Kuyumcular: Halk altın alamaz hale geldi

Altın ve döviz kurundaki artışı değerlendiren Batman’daki kuyumcular, altın fiyatlarındaki yükselişin en çok halkı mağdur ettiğini söyledi.

Ekleme: 23.12.2021 10:30:13 / Güncelleme: 23.12.2021 10:31:00 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Fiyatındaki artıştan dolayı halkın altın alamaz ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirten kuyumcular, halkın altın fiyatlarının düşmesini beklediğini ifade etti.

Halkın alım gücünün çok düştüğünü, altının yatırım aracı olmaktan çıktığını vurgulayan kuyumcular, altının evliliğe hazırlanan çiftlerin bütçesini büyük oranda aştığını kaydetti.

Piyasada bir durgunluğun yaşandığını, altın fiyatlarındaki artış nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini dile getiren kuyumcular, vatandaşlar gibi kendilerinin de altın fiyatlarının düşmesini istediklerini belirtti. Kuyumcular, ileriki süreçte altın fiyatlarının tekrar yükselebileceği öngörüsünde bulundu.

Abdurrahman Yıldız

“Fiyatlarda fark çok fazla”

Altın fiyatlarının kısa sürede ciddi anlamda arttığına dikkat çeken kuyumcu esnafı Abdurrahman Yıldız, “Yaklaşık bir buçuk ay önceki altın fiyatları ve şimdiki fiyatlar arasındaki fark çoktur. Has 24 ayar altın 500–550 TL civarındayken, bu günlerde 1050 TL’ye kadar arttı. 22 ayar altını ise 980 TL’den vermiş olduk. Şu anda ise 24 ayar altın 750 TL civarında ve 22 ayar altın ise 710 TL civarındadır. Arada 270 TL fark var. Bu da yaklaşık olarak yüzde 35 civarında düşüş söz konusudur.” dedi.

“Fiyatı halen yüksektir”

Altında yaşanan düşüşü ise yeterli bulmadığını kaydeden Yıldız, “Altın fiyatı halen çok yüksektir. Yüksek olması da vatandaşı mağdur etmektedir. Borçlu olanlar borçlarını ödeyemiyorlar. Parası olan ise altın daha da düşecek diye henüz yatırım yapmıyor. Altın fiyatlarının düşmesi vatandaşların yararınadır.” diye konuştu.

“Halk mağdur, fiyatların düşmesini istiyoruz”

Altın oranlarının yükselmesinde hem yetkililerin hem de halkın etkisinin büyük olduğunu iddia eden Yıldız şöyle devam etti:

“Dolar 18 TL iken, avro 21 TL olduğu halde halk parasını dolar veya avroya yatırmak için kuyruğa giriyordu. Dolar ve avroya rağbet olduğundan dolayı altın fiyatları da yükselişe geçiyor. Yetkililer bu durumla ilgilenirlerse durum iyiye gidecektir. Eskiden düğünlerde takı olarak çeyrek veya yarım altın takılırdı. Altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı artık kimse altın alamıyor. Halk mağdur. Fiyatlarının düşmesini istiyoruz.”

Cemil Bozkurt

“Birikim için ideal bir seviyede”

Altın fiyatının tekrar artabileceğini söyleyen kuyumcu Cemil Bozkurt, “Altın almak, insanlar için şu anda bir fırsattır. Yakın zamanda bin 50 TL’ye yükseldi. Sonrasında tekrar düşüşe geçti. Altında yaşanan yükseliş, kimi insanın yararına olurken kimilerinin de zararına neden oldu. Ama vatandaşların birikim yapabilmeleri için, ideal bir seviyeye geldiğini düşünüyorum. İleriki süreçte tekrar bir yükseliş bekleniyor.” diye konuştu.

“İnsanlar yatırım yapmaya korkuyor”

İnsanların alım gücünün çok düştüğünü belirten Bozkurt, “Alyans fiyatları, müşterilerimiz arasında evliliğe hazırlık yapan çiftlerimizin bütçelerini aşmaktadır. Eskiden 3 bin TL’ye alınan alyans yüzükler, şu anda 6 bin TL civarındadır. İnsanlar fiyatların yükseliş ve düşüşünden dolayı yatırım yapmaya korkmaktadırlar. Altın almak artık lükse kaçmaktır. Umarım fiyatlar düşer.” ifadelerini kullandı.

Celalettin Uğurlu

“Bundan sonra düşeceğini hiç sanmıyorum”

Daha önce böylesi bir artışla hiç karşılaşmadığını ifade eden bir diğer kuyumcu Celalettin Uğurlu ise şunları söyledi:

“17 yıldır esnaflık yapmaktayım. Bu durumla daha önce hiç karşılaşmadık. Şu anda çok zor bir durumdayız. Altın bir gün içerisinde bin TL’ye çıktı. Daha sonrasında 3 saat içerinde 600 TL’ye indi. Kuyumcularda durgunluk var, iş yok. Yaşanan yükselişe rağmen altınlarını bozdurmayan halk, altın düşüşe geçtiğinden satmak istemiyor. Altının düştüğü bu seviye taban fiyatı olarak görünüyor. Bundan sonra düşeceğini hiç sanmıyorum.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler