“Karlı ve buzlu yolda araç nasıl kullanılır?” sorusuna yanıt veren Dedeoğlu, sürücülerin karlı havalarda ve gizli buzlanmalarda araç kullanırken dikkat etmesi gereken hususlarda açıklamalarda bulundu.
Karlı ve buzlu yolda araç nasıl kullanılır?
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğunun 1 Aralık'ta başladığını hatırlatan Dedeoğlu, özel araçların da kar lastiği kullanmasını tavsiye etti. Kış lastiğinin sadece karlı havalarda değil, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda da yol tutuşunu arttırdığını kaydeden Dedeoğlu, "O yüzden kar yağmasa bile havalar soğuduğu zaman, yaz lastiğimizi, dört mevsim lastiğimizi aracımızdan sökmeli, yerine kış lastiği takmalıyız. Aksi takdirde normal lastikler sertleşeceği için yol tutmayacaktır. En ufak bir fren hamlemizde, aracımızın durmadığını fark edeceğiz ve bu da çok geç olacak, bir kazayla sonuçlanabilecektir." diye konuştu. Sürücülerin, kış lastiği olmasına rağmen araçlarında zincir bulundurmaları gerektiğini vurgulayan Dedeoğlu, kış lastiğine yüzde yüz güvenilemeyeceğini, buzlu zeminlerde bir yere kadar fayda sağlayabildiğini belirtti.
Karlı ve buzlu yolda araç kullanırken dikkat edilecek hususlar
Dedeoğlu, sürücülerin kış mevsiminde dikkat etmesi gereken hususları ise şöyle anlattı: "Sürücülerimizin kış aylarında dikkat etmesi gereken en önemli detay şu. Hava özellikle sıfır dereceye yaklaştığı ve sıfır derecenin altına düştüğü anda, buzlanma tehlikesinin had safhada olacağı zamanlardır. Hava sıcaklıkları da köprü ve viyadükler, açık alanlar ya da güneş almayan bölgeler ve kırsal bölgeler çok daha fazla buzlanma tehlikesine maruz kalır. Bu hava sıcaklıklarında ve bu yol koşullarında sürüş yapıyorsak eğer, ani manevralar, ani frenler, ani direksiyon manevraları yapmamaya özen göstermemiz lazım. Ayağımızı bir anda gazdan çekmemiz bile buzlanma olan bir zeminde aracımızın kontrolünü tamamen bizden çıkartabilir. Ya da ani gaz artışı, ani direksiyon manevraları... Bunlar tamamen bizim için tehlike yaratacak unsurlardır. Bunları öngörerek araç kullanmamız lazım."
"Buz tehlikesinin olduğunu öngörmeli"
Motosiklet kullanıcılarının da kış lastiği takmalarının önemine işaret eden Dedeoğlu, motosikletlilerin buzlanma noktalarına diğer sürücülerden daha fazla dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Soğuk havalarda frenleme mesafesinin daha uzun olduğunu anlatan Dedeoğlu, "Motosiklet sürücüleri, virajlara yaklaşırken ya da zeminde bir parıltı görüyorsa, bir su birikintisi görüyorsa orada buz tehlikesinin olduğunu öngörmesi gerekiyor. Özellikle sıfır dereceye yakın derecelerde artı ya da eksi yani üç derecede olabilir bu. Eksi bir, eksi iki de olabilir. Bu buzlanma tehlikesi demektir. Her gördüğümüz su birikintisi ya da yol üzerindeki bir parlama, buz olabilir kaygısıyla oraya girmesi gerekiyor." diye konuştu. AA