Halk, döviz kuru bahane edilerek yükseltilen fiyatların düşmesini bekliyor

Dolardaki artışı bahane ederek zam yapan fırsatçılara tepki gösteren halk, doların son günlerde düşüşe geçtiğini ama zamların halen geri alınmadığını belirterek kur artarken hızla yükselen fiyatların neden aynı hızla düşmediğini merak ediyor.

Ekleme: 24.12.2021 13:45:10 / Güncelleme: 24.12.2021 13:50:59 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dolar 7 lira seviyesinden 13 lirayı aştığında özellikle gıda ve tüketim mallarına ve birçok ürüne peş peşe zam yapıldığını belirten halk, doların 18, 36 TL'den 11 TL seviyesine düşmesinin ardından gıda, elektrik ve akaryakıt fiyatlarında herhangi bir düşüşe gidilmemesine tepki gösterdi.

Fiyatların düşmesi için ilk önce hükümetin adım atarak başta temel gıda maddeleri olmak üzere elektrik ve akaryakıt fiyatlarında yapılan fahiş fiyatların hızla indirime gitmesini isteyen halk, özellikle fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara da ağır cezaların kesilmesi gerektiğini düşünüyor.

Zamlara müdahale edilmesini istediklerini belirten halk, kur artışı bahanesi ile etiketlere gelen zamlardan büyük oranda düşüş beklediklerini dile getirdi.

Dolar ve Euro'daki sert düşüşün gıda, akaryakıt ve diğer kalemlerde de olması gerektiğini ifade eden halk, özellikle gıda maddelerindeki yüksek fiyatların düşmesi gerektiğini söyledi.

"Doları bahane ederek yükseltilen fiyatların düşürülmesini istiyoruz"

Mahsum Kaplan

Dolar yükseldi diye yükseltilen fiyatların, dolardaki düşüşe rağmen halen aşağı çekilmediğini belirten Mahsum Kaplan, "Markete gittim ve ürünlerin fiyatı hala aynı! Hiç düşmedi. Her şeyin fiyatı çok yüksek. Dolar yükselince fiyatı yükseltiyorlardı ama şu anda dolar düşmesine rağmen fiyatlar aynı. Bu duruma bir anlam veremiyoruz. Yükselen fiyatların düşürülmesini istiyoruz. Devletin bunları kontrol etmesi gerekir. Her şey çok pahalı, hiçbir şey alamıyoruz. Devlet bu duruma al atmazsa fırsatçılar herkesi mağdur etmeye devam edecektir." dedi.

"Dolar düşmesine rağmen her şeyin fiyatı halen aynı ve çok yüksek"

Mehmet Sait Yıldız

Ürün almak istediklerinde halen yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten esnaf Mehmet Sait Yıldız, "Dolar düşmesine rağmen her şeyin fiyatı halen yüksek ve aynıdır. Özellikle gıda, akaryakıt ve inşaat malzemelerinin fiyatı halen çok yüksek durumda. Bugün de fabrikaları aradım hiçbirinde fiyat indirme niyeti yok. Bize 'yüksek fiyata aldığımız için düşüremiyoruz' diyorlar. Bundan dolayı iki aydır iş yapamıyoruz. Kiramızı bile ödeyemez durumdayız. Hükümetin bu durumu mutlaka bir el atması lazım, özellikle fırsatçılık ve toptan stokçuluk yapıp malın zamlanmasını bekleyenleri ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Duruma müdahale dilmezse bu kışı çok zor geçireceğiz." diye konuştu.

"Döviz fiyatı düşmesine rağmen fiyatların düşmemesinden şikâyetçiyiz"

Mehmet Ata Aslan

Döviz fiyatları yükseldi diye fiyat artıranların dövizin düşmesine rağmen fiyatların indirmediğine dikkat çeken vatandaş Mehmet Ata Aslan, hükümetin fırsatçılık ve stokçuluk yapanları tespit edip ceza vermesi gerektiğini söyledi.

Aslan, "Son zamanlarda meydana gelen döviz artışı nedeniyle piyasa çok kötü duruma düşerek her şeyin fiyatı çok yükseldi. Doların fiyatı düşmesine rağmen ürünlerin fiyatı aynı şekilde yüksek kaldı. Mesela akaryakıt fiyatı daha düşmedi. Önceden arabanın deposunu ful ederken şu anda her seferinde fiyatlar düşecek diye 50-60 liralık koymaya başladım. Dolar fiyatı düşmesine rağmen fiyatların düşmemesinden şikâyetçiyiz. Devlet kafasına göre zam yapanların önünü kesmesi ve stokçuluk yapanları tespit edip cezalandırması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Hükümet artan fiyatlara bir çare bulması gerekir"

Ramazan Ayaz

"Dolar yükselince eşyaların da fiyatı yükseldi fakat düştükten sonra hiçbir şeyde bir kıpırdama olamadı." diyen Ramazan Ayaz, "Fiyatların düşmesine dair bir beklentimiz var. Dolar düşünce millet de fiyatlar düşecek diye talepte bulunuyor. Şu anda hayat koşulları çok zorlaşmış durumda. Önceden bir aile 3-5 bin lira ile geçimini sağlarken şu anda aylık 10 bin lira bile bir evin geçimine zor yeter. Durum bu şekilde devam ederse daha da kötüye gidecektir. Hükümetin artan bu fiyatlara bir çare bulması gerekir. Durumu olmayan halk çok perişan inşallah bu duruma bir çare bulurlar." dedi.

"Devlet indirim yapmayanlara ceza versin"

Fuat Süveyş

"Marketlere ürün almaya gittiklerinde dolar yükselmiş diye ürünlerin fiyatını her gün yükseltiyorlardı ama halen fiyat yükseltenler var." ifadelerini kullanan Fuat Şuveyş, "Şu anda doların fiyatı düşmesine rağmen fiyatlarda halen bir indirimin yapıldığını göremedik. Halen 50 kiloluk una 350 ila 370 lira fiyat veriyorlar. Onlara dolar düştü fiyatları indirin dememize rağmen indirim yapan yok. 5 litre yağ fiyatı 130 lira, bir koli yumurtaya 40 lira istiyorlar. Günlük 60-70 lira kazanıyorum. Artık geçimimizi sağlayamıyoruz. 5 litre yağ 60-70 liraya, bir koli yumurta 20 liraya ve un çuvalının da 175-200 liraya inmesi gerekiyor. Dolar düştüğü için fiyatların düşmesini gerekiyor. Devletin fiyat indirimi yapmayanlara ceza kesmesini istiyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler