Kripto para ticaretine vergi geliyor!

Yakında Meclis gündemine gelmesi beklenen kripto paralarla ilgili yasal düzenlemede alım satıma vergi öngörüldüğü belirtiliyor.

Ekleme: 25.12.2021 11:48:36 / Güncelleme: 25.12.2021 11:48:36 / Güncel
Destek için 

Cumhurbaşkanının “Savaş açtık” dediği kripto para ticaretine vergi geliyor.

Kripto paraları kabul etmek gibi bir niyetlerinin kesinlikle olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Aksine onlara karşı ayrı bir savaşımız, ayrı bir mücadelemiz var" demişti. Yakında Meclis gündemine gelmesi beklenen kripto paralarla ilgili yasal düzenlemede alım satıma vergi öngörüldüğü belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, kripto para ticaretine sıkı denetim getiren düzenleme Amerika ve Avrupa’daki benzerlerinden daha katı kurallar içereceği yönünde.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağında, kripto varlık çeşitleri tanımlanırken, bu paraların ihracı ve dağıtımı ile alışverişine yönelik ilkeler belirlendi.

Düzenlemeye göre, kripto para ticaretine ve varlıkların saklanmasına olanak sağlayan borsalar Sermaye Piyasası Kurulu gözetiminde faaliyette bulunabilecek. Bu borsaları oluşturacak şirketler için asgari sermaye şartının yanı sıra belirli kriterler aranacak. Şirketleri Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da denetleyecek.

BDDK, kripto para yatırımcılarının korunması ve sağlıklı piyasa ortamının oluşması için gözetim mekanizmasını kuracak.

Düzenlemede, kripto para ticaretinin vergilendirilmesi ilişkin maddelerin de yer aldığı belirtildi. Vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi ‘stopaj’ yoluyla gerçekleştirilmesi bekleniyor. Hali hazırda döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) adı altında binde 2 vergi alınıyor.