Batman’da hava kirliliğinin önüne geçilmesi isteniyor

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, kış mevsiminin gelişiyle birlikte kentte çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyen hava kirliliğiyle ilgili açıklama yaptı.

Ekleme: 21.12.2021 10:09:33 / Güncelleme: 21.12.2021 10:17:26 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Şehir merkezinde havaların soğumasıyla birlikte kalitesiz kömür ve katı yakıtın yakılması hava kirliliğinde artış yaşanmasına neden oldu. Özellikle doğal gazın gitmediği kenar semtlerde yakılan sobalarda çıkan dumanlar halka nefes aldırmıyor.

Konuya ilişkin İLKHA’ya yazılı bir açıklama yapan Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun, havaların soğumasıyla birlikte doğal gazın olmadığı yerlerde kömür kullanıldığı için hava kirliliğinin yanı sıra, hastalıkların baş gösterdiğini, nefes darlığı gibi olumsuzlukların yaşandığını söyledi. Bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini belirten Dursun, yetkilileri göreve çağırdı.

Ömer Faruk Dursun

“Doğal gaz bir nebze de olsa çevre kirliliğinin önünü almıştır”

Kalitesiz kömür ve katı yakıtın büyük çevre kirliliğine yol açtığına işaret eden Dursun, “2009 yılından beri Batman’ımız ilk kez doğal gaz ile tanışmış, bu da özellikle kış aylarında ısınmaya bağlı çevre kirliliğinin bir nebze de olsa önünü almıştır. Doğal gazın ulaşmadığı Batman'ın özellikle kırsal kesimlerinde ve şehrimizin civar köylerinde katı yakıt ve özellikle tescilli olmayan kömür, briket, yanmış yağ gibi yakıtların kullanılmasıyla beraber ciddi manada çevre kirliliğine yol açmaktadır.” dedi.

“Hava kirliliği sağlığı etkileyen en büyük nedenlerdendir”

Hava kirliliğinin özellikle insanların, bitkilerin ve hayvanların sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Dursun şöyle devam etti:

“Bu durum sürekli olarak büyük bir problem haline gelmektedir. Hava kirliliği, son iki yıldır Covid-19 salgınının da özellikle hasta bireylerde yol açmış olduğu solunum sistemi tahribatlarıyla beraber kronik hastaların, KOAH gibi nefes darlığı çeken bireylerin sağlığını olumsuz bir şekilde tetikleyen en büyük ve en önemli nedenlerindendir.”

“Trafik, sanayi ve ısınma sistemleri hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır”

Birçok faktörün hava kirliliğine neden olduğunu kaydeden Dursun, “Hava kirliliği; atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesidir. Trafik, sanayi ve ısınma sistemleri hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır. Hızlı kentleşme, şehrin yanlış bölgelere kurulması, kalitesiz yakıtlar ve uygun olmayan yakma sistemleri gibi sebepler de hava kirliliğinin artmasına yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Bunun önüne geçilmeli”

Hava kirliliğine karşı başta yetkililer olmak üzere tüm herkese büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlarımızın hava kirliliğine karşı duyarlı olmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla beraber doğal gazın olmadığı kenar semtlerde ivedilikle altyapının kurulması, bu mümkün değilse kalitesiz katı yakıt kullanımının önüne geçmek için tescilli ve emisyon salınımının az olduğu kömür kullanılmasının teşvik edilmesi gerekmektedir.”(İLKHA)