Erbaş: Kur'an’sız sünnet, sünnetsiz Kur'an anlaşılmaz

​Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Hadissiz Kur'an, Kur’an’sız hadis anlaşılmaz. Kur'an’sız sünnet, sünnetsiz Kur'an anlaşılmaz. Zaman zaman bu tür yanlış bir takım yollara giren insanlar oluyor." dedi.

Ekleme: 12.12.2021 21:50:09 / Güncelleme: 13.12.2021 09:39:54 / İslam / Sakarya Haberleri
Destek için 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sakarya'da Hafızlık İcazet Merasimi’ne katıldı.

Akyazı ilçesi Darul Kurra Camii'nde düzenlenen programda konuşan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’den çeşitli ayetlere atıfta bulunarak, "Bu ayetlerden alacağımız çok önemli mesajlar var. Biz vazifemizi yapacağız. Hayra çağıracağız, iyiliği emredeceğiz, kötülükten men edeceğiz çünkü sonunda müjde var, o müjde de bize kurtuluş vadediyor." dedi.

Erbaş, kıraat ilminin Kur'an-ı Kerim'in zengin manalarını insanlara anlatma noktasındaki önemine değinerek, "O yüzden biz dini yüksek ihtisas merkezlerimizde aşere takrip ilminin Kur'an tefsirine katkıları, fıkıh ilmine katkıları, anlam ve mana boyutu ismi ile de bir ders koyduk. Kur'an’ın kıraat zenginliğinden kaynaklanan bir özelliği vardır. Mezhep imamlarımız, Ulum-i İslamiyye’yi insanlara anlatan alimlerimiz onlardan istifade etmişlerdir." diye konuştu.

Hazreti Peygamberin, "Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı öğrenen ve öğreteninizdir" buyurduğunu hatırlatan Erbaş, şunları kaydetti:

"Allah Resulü Efendimiz, bu hadis-i şerifiyle zaten bu merasimin ne kadar hayırlı olduğunu ifade buyurmuştur. Hadis-i şerif, Kur'an-ı Kerim'in sadece okunmasını kast etmiyor. Ulum-i İslamiyye’nin özü Kur'an-ı Kerim. Fıkhın, tefsirin ana kaynağı Kur'an-ı Kerim. Kur'an-ı Kerim hadislerle daha iyi anlaşılır. Hadissiz Kur'an, Kur’an’sız hadis anlaşılmaz. Kur'an’sız sünnet, sünnetsiz Kur'an anlaşılmaz. Bunları birbirinden ayırmak mümkün değil. Zaman zaman bu tür yanlış bir takım yollara giren insanlar oluyor. Onlara diyoruz ki, yapmayın Kur'an'ı hadisten, hadisi Kur’an’dan ayırmak mümkün değil. Kur'an-ı Kerim bizlere Allah Resul Efendimizin sünneti ile intikal etti. Biz hayra çağıran, iyiliği emreden kötülükten men eden bir topluluk olarak İnşallah felâha, kurtuluşa yürümeye devam edeceğiz." (İLKHA)