Sıfır araçlarda stokçuluk artarken satışlar ise düştü!

Salgın ve Çip sıkıntısı nedeniyle sıfır otomobil satışlarının yarı yarıya düştüğünü, stokçuluğun ise arttığını belirten sektör temsilcileri, kısa sürede sıfır otomobil fiyatlarında yüzde 100’ün üstünde bir artış olduğunu söyledi.

Ekleme: 22.12.2021 13:50:09 / Güncelleme: 22.12.2021 13:52:11 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman’da bir otomobil bayinin bölge satış temsilcisi olan Necdet Arburşu, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sıfır araçlarda halen Çip ve magnezyum sıkıntısının devam ettiğini ifade etti.

 

2022 Haziran ayına kadar da bu sorunun süreceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Arburşu, sıfır otomobil üretiminin olmasına rağmen istedikleri kapasitede otomobil temin edemediklerini anlattı.

Necdet Arburşu

Bunun sebebinin hem salgından hem de Çip sıkıntısından kaynaklandığını dile getiren Arburşu, bu nedenle bayilere sınırlı sayıda otomobil verildiğini, satışlarının ise yarı yarıya düştüğünü kaydetti.

“Bir saat sonra bile ne olacağını göremiyoruz”

Araç fiyatlarının da her an değişebildiğini belirten Arburşu, “Pandemiden önce bir müşterimiz otomobil almak istediğinde bilgilerini alıyor, bir veya iki ay içerinden firmadan aracını alabiliyordu ama son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı artık isim bile alamıyoruz. Otomobil elimizde olduğu zaman ve hazırsa müşteriye fiyat verip öyle satıyoruz. Çünkü bir saat sonra bile ne olacağını göremiyoruz.” dedi.

“Ailece araç stokluyorlar”

Bayilerde olmayan sıfır araçların internette olduğunu, stokçuluğun arttığını söyleyen Arburşu şöyle devam etti:

“Otomobil fiyatları kurlardan dolayı yükseldi ve stokçuluğun önüne geçilemediğinden dolayı son zamanlarda stokçuluk arttı. Bayilerden sıfır otomobil alanlar o araçları tekrar internet ortamında satışa sunuyor. Stokçular bayilerden önce kendi adına, sonra kardeşi, eşi derken ailece araç alıyorlar. Tabi bayiler bunu denetleyemiyor. Şu anda bayilerin dışında herkeste otomobil var ve bayilerin liste fiyatının çok üstünde satışlar yapılıyor. İnsanların bu otomobilleri bu fiyatlara nasıl alacaklarını hayretler içerinde gözlemliyoruz.”

“Denetim mekanizması olursa stokçuluk ölür”

Kısa sürede sıfır otomobil fiyatlarında neredeyse yüzde 150 oranında bir artış olduğunu aktaran Arburçu, “Hatta son bir hafta içerisinde yine yüzde 30-40 artış oldu. Geçen sene 70-75 bin liraya sattığımız aracın fiyatı şu anda 340 bin liranın üzerinde. Sadece otomotiv sektörü değil; gıda, elektrik ve bütün tedarikçi firmaların etkin bir şekilde, hatta acilen denetlenmesi gerekiyor. Denetim mekanizması olursa stokçuluk ölür. Stokçuluk öldüğü zaman herkes kafasına göre araç alamaz ve araç ihtiyacı olanlar bayilere gelip birinci muhatabından aracını alır ve yüksek fiyatlara veremezler.” diye konuştu.

“Müşterilere fiyat veremiyoruz”

Araç fiyatlarının sabit tutulmasını istediklerini belirten Arburşu, “Şu anda ajandamız sıfır araç isteyenlerin ismiyle dolu ama her gün fiyatların artmasından dolayı müşteriye fiyat veremiyoruz. Müşteriyi arayıp fiyat verdiğimizde ‘Dün fiyat buydu bugün başka diyorsunuz’ dediklerinden dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Ne olursa olsun araç fiyatları ne kadar artacaksa artsın ama sabit yerinde durmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)













Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar