Ekinler vaktinde hasat edilmezse ve telef olursa zekâtı verilir mi?

Fetva Kurulu, "tarladan çıkan ekinin hasat edilmeden önce ister ihmal olsun ister olmasın telef olursa öşrünün verilmeyeceğini" belirtti.

Ekleme: 22.12.2021 14:55:10 / Güncelleme: 22.12.2021 15:12:28 / Güncel
Destek için 

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Ekinler vaktinde hasat edilmezse ve telef olursa zekâtı verilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: Devşirilip toplandığı gün (ekin veya meyvelerin) hakkını (zekât ve sadakasını) verin (Enam 141). Zirai ürünlerin zekâtı, çıkan meyvenin veya hububatın tam olgunlaşması veya sertleşmesiyle birlikte vacip olur (Beğavî, et-Tehzîb, III, 90). Zekâtın, hak edenlere teslim edilmesi ise ancak hasat tamamlandıktan sonra gerçekleşir. Buna göre tarladan çıkan ekin hasat edilmeden önce ister ihmal olsun ister olmasın telef olursa öşrü verilmez. Ancak hasat edildikten sonra meşru bir gerekçe olmadığı halde geciktirilirse ve bu sırada mal telef olursa sahibi bunu tazmin eder. Zekât verecek uygun kimseyi bulamamak veya daha fazla hak eden birini beklemek meşru mazeretler arasındadır (Nevevî, el-Mecmu' V, 333)." (İLKHA)