LPG ile benzin arasındaki makas daraldı, sektör zor durumda

Benzinin ardından otogaza da gelen büyük zamlar, LPG'li araçların yakıt avantajını ortadan kaldırdı.

Ekleme: 15.12.2021 17:20:11 / Güncelleme: 15.12.2021 17:26:39 / Ekonomi / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Otogazlı (LPG) araçların yakıt avantajı her geçen gün azaldı. Makasın daralması milyonlarca kullanıcıyı benzine yönlendirirken, LPG üzerinde oluşan sektör de olumsuz etkilendi.

2021 yılının son ayları itibarı ile LPG litre fiyatlarına art arda gelen zamlar LPG'nin benzine yakınlaşmasına neden oldu. Bu durumda makas iyice daralırken sektör temsilcileri LPG'nin artık avantajının kalmadığını ve araçların benzin ya da motorin ile kullanılmasının daha avantajlı olduğunu söyledi.

 

LPG'nin avantajının kalmaması nedeniyle araçlara artık yeni LPG takım işlemleri yapılmıyor. Sanayide esnaf ise haftalardan beri tek bir işlem yapamaması nedeniyle adeta kepenk kapatma aşamasına gelmiş durumda.

Halk, eskiden benzin fiyatlarına gelen yüksek zamlar karşısında çareyi, aracına tüp taktırarak otogaz (LPG) kullanmakta bulmuştu. Öyle ki trafikte tüp taktırmayan benzinli araçların sayısı azalmıştı. Böylece benzine göre tüketim değeri yüzde 20 fazla olmasına karşın satış fiyatı yüzde 50 ucuz olan LPG ile tasarruf sağlanabiliyordu. Ancak son dönemde özellikle dolardaki artışla otogaz fiyatları da uçuşa geçti.

"İnsanlar LPG tanklarının vanalarını kapatıp benzine dönüş yapmaya başladı"

Hakan Berberoğlu

Otogaz dönüşüm işi yapan Hakan Berberoğlu, "LPG fiyatlarındaki artış ister istemez sektör olarak bizleri etkiledi. İnsanlar LPG tanklarının vanalarını kapatıp benzine dönüş yapmaya başladı. Fiyatlar yerinde durmuyor. Ne kadar ayakta kalınabilir bunu zaman gösterecek." dedi.

"Otogaz artışlarından şikâyetçiyiz, işlerimizde bayağı bir düşüş var." diyen Berberoğlu, "Maliyetler bizi kurtarmadığı için ortağımdan ayrılmak zorunda kaldım, haftada en az 4-5 montaj yaparken otogaza gelen zamlardan sonra işlerimiz durma noktasına geldi. Sadece otogaza gelen zamlar değil, parça fiyatlarına da gelen zamlarda büyük bir artış var, fiyatlar yerinde duramıyor. Bir müşterinin arızası geliyor yüksek maliyetten dolayı tamiratını yaptırmıyor, direk vanayı kapatıp benzin kullanıyor." şeklinde konuştu.

"Yüksek maliyetten dolayı LPG tanklarının söküm işlemi de yapılamıyor"

Otogazın sağladığı fiyat avantajının ortadan kalktığını, maliyetlerin de çok yükseldiğini dile getiren Berberoğlu, yaşanan sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi:

"Benzin ile otogaz arasında 2,5 TL'lik fiyat farkı kaldı, bir litre gaz ile 7-8 kilometre giden araç benzinde 9-10 kilometre gidiyor. Bu nedenle müşteriler de haklı olarak otogazı kullanmıyor, vanayı kapatıyor. Yüksek maliyetten dolayı LPG tanklarının söküm işlemini yapmıyoruz. Müşteriler de bunu tercih etmiyor sadece vanayı kapatıp benzin kullanıyor. Muayene zamanı geldiğinde vanayı açıp işlemi bittikten sonra tekrar vanasını kapatıyor. İşlerimiz bayağı bir düştü. Daha önce iki eleman vardı, onları çıkarmak zorunda kaldım." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
Etiketler:
İlgili Videolar