İçkiden kaçındığımız gibi piyango türü kumar çeşitlerinden de kaçınmalıyız

Yaklaşmakta olan yeni yıl nedeniyle satışa sunulan milli piyango biletleri ile halkın kumara teşvik edildiğini belirten sendika başkanları, Müslümanların hem kendilerini hem de ailelerini bu illetten korumaları gerektiğini dile getirdi.

Ekleme: 10.12.2021 15:05:07 / Güncelleme: 10.12.2021 15:06:30 / Güncel / Elazığ Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Diyanet-Sen Palu İlçe Başkanı Hayrettin Aydemir ile Mil-Diyanet Sen Kovancılar İlçe Başkanı Ferhat Suiçer, milli piyango türü şans oyunlarının kumar olduğunu belirterek Müslümanların hem kendilerini hem de ailelerinin bu fiilden uzak tutması gerektiğini vurguladı.

Milli piyango türü oyunların Romalılardan beri var olduğu, İslam'ın kesin emri ile bunun kumar sayıldığı ama uzun süre devlet eli ile oynatılan ve başına "milli" ibaresi konularak bu haramın Müslümanlar arasında meşru sayıldığı bilinmektedir.

 

Maide Suresi 90'ıncı ayet ile içki ve kumar yan yana zikredilerek haram kılınırken adeta bu ayete nispet yapılarak insanların yeni yıla girdiği bir gecede en çok içkinin tüketildiği ve kumarın teşvik edildiği bir gece olarak Müslüman dünyasında da yaygınlık kazanmış durumda.

Diyanet-Sen Palu İlçe Başkanı Hayrettin Aydemir, yaklaşmakta olan yeni yıl dolayısıyla insanların milli piyango bileti aldıklarını oysa bunun kumar olduğunu ve haram olan bu fiile güveneceklerine, Allah'ın helal kıldığı nimetlere güvenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Bu haram o kadar sıradanlaştı ki alan 'Bismillah', satan 'Hayırlı olsun' diyor"

Diyanet-Sen Palu İlçe Başkanı Hayrettin Aydemir

Milli piyango tarzı kumar oyunlarının Romalılardan günümüze kadar geldiğini ve cumhuriyet döneminde yasal bir statü kazandırıldığını, başına 'Milli' kelimesi getirilerek meşrulaştırılmaya çalışıldığını dile getiren Aydemir şöyle konuştu:

"Milli piyango daha önce tayyare piyangosu olarak bilinmekte olup tarihçesi ta Romalılara dayanmaktadır. 5 Temmuz 1939 tarihinde ve 3670 sayılı kanun ile kamu kuruluşu olarak kayıtlara geçti. Milli ibaresi başına konularak millileştirildi. Bu haram fiilin devlet eliyle işletilmesi apayrı bir faciaya dönüştü. Bu haram o kadar sıradanlaştı ki alan kişi 'Bismillah' diyerek alıyor, satan ise 'Hayırlı olsun' diyerek satıyor. Milli piyangonun dinde hiçbir karşılığı yoktur. Dinde bir şeyin kazanç olabilmesi için tabi ki bir çabanın, bir enerjinin sarf edilmesi lazım. Diyanet İşleri Başkanlığı piyangonun tanımını, 'Bir tarafın kazanıp diğer tarafın kaybetmesi ile veya bir tarafın sevinip diğer tarafın üzülmesi ile oynanan şans okları, dikili taşlar veya bunun adı ne olursa olsun bu fiil haramdır. Kazançsız elde edilen bütün gelirler haram kategorisinde değerlendirilmiştir. " dedi.

"Haram bir gelir sadaka olamayacağı gibi hayır işlerinde de kullanılamaz"

Mil-Diyanet Sen Kovancılar İlçe Başkanı Ferhat Suiçer

Mil-Diyanet Sen Kovancılar İlçe Başkanı Ferhat Suiçer, her Müslümanın eğlenmeye ve oynamaya ihtiyaç duyduğunu ama bu isteği gerçekleştirirken İslam'ın belirlediği meşruiyet çizgisinin aşılmaması gerektiğini, kumarın bu meşruiyet çizgisinin ihlal edilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Maide Suresi 90'ıncı ayet ile kumarın yasaklandığını belirten Suiçer, "Maide Suresi 90'ıncı ayette 'Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve dikili taşlar şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan sakının ki kurtuluşa eresiniz.' buyuruyor. Bu ayette Allah-u Teala içki ile kumarı birlikte zikrediyor. Bu ikisini bir nevi kardeş saymıştır. Bu ayette iki haramın yan yana zikredilmesi bizler için bir ibrettir. Zira yılbaşı gecesinde en çok tüketilen içkidir. Yine yılbaşı gecesinde insanları kumara teşvik için piyango çekilişi yapılıyor. Bu, İslami açıdan ters ve yanlış bir durumdur. Din İşleri Yüksek Kurulu, Allah'ın ayeti delil gösterilerek milli piyangonun haram olduğu belirtmiştir. Yüzbinlerce kişi milli piyango bileti alıyor, bunlardan 100-200 kişi kazanırken, diğerleri kaybettikleri için paraları yok olup gidiyor. Burada helal olan bir kazancın, harama yatırılması İslam için büyük bir sakıncadır. Kişinin eşinin, evlatlarının ve ailesinin kazancını götürüp harama vermesi İslami açıdan sakınca teşkil etmektedir. Bazılar 'Ben milli piyangoyu kazanırsam, fakirlere yardım edip sadaka dağıtacağım.' diyorlar. Bu da İslami açıdan doğru değildir. Zira haram olan bir şeyden sadaka verilmez, hayır işlerinde kullanamaz. Haram olan bir içkiye helal olan bir süt karıştırıldığı zaman onun haramlılık hükmünü kaldırmaz. Bu aynı şekilde kumarda da geçerlidir." ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında Maide Suresi 91'inci ayetten örnek veren Suiçer, "Allah-u Teala, 'Şeytan içki ve kumar ile aranıza kin ve düşmanlık sokmak ister. Sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?' diye buyuruyor. Allah-u Teala bu ayette, siz kumarın yolundan giderseniz şeytanın yolundan gitmiş ve ona tabi olmuş olursunuz diye bizleri uyarıyor. Sonuç olarak Allah'a iman eden Müslümanların yaklaşmakta olan yılbaşında içkiden ve kumardan uzak olması gerekiyor. Nasıl içki içmek Allah'ın katında haram ise kumar oynamak da Allah katında haramdır. Müslüman kişi nasıl kendisini ve ailesini içki içmekten uzak tutuyorsa, kumar oynamaktan da kendisini ve ailesini uzak tutmalıdır." dedi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar