Bu adımı diğer sektörlerden de bekliyoruz

Döviz kurlarında başlayan düşüşler sonrası GÜBRETAŞ’ın gübre fiyatlarında %20 indirime gitmesi ve peşi sıra Eti Bakır ve İstanbul Gübre Sanayi'den de (İGSAŞ) indirim haberlerinin gelmesi çiftçiyi sevindirirken, vatandaş benzeri dürüst adımların diğer sektörlerden de gelmesini bekliyor.

Ekleme: 25.12.2021 10:52:19 / Güncelleme: 25.12.2021 11:12:14 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Davut Işık

Hatırlayın daha üç dört gün öncesine kadar korkunç bir zam yağmuru altında vatandaş olarak adeta pestilimiz çıkmıştı. Gün geçmiyordu ki döviz fiyatları yükselmesin ve yine gün geçmiyordu ki onlarca ürüne fahiş zamlar gelmesin…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yılın son kabine toplantısı sonrasında yeni ekonomi tedbirlerini açıklamış, açıklamanın ardından da 18 lirayı aşan dolar 12 liraya kadar düşmüş, daha doğrusu çakılmıştı.

Dün Merkez Bankası Merkez Bankası, kur korumalı TL vadeli mevduatlar için kullanılacak dolar/TL kurunu alış için 11,6738 olarak belirledi. Yani dolar bu gidişle 10 liranın da altını görecek gibi... Temennimiz de bu yönde.

DÖVİZ DÜŞTÜ, GÜBRE FİYATLARINA İNDİRİM YAPILDI

Bu gelişmeler üzerine son derece doğal ve dürüst bir adım olarak ülkemizin en büyük gübre üreticilerinden GÜBRETAŞ gübre fiyatlarında indirime gitti.

Şirketten yapılan  açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Tarımsal üretimde verim ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmaları ile sektöründe öncü şirket olan GÜBRETAŞ, bitki beslemede önemli yer tutan yavaş salınımlı gübreler ile damla sulama ve yaprak gübrelerinde ilkbahar sezonu öncesi ortalama yüzde 20 indirim yaptı."

Açıklamada görüşlerine yer verilen GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, “Ülkemizde tarımsal üretimin devamlılığı açısından verimlilik en önemli konu çünkü sınırlı tarım alanlarından daha fazla ürün elde etmek için verim ve kaliteyi artırmak gerekiyor. Bunu başardığımızda ülkemizin gıda ihtiyacını fazlasıyla karşılarken, aynı zamanda çiftçilerimizin tarımdan elde ettikleri gelirin de yükselmesine katkı sağlanmış olacaktır. Bu vesileyle ilkbahar sezonu öncesi damla sulama ve yaprak gübreleri ile yavaş salınımlı ürünlerde yapılan indirimin yüksek verim için katkı sağlamasını temenni ediyor, üreticilerimize yeni sezonda bereket dolu hasatlar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜBRETAŞ’ın indirim hamlesi sonrası Eti Bakır, İstanbul Gübre Sanayi'den de (İGSAŞ) gübre fiyatlarında indirime gidileceği açıklandı.

FİYATLAR HANGİ HIZLA VE HANGİ ORANLA YÜKSELTİYORLARSA O ŞEKİLDE DE İNMELİ!

Tabii bu gelişmeler sevindirici fakat piyasadaki diğer sektörlerden ne yazık ki benzeri dürüst adımlar yani indirim haberleri gelmiyor.

Ayçiçek yağından, motorine, elbiseden, kuruyemişe hasılı tüm ürün gruplarına son birkaç ayda katlanarak zamlar geldi. Ve bu zamların birçoğu usulsüz artarken birçoğu da döviz kurları bahane edilerek jet hızıyla geldi.

Peki zam konusunda hız rekoru kıran başta zincir marketler olmak üzere diğer sektörler neyi bekliyor? Bu zamların vatandaşın sırtında bir kambur gibi kalmasını mı? Vatandaşın bu fahiş bu zamları sineye çekmesini mi?

Bakın dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldiği toplantıda, “Dolardaki artış sırasında fiyatları hangi hızla ve hangi oranla yükseltiyorlarsa aynı şekilde şimdi de geri indirmelerini özellikle bekliyoruz. Günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyenlerin, etiket değiştirenlerin, kusura bakmasınlar, millet adına takipçisi olacağımı hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak başta ekonomi yönetimi olmak üzere toplumun her kesiminden baskılar gelmezse bu zamlar da bir oldubittiye getirilebilir.

Eğer öyle olursa da önümüzdeki seçim sandığının harareti daha da yüksek olabilir.

Çünkü  vatandaş bu zamları sineye çekmez...