Diyanet-Sen Genel Başkanı Güldemir: Vergi alınması piyangoyu helal kılmaz

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, "Kumarhaneleri fiili olarak yasakladığınız bu ülkede başına 'milli' koyarak piyangoyu meşrulaştırmak bir tezattır." dedi.

Ekleme: 18.12.2021 09:35:10 / Güncelleme: 18.12.2021 09:45:36 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yılbaşında yapılan kutlamalar ve Milli Piyango'nun zararlarına dikkat çeken  Güldemir, İLKHA'ya yaptığı açıklamada İslam dininde kumar ve benzeri şeylerin açıkça yasakladığını hatırlattı.

 

Piyangodan devlete vergi verilmesinin piyangoyu helal kılmayacağına dikkat çeken Güldemir, "Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman dediğimiz böyle bir ülkede kumar o kadar çok yaygınlaştırılmış ki önümüzde bir yılbaşı vesilesiyle başına da 'milli' ifadesi eklenerek milli piyango adı altında toplumun neredeyse tamamı geleceğe yönelik bedavadan para kazanma, rahat hayat sürme gibi birtakım olaylarla beslendirilerek bu kumar illetine alet ediliyor. Bununla ilgili bazı açılımlar getiriyorlar. Devlete vergi veriyorlarmış, elde edilen kazancın bir miktarı birtakım hayır kurumlarına dağıtılıyormuş! Bütün bunlar bu işlemin kumar olmasına engel değildir, bu işlemi helal kılmaz. Bu yapılan işlerden de hayır gelmez.  Ülkemizde kumarhane işletmek yasak. Kumarhaneyi işletmiyorsun fakat bakkallarda, marketlerde, büfelerde, seyyar satıcılarda özellikle büyükşehirlerde adım başı her sokak kenarında bir kumar oynatıcı biriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunun yanında bir takım şans oyunlarını da ilave edebiliriz." dedi.

"Kumarhaneleri fiili olarak yasakladığınız bu ülkede başına milli koyarak piyangoyu meşrulaştırmak bir tezattır"

Mehmet Ali Güldemir

Güldemir, "Diyanetteki gerek vaizlerimiz yaptıkları vaazlarında gerekse din görevlisi kardeşlerimiz ve Kur'an kursu hocalarımız bulunduğu meclislerde ve toplumlarda hatta Cuma hutbelerinde kumarın bir illet olduğunu, haram olduğunu, buradan kazancın haram olacağını ve birinin kumar oynayarak katkı sunarak da o kumara alet olabileceğini ifade ediyoruz. Anlatıyoruz ama sanırım yetersiziz. Milli Piyango'ya olan rağbetten bunu görüyoruz. İnsanları bedavacılığa ve kolaycılığa alıştıran bu illetten toplumları kurtarmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu sorumluluk en başta bizim görevimizdir. Bir de yetkililere sesleniyorum; kumarhaneleri fiili olarak yasakladığınız bu ülkede başına milli koyarak piyangoyu meşrulaştırmak bir tezattır, çelişkidir ve bu çelişkiden hep beraber bir an önce kurtulalım istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Yılbaşı eğlenceleri İslam'a, kültürümüze, geleneklerimize ve medeniyetimize aykırı"

Yılbaşı kutlamalarının İslam'da yerinin olmadığını aktaran Güldemir, şunları söyledi:

"Bizim, yılbaşı gibi bir kutlamanın ve geçmiş yıllarda yapılan şekliyle dinimize, kültürümüze, geleneklerimize, toplumumuza ve coğrafyamıza uygun olmadığını açık bir şekilde ifade edebilirim. Aslında bizim o gecede oturup tefekkür etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz bir yılın muhasebesini düşüneceğiz. Önümüzdeki bir yılın planlamasını yapacağız. Geçtiğimiz bir yılda yapmış olduğumuz eksiklikleri ve yanlışlıkları bir sonraki yıl içinde yapmamamızla ilgili olarak kendimizi bir muhasebeye, bir muhakemeye çekmemiz gerektiğini düşünüyorum. Daha da önemlisi insanoğlu ölümlü bir varlıktır. Mutlaka hepimiz öleceğiz ve ömrümüzden bir yaşın daha gittiğini, ölüme bir adım daha yaklaştığımızın değerlendirmesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Düşünmemiz, muhakeme yapmamız, muhasebe yapmamız gerekirken o geceyi eğlence ile geçirmememiz gerekir. Üstelik bu eğlencenin tamamı İslam'a, kültürümüze, geleneklerimize ve medeniyetimize aykırı bir eğlence olduğunu açık yüreklilikle ifade ediyorum." (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar