Afganistan ordusu yenilenecek

Afganistan’da Savunma Bakanlığı, yeni ordu kurma çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Ekleme: 10.12.2021 11:54:44 / Güncelleme: 10.12.2021 12:12:20 / Dünya
Destek için 

Haber Merkezi-AA

Bakanlıkça yapılan açıklamada, 20 kişiden oluşan Teşkilat İnceleme Komitesi kurulduğu ve komite üyelerinin bakanlık çatısı altında faaliyetlerini yürüteceği belirtildi.

Yeni ordu İslami devlet ve sisteminin ihtiyaçlarına göre kurulacak

Açıklamada, Komite üyelerinin mümkün olan en kısa sürede "bağlı", "disiplinli", "donanımlı", "dürüst" ve "sorumlu" bir ordunun oluşturulmasını organize etme sorumluluğuna sahip olduğu ifade edildi. Söz konusu ordunun İslami devlet ve sisteminin icap ve ihtiyaçlarına göre oluşturulacağı bilgisi paylaşılan açıklamada, Afgan halkının güvenliğinin ve barışının sağlanması için çaba göstereceği kaydedildi. Yeni kurulacak ordunun kaç kişiden oluşacağı ise açıklanmadı.

300 bin kişilik ordu dağıldı

Yeni orduya alınacak kişilerin hangi kriterlere göre seçileceği ve eski ordu üyelerinin tekrar alınıp alınmayacağı ise henüz belli değil. Taliban'ın 15 Ağustos'ta Afganistan'ı ele geçirmesi ve İslam Emirliği’ni ilan etmesinin ardından eski hükümet ordusu dağılmış ve birçoğu da ülkeyi terk etmişti. Eşref Gani yönetimindeki eski hükümetin yaklaşık 300 bin kişilik ordusu bulunuyordu.