Kayseri Eğitim-Bir-Sen Kayseri 1 Nolu Şube Başkanı ve aynı zamanda Memur-Sen İl Temsilcisi Aydın Kalkan, Öğretmenlik Meslek Kanununun, 11 Kalkınma Planında ve Millî Eğitim Bakanlığının 2023 vizyonunda var olduğunu ve 3 yıldır masaya gelmediğini hatırlattı.
şunları aktardı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ocak ayında hem Meslek Kanunu hem de 3600 ek gösterge meselesinin Meclis'e geleceğini yönünde yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Kalkan, "Biz gerçekten sevindik, Meslek Kanunu bizim olmazsa olmazımız. Çünkü öğretmenlik mesleği bir kariyer mesleği haline gelecek ve öğretmen uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç kısma ayrılacak." dedi.
Kalkan, "Aslında 2006'da o dönemin Bakanı Hüseyin Çelik tarafından ortaya konulmuştu ve 2006'dan sonra her yıl sınavı yapılacaktı. Öğretmen arkadaşlarımız sınava girecekler, uzman olacaklar başöğretmen olacaklardı. Ama maalesef 2006'da bir kez yapıldı, ondan sonra hiç yapılmadı. 2006'da yapılan sınavda 7 yılını dolduran öğretmen arkadaşlarımız o sınava girebildiler. 2007'de sınav yapılmış olsaydı, 6 yıldan sonra 7 yılını dolduranlar o sınava gireceklerdi. O süreçten bu sürece hiç sınav yapılmadı ve aradan 15 yıl geçti. O süreçte yani 2006'da yapılan sınavda uzman olan arkadaşlarımızın şu anda aylıklarında 350 lira fazla bir para var. Yani uzman olan arkadaşlarımız 350 lira fazla maaş alıyorlar, bu da 15 yıl içerisinde 40-50 bin lira bir para yapıyor.” ifadelerini kullandı.
“Uzmanlıktaki bekleme süresi çok uzun”
Kayseri Eğitim Bir Sen Başkanı Aydın Kalkan
Kalkan, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı şekilde olursa yine 2007'den beri sınav yapılmayıp o haksızlığa uğrayan arkadaşlarımıza bir haksızlık daha olacak. Niye? 10 yılını dolduranlar uzman öğretmenlik sınavına girecekler.10 yıl uzmanlıkta kalacak, daha sonra başöğretmenlik sınavına girecek. Şu anda mevcut öğretmen arkadaşlarımızın başöğretmen olma ihtimali yok o zaman. Biz de Meclis'e geldiği zaman, alt komisyonlarda bunların düzeltilmesi için Memur-Sen olarak çaba sarf edeceğiz. Uzmanlıktaki bekleme süresi çok uzun ve 2007’de sınav yapılsaydı şu anda uzman olacak arkadaşlarımız uzmanlıklarını doldurmuş, başöğretmenlik sınavına gireceklerdi. Tekrar bir on yıl daha bekleyecek olurlarsa hiç kimse başöğretmen olmadan emekli olacak” dedi.
“Çalışan öğretmenlerin yarıya yakını Eğitim-Bir-Sen üyesi”
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda sevindirici olan şeyin ise sınırlamanın olmaması olduğunu belirten Kalkan, “600 bin öğretmenin uzman olacağı ile ilgili cümle kuruldu. İlk yapılan sınavda kontenjan sınırlandırılması vardı. Bir derece 1000 lira uzman öğretmene, başöğretmene bir derece 2000 lira. Ama dediğim gibi meslek kanunu alandaki tüm sıkıntıları kapsayacak şekilde bir Meslek Kanunu olması lazım.” ifadelerine yer verdi.
3600 ek göstergenin memurlar için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Kalkan, “3600 de inşallah ocak ayında Meclis'e geliyor. Orada da emekli ikramiyemiz ve emekli maaşımızda bir artış olacak. İşçi emekli oluyor, yedi bin lira emekli maaşı olarak bağlanıyor. Yine emekli tazminatı 300 bin lira olarak veriliyor. 40 yıl çalışmış olan bir öğretmen arkadaşımız temmuz ayında emekli oldu, 4 bin 780 lira maaş bağlandı, 201 bin lira tazminat aldı. Ben diyorum ki kamu işçisi kadar tazminat, kamu işçisi kadar emekli maaşı. Şu anda altıncı dönem toplu sözleşme masasından sonra gelişen üş şey üzerinde duruyoruz. Biz çarşamba günü yani ayın 15'inde maaş aldık. Ayın 15'inde almış olduğumuz maaş, Ocak 2021’in gerisinde. Hâlbuki ne olması lazım, biz altı aylık dönemlerde zam alıyoruz. Aralık maaşımızın ocak ayının önünde olması lazım ama bordroya baktığımız zaman aralık maaşımız bizim ocak ayının gerisinde. Niye? Vergi diliminden dolayı. Onun için diyoruz ki vergi dilimi yüzde 15’te sabitlensin. Gelir vergisi matrahı yükseltilsin. 1 Eylül-30 Kasım tarihleri arasında faiz, enflasyon ve kurdan dolayı bir kaybımız oldu bizim şu anda. Bir kayıp yaşadık, bu kaybın mutlak surette telafi edilmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Asgari ücretin 4 bin 253 lira olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Kalkan, “Şu anda göreve başlayan yeni bir memur arkadaşımızın da maaşı 4 bin 200 lira civarında. Asgari ücret, memur maaşına şu anda denk oldu. Gerçekten bizim alım gücümüz düştü, son 2-3 ayda yaşadığımız krizden dolayı. Onun için bizim şu anda Memur-Sen olarak talebimiz, mutlak surette 15 Ocak’a yetişecek şekilde tüm kamu çalışanlarına bir iyileştirmenin ve ek zam yapılmasıdır. Talebimiz Cumhurbaşkanına genel merkezimiz tarafından iletildi. Ek zam talebimizi yeniliyoruz.” çağrısında bulundu. (İLKHA)