinde olacak gibi görünüyor. Oluşturduğumuz güç ve sinerjinin 2022’de de derinleşerek devam edeceğini ve 2023’e ihracatımızı minimum yüzde 30 daha büyüterek gireceğimize inanıyorum.”

“Asıl hikaye bundan sonra başlıyor”

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayacakları 25 Aralık haftasında bölgenin kalkınmasında büyük rol oynayan ihracatçılarla böylesi önemli bir organizasyonda bir araya gelmenin önemine vurgu yapan Kileci, “Gerek coğrafi konumumuz gerek üretim anlayışımız gerekse ürün çeşitliliğimiz ile pandemi döneminde dünya için doğru bir tedarik partneri olduğumuzu gösterdik. Ama asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Elde ettiğimiz kazanımları devam ettirmenin bir tek yolu var; o da çağa uygun üretim yapmak. Sürdürülebilir ve devam eden çevreci üretimlerle işimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Fiyat odaklı değil, kalite, hijyen ve sağlık odaklı üretimle ancak yolumuza daha güçlü devam edebiliriz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından aralarında 100 ihracatçıya ödülleri takdim edildi.

Törene, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Gaziantep milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, oda ve borsa başkanları ile çok sayıda iş insanı katıldı. (İLKHA)