Basım sektörü zor günler yaşıyor!

Kurlardaki yükseliş bütün piyasayı olduğu gibi matbaa ve basım sektörünü de etkiliyor.

Ekleme: 15.12.2021 18:15:15 / Güncelleme: 15.12.2021 18:41:56 / Ekonomi / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kâğıtta dışa bağımlılığı yüksek olan Türkiye’de, fiyatlardaki yükselişten dolayı birçok matbaa ve basım evi kepenk indirirken, ayakta durmaya çalışanlar ise artan kurlardan dolayı kâğıda gelen zamların işlerini yarı yarıya düşürdüğünü belirtiyor.

Ülkemizde yeteri kadar kâğıt üretimi olmadığı ve dışa bağımlı olduğumuz için matbaacılar olarak istenildiği seviyede çalışamadıklarını belirten matbaa çalışanı Kasım Keklik, kurlardaki yükselişin bütün piyasayı olduğu gibi matbaa sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Sadece kâğıt değil bütün matbaa ürünlerinde sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Keklik, "Özelikle bazı ürünlere hiç ulaşamıyoruz. Kalıp, mürekkep gibi matbaa ürünlerine de gelen yüksek zamlardan dolayı, basımcılar ve matbaacılar olarak bu durumdan kötü anlamda etkileniyoruz." dedi.

Keklik, "Kurlardaki yükseliş kâğıt fiyatlarını ciddi anlamda yükseltti. Daha önce 22-23 TL'ye aldığımız bir top A4 kâğıdını şu an 50-55 TL'den alıyoruz. Bu gelen zam yüzde yüzü de aşmış durumdadır. Hâliyle bu durum bizim müşteri kaybımıza neden oluyor. Piyasadada ister istemez bir istikrarsızlık meydana gelmiş durumda. Elbette sadece biz etkilenmiyoruz ama kâğıda gelen zamlar birinci derecede biz matbaa ve basımcıları etkiliyor." ifadelerini kullandı. 

Yetkililerin acilen bu durumun önüne geçmeleri gerektiğini ifade eden Keklik, "Kâğıdı ithal etmek yerine kendi ülkemizde üretirsek hem biz matbaacı ve basımcılar için hem de ülke ekonomisi için daha iyi olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar