"Miladi yılbaşı bizler için sıradan bir gün ve gecedir"

​Hristiyan âlemine ait Miladi yılbaşının Müslümanlar tarafından kutlanmaması gerektiğini dile getiren Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşcı, Müslümanın yılbaşı kutlamalarından uzak durarak kimlik ve kişiliğini koruması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 23.12.2021 08:35:12 / Güncelleme: 23.12.2021 08:37:11 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşcı Müslümanlara ait yılbaşının Hicri Yılbaşı olduğunu belirterek takip edilecek yolun Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Aleyhissalatu vessellem) yolu olduğunu vurguladı.

"Miladi yılbaşı bizler için sıradan bir gün ve gecedir"

Taşcı her yılbaşı kutlamaları hakkında gerekli açıklamaları yaptıklarını belirterek, "Bir miladi yılın daha sonuna gelmiş olduk. Her sene bu zamanlarda gerekli açıklamaları yapıyoruz. Bu bize ait olmayan Hristiyan dünyasına ait bir gün ve gecedir. Biz inananlar ve Müslümanlar olarak bize ait olan önderimiz, rehberimiz, güzel Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretini esas alan ve Hazreti Ömer dönemiyle beraber kullanmaya başladığımız 1 Muharrem'de başlayan Hicri Yılbaşıdır. Hicri yılbaşımız da yaklaşık beş ay önce geldi ve geçti. Hristiyanlar tarafından kutlanacak olan Miladi yılbaşının bizimle hiçbir ilgi ve alakası yoktur. Bu konu Hristiyan âleminde de ihtilaflı bir konudur. Katolik ve Protestanlar 25 Aralık'ta Ortodokslar 6 Ocak'ta, Romalılar 1 Ocak'ta kutlarlar. Onun için Batı dünyası 25 Aralık ve 6 Ocak arasını genelde tatil ilan ederler. " dedi.

"Cenab-ı Allah Yahudi ve Hristiyanları dost edinmememiz gerektiğini bize bildiriyor"

Yahudi ve Hristiyanlara ait gün ve gecelerin Müslümanlar tarafından kutlanmasının Allah'ın ayetlerine muhalefet olduğunu dile getiren Taşcı,  "Miladi yılbaşı bizler için sıradan bir gün ve gecedir. O geceyi Hristiyanlar gibi kutlama gibi bir yanlışa ve gaflete düşmememiz gerekiyor. Hayat kitabımız Kur'an- ı Kerim'de Cenab-ı Allah Yahudi ve Hristiyanları dost edinmememiz gerektiğini bize bildiriyor. Onlara ait bir geceyi aynen onlar gibi kutlamak Cenab-ı Allah'ın ayetlerine muhalefet edip onları dost v sırdaş edinmek olur ki bir Müslümanın böyle bir yanlışa düşmemesi gerekir. Peygamber Efendimiz Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Aleyhisselatu vessellem) 'Kim bir kavme, örfüyle, âdetiyle başka milletlere benzemeye çalışırsa oda onlardandır.' buyurmak suretiyle bizleri Kur'an-ı Kerim'de olduğu gibi en üst perdeden uyarmaktadır. Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Aleyhisselatu vessellem)  başka bir hadislerinde o günden bu günleri görmüş gibi başka bir hadislerinde 'Öyle bir zaman gelecek ki, siz sizden öncekilerin örf ve adetlerini adım adım; karış karış tabi olacaksınız. Öylesine tabi olacaksınız ki, onlardan biri bir kelerin deliğine girip geçmeye çalışsa sizde oradan girmeye çalışacaksınız.' Yani imkânsız olan konularda bile onların yaşantısına tabi olacağınız bir zaman dilimi gelecek diye Allah Resulü Hazreti Muhammed (Aleyhisselatu vessellem)haber verince orada bulunan sahabe efendilerimiz 'Bunlar Yahudi ve Hristiyanlar mı?' diye sorduklarında Peygamber Efendimiz 'Başka kim olabilir ki' ifadelerini kullandı.

 

"Bunlar bize yakışmayan bir Müslümanın hayatında olmaması gereken işlerdir"

Yılbaşında iş yerlerini süslemenin bir Müslümanın hayatında olmaması gerektiğini vurgulayan Taşcı, "Kitabımız böyle derken, Peygamberimiz bizi bu şekilde uyarırken bir Müslümanın bize ait olmayan bir geceyi bize ait olmayan bir şekilde içkilerle, hindi ve çam kesmekle, batıl ve hurafelerle kutlaması bir Müslümana yakışmaz. Müslümanlar olarak günde namazda 40 defa okuduğumuz Fatiha suresinde Ya Rabbi bizi sırat-ı müstakime eriştir, bizi sırat-ı müstakimden ayırma. Kendilerine buğz ettiğin ve sapıklıkta ola Yahudi ve Hristiyanların yoluna değil. Kendilerine ni'met verdiğin Peygamberlerin, Sıddıkların, şehitlerin, Salihlerin yoluna kavuştur diye Cenab-ı Allaha yalvaracaksın, dua edeceksin sonra yılbaşı geldiğinde Hristiyanlar gibi gayri meşru yollarla yılbaşı kutlayacaksın. Bu Müslümanlar kesinlikle yakışmayan bir yanlışa düşeceksin. Maalesef bazı namaz kılan insanlarında bu yanlışa düştüğünü çarşı, pazarda gezerken tanıdığımız bildiğimiz insanın dükkânını çam ağacı ve noel baba denilen o şarlatanı koymak gibi veya yılbaşıyla ilgili bir şeyler yazdıklarını görüyoruz. Bunlar bize yakışmayan bir Müslümanın hayatında olmaması gereken işlerdir." şeklinde konuştu.

"Müslüman kendisine bir gayri müslimi model alamaz"              

Müslümanların model olması gerektiği dile getiren Taşcı şöyle devam etti:

İbn-i Haldun'un dediği gibi, 'Her zaman mağluplar galip olanı taklit eder. Onun için bizim galip olmamız, güçlü olmamız gerekir. Müslümanın her zaman lider olması lazım. Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'de biz anlatırken bizi dünyaya model olduğumuzu anlatır. 'Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emredersiniz, kötülükten alıkoyarsınız ve Allah’a inanırsınız. 'Onun içi siz yeryüzünde model olmaya mecbursunuz, mahkûmsunuz. Bir Müslüman kalkıp kendisine bir gayri Müslimi model alamaz. Tıpkı Peygamber Efendimiz(Aleyhisselatu vessellem) gibi. Tıpkı O'nun yolunda giden, tarih yazan ve yaşadıkları asra Asr-ı Saadet dedirten o Müslümanlar gibi yeryüzü Peygamber efendimiz ve etrafındaki bir avuç o Müslümanlar gibi başka model görmedi bu topraklarda. Ecdadımız asırlarca aynı şekilde dünyaya model oldular. İstanbul'un fethinde 'Kardinal külahını görmektense Osmanlı külahını tercih ederiz.' Dedirten ruha geri dönmemiz lazım. Zira Yahudilerle, Hristiyanlarla sarmaş dolaş, onların gecelerini, günlerini, kutsallarını kutlamak gibi aşağılık kompleksi Müslümanlara yakışmayan bir durumdur.

"Maalesef Hristiyanların çocuklarıyla beraber Müslümanların çocukları da noel baba bekler olmuş"

Noel baba beklemenin bir proje olarak uygulandığını dile getiren Taşcı, "Başta Peygamber Efendimiz olmak üzere bizim tarihimiz modellerle doludur. Maalesef Hristiyanların çocuklarıyla beraber Müslümanların çocukları da noel baba bekler olmuş. Oysa öyle ciddi oyunlar var ki, inancımızı öylesine örseliyor ki çocuk noel babayı bacadan bekliyor. Gençliğimizi dinimizden uzaklaştıracak şeyleri kafasına, gönlüne yerleştiriyor. Bizim hayat kitabımızda iyilik ve güzelliğin bacadan girmek değil, iyilik Allah'tan korkmak olduğunu söylüyor. Cenab-ı Allah evlere kapıdan girilmesini söyler. Belki dinleyenler bunların basit şeyler olduğu düşünebilirler. Bunlar basit şeyler değildir. Bunlar planlanmış misyonerler tarafından özel uygulanan uygulamalardır. Bunlar neslimizi Peygamberden uzaklaştırmaktır."

Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşcı

"Bizimle birlikte kurban kesen bir Yahudi veya Hristiyan duydunuz mu?"

Yahudi ve Hristiyanların Müslümanlara ait değerlerden uzak iken bir Müslümanın onlara ait günleri kutlamanın kabul edilemeyeceğinin altını çizen Taşcı, "Peygamber Efendimizin torunlarından olan Zeynal Abidin'imiz var. Medine'nin fakirlerin evlerinin kapısında erzak çuvalları olurdu. Hiç kimse bunu bilmezdi. Ta ki vefat ettiğinde sırtındaki yaralar ve nasırlardan o çuvalları bırakan kişi olduğu anlaşıldı. Bu misaller saymakla bitmez, bunlar bizim değerlerimizdir. Bizim değerlerimiz bize yeter. Bizimle birlik bir Ramazanda oruç tutan veya bayram yapan bir Hristiyan veya Yahudi hiç duydunuz mu? Bizimle birlikte kurban kesen bir Yahudi veya Hristiyan duydunuz mu? Biz böyle bir şey beklemeyiz de zaten. Biz bunları derken elbette ülkemizde, şehrimizde azınlıklar, Yahudiler ve Hristiyanlar var. Onlar yapabilir, kutlayabilirler. Bizim onlara herhangi biz sözümüz olmaz. Bizim bu uyarılarımız inan Müslüman kardeşlerimize. Adı Müslüman olan hiç kimse bu geceyi bu şekilde kutlamaz. Maalesef bizim inancımıza ve medeniyet değerlerimize öyle zarar veriyor ki… Bu noel baba çok böyle çok insancıl, sanki merhamet abidesiymiş gibi lanse ediliyor. Eğer bunlarda gerçekten merhamet varsa, gerçekten bunlar iyilikseverlerse önce kendi mensuplarına bunları öğretsinler." dedi.

"Milyonlarca Müslümanın muhacir duruma düşürülmesine yine milyonlarcasını ölmesine sebep olanlar kimler?"

İslam alemini harabeye çevirenlerin insanlığa verecek bir şeylerinin olmadığını vurgulayan Taşcı, "Bugün Suriye'yi, bula gelmesine sebep olanlar kimler? Milyonlarca Müslümanın muhacir duruma düşürülmesine yine milyonlarcasını ölmesine sebep olanlar, Suriye'yi yaşanmaz hale getirilenler kimler? Önce onları terbiye etsinler, onlara insanlık dersi versinler. Irak'ı, Şam'ı, Bağdat2ı, Halep'i, Basra'yı bu hale getirenler kimler? Afganistan'ı yıllardır sömürenler kimler? Bugün Libya'yı, Yemen'i, İslam âleminin hem yer altı hem yerüstü güzelliklerini ve zenginliklerini sömürenler ve asırlardır Müslümanların kanlarını, canlarını hiçe sayan; ırzlarını namuslarını tarumar edenler önce bunlara merhameti öğretsinler. Önce kendileri merhameti öğrensinler. Bizim bunlardan alacak merhamet ve insanlık dersimiz olamaz, olmamalı. Yıllardır Mescid-i Aksa, Kudüs esaret altında, ihanet altında gasp edilmiş işgal edilmiş topraklar. Önce bunlara insanlığı öğretsinler. Önce noel baba buralara gitsin de biraz merhamet atsın. Ben kardeşlerimizi akıllı, şuurlu, dininin, Kur'an'ın, sünnetin emirlerine uygun bir şekilde hal ve hareketlerinde ona göre çeki düzen vermelerini bu vesileyle duyurmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Piyango haramdır"

Şans oyunlarının tamamının haram olduğuna dikkat çeken ve Müslümanların bu haramlardan uzak durması gerektiğine değinen Taşcı, "Bugünlerde yapılan en büyük hatalardan birisi de milli piyango denen, tamamen kumar olan ve milyonlarca insanın parasını birkaç kişiye veren tamamen kumar olan, haram olan ve kesinlikle Müslümanında tevessül etmemesi gerekir. Çünkü milyonlarca insanın onda gözü kalıyor, hakkı var. Başkalarının hakkını gasptır. Tamamen haramdır. Spor toto, loto, idda, ganyan neyse bunların tamamı kumardır, tamamı haramdır. Tamamı Müslümanların kendisinden uzak durması gereken işlerdir. Cenab-ı Allah bizlerin dinimizi Kur'an'a uygun yaşamayı nasip eylesin." şeklinde konuştu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar