Kokoreç fiyatları son gelen zamlarla cep yakıyor

Artan maliyetler ve kurların yükselmesi dolayısıyla kuzular kesime gitmeyince bu durum kokoreç fiyatlarına yansıdı.

Ekleme: 16.12.2021 16:25:10 / Güncelleme: 16.12.2021 16:25:39 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Maliyetlerin artışı ve kurlardaki yükselme nedeniyle kokorecin başkenti Balıkesir'de kuzular kesime gitmediği için kokoreç satıcıları ürün bulmakta sıkıntı yaşıyor.

 

Esnaf, zamlardan önce 110-130 lira arasında aldığı kokorecin makarasının, son zamlarla 200-250 liraya yükseldiğini belirtti.

Kokorece gelen son zamlarla birlikte İstanbul'da 25-30 liraya satılan yarım ekmek kokorecin fiyatı, 35-40 liraya kadar yükseldi. Kokoreç satan esnaf zamların önüne geçilmesini talep ediyor.

Üsküdar'da kokoreç satan esnaf İLKHA muhabirine konuştu.

Sektörde 3'üncü kuşak olduğunu belirten kokoreç ustası Mustafa Azgın, "Amcam, babam ve ben Üsküdar'da meslekte yarım asrı devirdik. Babamla beraber 15 yıldır dükkânı işletiyoruz, öncesinde seyyardık. Son dönemde sıkıntılı bir döneme girdik. Yıllarını bu işe vermiş bir insan olan babam bile böyle bir dönem yaşadığımızı hatırlamıyorum dedi. İnşallah daha geriye düşmeden, kokoreçle alakalı büyük bir sıkıntı yaşamadan bu dönemi atlatırız." dedi.

“Durum, 2022 senesinde kokoreçte sıkıntı yaşanacağını gösteriyor”

Mustafa Azgın

Kokorecin toptan alımında sıkıntı yaşandığını aktaran Azgın, "Kokoreç talep edilen bir ürün olduğundan her daim insanların sevdiği, demode olmayan bir yiyecek olan kokoreçle alakalı talep oluştuğu için bulmada sıkıntı oluyor, kesimlerde problemler var. Önümüzdeki şubat-mart ayında sıkıntılar biraz daha üst seviyeye çıkacak. O zaman ne olacağını göreceğiz ama gidişat 2022 senesinde birazcık sıkıntı yaşayacağımızı gösteriyor. Fiyatlarla alakalı bir yükseliş var, inşallah duyduğumuz rakamların üzerine çıkmaz yoksa bu süreç zor olacak." şeklinde konuştu.  

Fiyatların 110 ile 130 lira arasında ilerlediğini, son zamlarla 200 ile 250 liraya çıkacağının konuşulduğunu aktaran Azgın, "Bakıldığı zaman altından çok kolay kalkılacak bir şey değil, bakalım ne olacak. İnşallah daha alt seviyede olur da biz de satan insanlar olarak yorulmayız. İstemeyerek de olsa zam yapmak zorunda kaldık, bu da illaki müşterimizi yoruyor. Biz aslında insanları yormak istemiyoruz ama biz de yoruluyoruz. O yüzden fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Karşılıklı yorucu bir süreç var. Müşteri tepkisini dile getirmiyor ama gelme sıklıkları düşüyor." diye konuştu.

"Yeni yılda çoğu esnaf kapatır."

Nihat Çelik

İlk defa böyle bir artış olduğunu ve bu durumun dolardan kaynaklandığını iddia eden kokoreç ustası Nihat Çelik, "Kuzuların kesilmediği söz konusu ama böyle bir şey yoktur. Her şey doların artışındandır. Üretim Balıkesir'de, şu an kesim yok diyorlar ama en büyük sebep dolardır. Vatandaşa izah ederek anlatıyoruz ama çoğu da anlamıyor. Yapacak bir şey yok bütün her şey karaborsa olmuş. Yeni yıldan sonra çoğu esnaf kapatır. 40 liraya kimse kokoreç yemez." ifadelerini kullandı.

"Üretim Türkiye'de oluyor ama dolarla geliyor."

Cemal Erdoğan

Son zamlarla bütün ürünlerin fiyatında yükselme olduğunu hatırlatan başka bir kokoreç ustası Cemal Erdoğan, "Piyasa bozuk olduğu için dolar yükseliyor. Kokoreçlerimizi dolarla aldığımız için, fiyatlarımızda yükselişler oluyor. Üretim Türkiye'de oluyor ama dolarla geliyor. Kuzunun kesimi 3'üncü aylarda oluyor. Her 3 ayda kesimi yapılmazsa diğer zamanlarda güzel kokoreç bulamayız. 3'üncü aydaki kokoreçler kuzu olduğu için daha lezzetli ve güzel oluyor. Durumu olan 3'üncü aylarda yaptırıyor. Şu an kuzular kesilmiyor mart ayına kadar bekletiyorlar. Mart ayında kestikleri zaman değerli oluyor ve toptan satışlar daha fazla oluyor, ondan dolayı bekletiyorlar. Piyasada mal bulamıyoruz. Ciddi vaziyette kokoreç sıkıntısı yaşanıyor. Yarım ekmek 28 liraydı 38 liraya çıktı. Çeyrek 20 liradan 28 liraya çıktı. Zamlardan dolayı genel olarak etkilendik." diye belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler